Sărbătoare arhierească la Mărişelu

Prea Sfinţitul episcop Vasile Someşanul s-a aflat duminică în mijlocul credincioşilor din Mărişelu. Prea Sfinţia Sa a fost primit cu un colac special de către Maria Morar şi Iulia Hordouan, cu sare, de către Andrei Poptean, şi cu un coş de flori de către Lorena Barteş şi Cosmina Barteş. Primarul Toma Someşan, preotul paroh Aurelian Poptean, protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, i-a urat ierarhului bun venit.

Prea Sfinţitul Vasile Someşanul a săvârşit taina sfântului maslu alături de un număr impresionant de preoţi. Taina Sfântului Maslu se întemeiază pe învatatura Sf. Apostol Iacov care spune: “Este cineva în suferinta ? Sa se roage... Este cineva bolnav între voi ? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mântui pe cel bolnav si, de va fi facut pacate, se vor ierta lui”. (Iacob 5, 13-15). Sfântul Maslu făcut cu credinţă şi post pentru cei bolnavi şi ungerea lor cu untdelemn sfinţit formează cea mai puternică slujbă şi rânduială de vindecare şi alinare a bolilor sufleteşti şi trupeşti în Biserica Ortodoxă. Dintre preoţii prezenţi amintim şi pe părintele profesor Dumitru Boca, de la Seminarul Teologic Cluj, părintele Nicolae Feier-fiu al satului. Prea Sfinţitul a vorbit în predica sa despre însănătoşirea sufletului, despre rolul rugăciunii în vindecare. În acelaşi timp a mulţumit pentru frumoasa primire vrednicului părinte Aurelian Poptean. Un punct aparte l-a constituit lansarea volumului “Liturghii în cumpăna vremii”, a preotului Timoftei Găurean, de la Agrieş. Despre însemnătatea cărţii a vorbit scriitorul Valentin Marica, editorul acesteia, subliniind importanţa acestor pagini de jurnal în care profesiunea de credinţă a părintelui apare în toate nuanţele ei, într-un tot armonios, cuprinzând altarul bisericii, jertfa preoţiei, viaţa credincioşilor, vrednicia locului. Profund emoţionat, părintele Găurean a vorbit despre legătura profundă dintre Dumnezeu şi copiii acestuia de pe Pâmânt, cartea fiind un balsam pentru sufletul creştinilor.

Doamna cântecului popular, Cornelia Ardelean Archiudean, alături de şeful Cercului Militar, col. rez. Florentin Archiudean, Corul Bisericii Mărişelu, coordonat de părintele Aurelian Poptean, în frumoase costume populare, au interpretat colinde străbune.

În pregătirea acţiunii de suflet, alături de părintele Poptean, au fost viceprimarul Iuliu Ognea, prim epitrop, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Ioan Simionca, comitetul de femei, în frunte cu preoteasa Susana Poptean, Mariana şi Gheorghe Toxin, toţi credincioşii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5