Medicii de familie consideră ilegală impunerea „gărzilor” prin contractul cu CAS BN
Asociaţia Profesională a Medicilor de Familie şi Medicină Generală (AP MF/MG) din Bistriţa-Năsăud consideră că „aplicarea unei sancţiuni într-un contract care are ca obiect de activitate furnizare de servicii medicale pentru refuzarea semnării unui contract care are alt obiect de activitate, şi anume asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara orelor de program în centre de permanenţă reprezintă o ilegalitate”. Preşedintele asociaţiei, dr. Niculina Rus, precizează într-un comunicat remis presei, că este incorect ca o lege care stabileşte obligaţii pentru Direcţiile de Sănătate Publice, Casele de Asigurări de Sănătate, consiliile judeţene sau locale, precizează sancţiuni doar pentru medici.
Muncă suplimentară, în mod obligatoriu
Disputa a apărut o dată cu adoptarea OG 7 din 26 ianuarie 2011 prin care se modifică şi completează legislaţia privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă (Legea 263/2004). În fapt, pe lângă munca depusă la cabinetele individuale, medicii de familie vor fi împovăraţi cu o nouă obligativitate, aceea de a asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă. Aici vor primi pacienţi, de luni până vineri, între orele 15.00 şi 8 dimineaţa, dar şi în weekend. Cele 24 de ore de permanenţă vor fi valabile şi cu ocazia sărbătorilor legale.
Medicii care nu respectă prevederea legală vor fi penalizaţi de casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală, în sensul că se diminuează lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate.
Una pesta alta, astfel apare stabilită obligaţia medicilor de familie de a desfăşura muncă suplimentară în mod “obligatoriu” în afara programului de lucru al cabinetului medical, program contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acest fapt, consideră medicii de familie din Bistriţa-Năsăud, încalcă nu doar Constituţia României, ci şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Medicii vor condiţii decente de lucru
Medicii de familiei bistriţeni nu resping utilitatea funcţionării centrelor de permanenţă, dimpotrivă, le consideră extrem de utile în anumite teritorii în vederea accesului pacinţilor la servicii medicale de urgenţă. Totuşi, susţine asociaţia profesională bistriţeană, “obligarea medicilor de a presta servicii medicale urgenţelor prezentate în centre fără a asigura condiţii decente, utilităţi, plata personalului angajat, personal auxiliar, pază, dotare minimă, plata la timp a gărzilor) reprezintă pe lângă o încălcare a legilor fundamentale ale statului român, un act imoral.”
O altă problemă semnalată vizează modul în care se “răspunde” la urgenţele de la domiciliu. Legea prevede că medicului de gardă i se asigură “un vehicul special dotat, cu sau fără conducător auto, pentru deplasări la consultaţiile de urgenţă”. De cealaltă parte, medicii spun că asigurarea unui şofer este obligatorie, deoarece nu poţi trimite un medic singur în locuri dubioase şi mai ales în cursul nopţii. “Respingem categoric posibilitatea distribuirii de solicitări de către serviciul public 112 către un echipaj fără şofer angajat de către consiliul local sau serviciul judeţean de ambulanţă!”, se arată în documentul Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud.
Despre cum va fi înţeles acest protest de către cei de la Casa de Asigurări de Sănătate BistriţaNăsăud, de cei de la DSP BN şi alte autorităţi, vom auzi veşti în perioada imediat următoare, mai ales că, din 1 aprilie (binecunoscuta zi a păcălelilor) trebuie încheiate noile contracte dintre CAS BN şi medicii de familie, dar şi alţi furnizori de servicii medicale.
Citiţi şi:
- Medicii de familie continuă negocierile
- Camelia Ilişuan (CAS BN): Unele cereri ale medicilor de familie au fost incluse în noul Contract cadru. Punctul per capita este de 5,8 lei
- Marți, 23 ianuarie, medicii de familie din județ vor protesta în fața Prefecturii! Care sunt revendicările
- De anul viitor, reguli noi pentru sănătate
- Zeci de medici de familie îşi pregătesc actele pentru emigrare
Adaugă comentariu nou