Înapoi in austeritate

S-a săvârşit şi marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului nostru Isus Hristos – Crăciunul. De-a lungul generaţiilor s-a resimţit insa intr-un fel pierderea adevăratului Crăciun care, la noi la români se stinge de dorul mirosului de cozonac, al colacilor si căldurii sufocante din casele batrânesti in care timpul s-a oprit in loc. Mulţi dintre ei îşi răscolesc amintirile pentru a găsi măcar o firavă speranţă care le domina existenţa in marea sărbătoare a copilăriei, si parca nu o mai găsesc.

Astăzi Crăciunul este unul comercial, risipa si extravaganta financiara contrastând cu adevărata tradiţie a unei sărbători plina de valori morale, a căldurii sufleteşti, a generozităţii si solidarităţii creştine, opusa celei sociale care este goala de conţinut, aşa cum o vede animalul politic. Pîna si colindele ieşite din vocile cristaline ale copiilor, cei mai mulţi dintre ei nevoiaşi, nu mai conţin versuri cu conotaţiile creştine specifice marii sărbători a întregii lumi iubitoare de Dumnezeu, el fiind adaptat unei realităţi crude care le amarăşte viata incă din fragedă copilărie.

Deşi amintirea valorii spirituale a Crăciunului de altădată este mai fireasca, una care face sa simţim deseori o mare amărăciune prin trecerea unui timp pierdut in zadar, e nevoie sa se schimbe ceva din interior, unde imaginea Fiului lui Dumnezeu vulnerabil aşezat intr-o iesle s-ar fixa pentru totdeauna in conştiinţa oamenilor, mai mult decît listele pline de cheltuieli destinate sărbătorii Creştine. Daca preocuparea de a înţelege şi a trăi cu adevărat exemplul Lui s-ar permanentiza, atunci intr-adevăr ar exista şanse reale pentru marea schimbare, sărbătoarea Naşterii Mântuitorului sa fie una care sa determine omul sa nu trăiască in zadar.

Închei cu cuvintele Patriarhului Daniel cu ocazia Crăciunului 2009 ”In această perioada a sărbătorii Naşterii Domnului auzim colinde multe si frumoase despre Moş Crăciun, mai nou insa apare in societate si un altfel de Moş Crăciun, secularizat si comercial, simbol al consumerismului si al materialismului individualist”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5