Creşele şi grădiniţele …încă în licitaţie
În măreţul Plan Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii au fost introdusă şi construcţia a 635 de creşe şi grădiniţe pe meleagurile patriei noastre. Iniţial se vorbea de 400 creşe, ulterior numărul acestora a crescut. Foarte bine, dar prognoza ministrului Elena Udrea, potrivit căreia aceste locaţii vor fi date în folosinţă în 2011, nu s-a mai adeverit.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a precizat, într-un comunicat de presă, că deocamdată “au fost demarate procedurile de achiziţie publică pentru construcţia a 635 creşe şi grădiniţe în cadrul proiectului prioritar „Modernizarea localităţilor” din cadrul PNDI”, deschiderea ofertelor urmând să se deruleze în perioada 11 august – 16 septembrie. Pentru debutul construcţiei propriu-zise nu a fost dat un termen. Oricum, cel mai devreme la anul vor intra copiii în creşe şi grădiniţe noi.
În licitaţia pentru proiectarea şi execuţia prin PNDI de creşe şi grădiniţe figurează 10 localităţi din Bistriţa-Năsăud, şi anume Bistriţa, Beclean (2), Ilva Mică, Măgura Ilvei, Nuşeni, Maieru, Prundu Bârgăului, Dumitra, Teaca şi Tiha Bârgăului (3). Procedera de achiziţii publice a fost demarată „la pachet”, împreună cu investiţiile din Maramureş. Valoarea estimată pentru Bistriţa-Năsăud este de 19.123.635 lei, fără TVA, incluzând costurile de proiectare şi execuţie, precum şi pe cele de finanţare.
Obiectivele de investiţii au fost stabilite în funcţie de propunerile înaintate de autorităţile publice locale şi în urma analizei Comisiei Tehnico-Economice a ministerului, în baza criteriilor de prioritizare prevăzute de legislaţia în vigoare. Proiectele-tip utilizate pentru aceste obiective de investiţii sunt de trei categorii, respectiv pentru creşe/grădiniţe cu una, două sau trei grupe de copii şi sunt puse la dispoziţie de MDRT.
Autorităţile publice locale beneficiare ale investiţiilor sunt cele care identifică terenul pe care vor fi amplasate construcţiile. De asemenea, tot ele vor realiza, la finalizarea investiţiei, dotările tehnico-edilitare.
Infrastructura de apă/canal, la stadiu de studiu
Pentru proiectul prioritar „Sisteme de canalizare, epurare a apelor uzate şi alimentarea cu apă a localizăţilor”, parte integrantă a PNDI, în acest moment se analizează documentaţiile depuse. Până în prezent au fost avizate în cadrul Consiliului tehnico-economic al MDRT un număr de 1168 obiective de canalizare şi epurare a apelor uzate şi 891 obiective de alimentare cu apă a localităţilor.
În Bistriţa-Năsăud, cele mai mari investiţii în sisteme de alimentare cu apă ar urma să se realizeze, potrivit datelor de la Consiliul Judeţean, în comunele Miceştii de Câmpie şi Mărişelu. La Poiana Ilvei ar urma să fie dezvoltat un proiect de extindere a reţelelor de apă, în valoare de 1,7 milioane lei. Pe listă mai figurează şi localităţile Ilva Mare şi Matei, Josenii Bârgăului, Milaş, Monor, Negrileşti şi Budeşti.
Proiectele de canalizare şi epurare a apelor uzate, în valoare totală de 110,59 milioane lei, ar urma să fie implementate în 13 unităţi administrative-teritoriale din Bistriţa-Năsăud, şi anume Budacu de Jos, Năsăud, Cetate, Matei, Nuşeni, Dumitra, Maieru, Livezile, Poiana Ilvei şi Miceştii de Câmpie, Josenii Bârgăului, Chiuza şi Şieuţ.
Aşadar, pe la sfântu’ aşteaptă!
Citiţi şi:
- Una anunţă Consiliul Judeţean, altceva face ministerul condus de Elena Udrea
- Fonduri… fără număr pentru dezvoltarea infrastructurii din Bistriţa-Năsăud
- Care sunt cele 85 de proiecte din Bistrița--Năsăud, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”!
- Investiţie de aproape 14 milioane lei, în infrastructura de apă şi canalizare din Ilva Mică
- Daniel Suciu: Prin PNDL, în Bistriţa-Năsăud sunt finanţate 366 investiţii în drumuri, şcoli, grădiniţe, unităţi medicale, sisteme de apă şi canalizare!
Adaugă comentariu nou