Noroc că suntem la doi paşi de Cluj şi Mureş

Sănătate de rangul III, IV şi V în Bistriţa-Năsăud

Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista completă a clasificărilor celor 461 de spitale din ţară, opt unităţi sanitare reprezentând elita medicinii româneşti, din punct de vedere al dotărilor şi, implicit, al specialiştilor. Autorităţile au realizat un sistem de clasificare pe cinci clase, unde, în clasa I sunt incluse unităţile de top, iar în clasa a V-a sunt instituţiile de competenţă limitată, respectiv unităţi medicale pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate. Cel mai înalt grad de clasificare au primit Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, Spitalul Militar Central din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon din Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara. Clasa I de clasificare înseamnă competenţă foarte înaltă, aici fiind încadrate instituţiile care răspund profilului de spital regional de urgenţă.

Spitalele din Bistriţa-Năsăud mai au mult până departe. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa este de rang III, adică de competenţă medie. Spitalul Orăşenesc „Dr.George Trifon” Năsaud, Spitalul Orăşenesc Beclean şi SC Clinica Sanovil SRL Bistriţa sunt în clasa a IV-a, mai precis cu competenţe de bază şi care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate. În fine, Preventoriul TBC Ilişua este la nivelul V, fiind o unitate medicală pentru boli cronice care oferă servicii într-o singură specialitate.

Conform Ministerului Sănătăţii, prin introducerea clasificării vor fi eliminate diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie. Schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante. Pentru Bistriţa-Năsăud nu vor fi schimbări majore de finanţare. „Iar noi locului ne ţinem/Cum am fost aşa rămânem”, pentru că speranţe prea mari nu se întrevăd la orizont. Nici despre proiectul de supraetajare şi comasare a secţiilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, anunţat de managerul dr. Mircea Gelu Buta, nu se mai spune nimic. Probabil, e şi el pe undeva la mâna a treia în minister.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5