Liberalii sunt împotriva alegerii primarilor din primul tur

Crin Antonescu: Primarul trebuie să fie ales în două tururi pentru ca omul acela să aibă deplină reprezentativitate

Liderul PNL Crin Antonescu a vorbit la Piatra-Neamţ, despre argumentele pentru care înclină să creadă că legea privind alegerea primarilor din primul tur de scrutin este strâmbă.

Antonescu a declarat că în urma câştigării alegerilor de către primari într-un singur tur de scrutin vor apărea situaţii în care să existe primari fără o minimă reprezentativitate.

,,Este nefiresc, în foarte multe localităţi din Transilvania, spre exemplu, ca primarul să fie maghiar deşi votul va merge pe criteriu etnic şi va fi un primar maghiar în foarte multe localităţi în care majoritatea românească este de 70 sau 75 la sută. Iată de ce şi pentru primari dar şi pentru parlamentari, dar mai ales pentru primari, am spus totdeauna, la fel ca pentru preşedintele ţării că trebuie să fie aleşi în două tururi pentru ca omul acela să aibă deplină reprezentativitate, adică sub o formă sau alta, în turul II el are majoritatea unui vot, pe când aşa teoretic, poţi să ieşi primar şi cu 10,1 la sută. Eu cred că şi la Consiliul Judeţean, cu atât mai mult întrecerea să fie în două tururi. S-a adoptat această lege în timpul Guvernului Tăriceanu, dar pe această lege exista o majoritate pe care nu o controla premierul Tăriceanu”, a spus Crin Antonescu.

În susţinerea ideii s-a lansat şi vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, căruia i se pare corectă doar alegerea primarilor în două tururi.

,,Legea privind alegerea primarilor din primul tur a fost respinsă de Senat din lipsă de cvorum şi nu normal, prin vot, şi este la comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor. După părerea mea, cam într-o lună ar trebui să o avem finalizată. Dacă mă întrebaţi pe mine, se va aproba. Nu se pune problema dacă ne convine sau nu. Cred că alegerea în două tururi este alegerea corectă nu numai pentru primari, ci şi pentru parlamentari. Traian Băsescu în această idee a făcut la un moment dat un referendum pe care a cheltuit multe milioane de lei şi acum îşi schimbă poziţia pentru că speră să mai recupereze ceva, dar nu va mai avea nici o şansă. E o pierdere de timp şi de bani ca la consiliile judeţene să se facă această alegere uninominală. Aşa a fost până acum şi era corect. A fost o dorinţă impusă de preşedinţii consiliilor judeţene pentru a avea mai multă putere, acceptată de către cei de la PSD şi PD la ora aceea, pentru că aveau un număr important de preşedinţi «destul de baroni locali», care puteau să dicteze. Dar dacă se ia decizia că este o persoană reprezentativă a judeţului şi care poate lua decizii în numele judeţului, atunci mi s-ar părea foarte corect să fie reprezentativ, iar reprezentativ pentru mine înseamnă ca peste 50 la sută din electorat să-l aleagă. Şi asta nu se poate decât în turul II, sau în două tururi", a declarat Relu Fenechiu, vicepreşedintele PNL.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5