LA TIHA BÂRGĂULUI SE REVIGOREAZA TRADITIA

Vineri 8 octombrie 2010, la Căminului Cultural din Tiha Bârgăului, a fost inaugurat Centrul de tradiţii populare “Artizanat” Valea Bârgăului, o iniţiativă necesară, dar de multă vreme aşteptată, care a prins abia acum viaţă printr-un proiect bine inspirat, întitulat “Femeia română de la tradiţie la succes”, finanţat de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti. Inaugurarea primului centru de acest gen, înfiinţat pe Valea Bârgăului, a fost posibilă datorită primarului Vasile Dologa şi Consiliului Local din comuna Tiha Bârgăului, care au pus la dispoziţie un spaţiu generos de la etajul Căminului Cultural din centrul civic, unde s-a deschis o adevărată expoziţie a vechilor meşteşuguri practicate de bârgăuani, unele de multă vreme uitate, dar readuse acum în atenţia celor interesaţi.

În spaţiul curat şi frumos amenajat au fost expuse, printre altele, următoarele piese tradiţionale: “canapei” din lemn, acoperit cu “procuţe” vechi, multicolore, dulap de bucătărie cu “blide” din ceramică veche, pat vechi din lemn, acoperit cu “verincă”, “cergă” şi perne îmbrăcate în pânză de in cusută artizanal cu motive în diferite culori, “păretare”, masă de lucru, “vârtelniţă”, “sucale” şi “suveici”, fuse, furcă de tors cu “caiere” din lână, “jârebgi”, “stative” cu “teara”, costume populare de femei, compuse din .. şi de bărbaţi, alcătuite din....

La inaugurarea primului centru de acest gen, înfiinţat pe Valea Bârgăului, la iniţiativa Fundaţiei “Biosanta” Bistriţa, prin Doina Ioana Monda, Adriana Tăut şi Livia Blaga a participat Mihaela Paraschivescu, ofiţer de grant la Ambasada Statelor Unite din România, reprezentantă a Centrului Cultural American, Bucureşti, alături de susţinători ai proiectului, din întreaga Vale a Bârgăului, dar şi din Bistriţa şi alte localităţi din judeţ, cu activităţi asemănătoare, dintre care amintim următorii: Sabina Ignat, Maria Valerica Şut, Ioana Beşa, Adriana Tăut, Livia Blaga, Pop Viorica, Carmen Horoba, Eva Edit Kantor, Lidia Pop, Elena Suciu. Nicoleta Cobuţ, Gavril Bruj, alături de soţii Bacea, creatori populari cu vechi tradiţii de cojocari, moştenite din familie, specializaţi în produse de piele, adevărate simboluri ale artizanilor locali.

Proiectul discutat prezintă, în esenţă, dragostea bârgăuanului de o viaţă întreagă pentru tradiţiile şi meşteşugurile specifice locului, care nu trebuie să se piardă ci să ajungă a fi din nou practicate şi cunoscute, nu doar local dar şi în întreaga ţară şi în lume. Produsele realizate vor fi reprezentative pentru zonă şi se pot obţine, cu mai mici eforturi, dacă există dorinţa necesară şi dragostea pentru trecutul neamului nostru. Revigorarea tradiţiilor şi a vechilor meşteşuguri, elemente de adevărat tezaur, constituie o poartă care trebuie deshisă ca o primă necesitate de cunoaştere şi reevaluare.

Prin acest proiect, început în mediul rural, acolo unde, spre deosebire de oraş, după cum sublinia, cu optimism, în cuvântul său Mihaela Paraschivescu, tradiţiile se uită mai greu, iar dacă ideile bune vor coagula, se vor da ajutoarele necesare obţinerii unor acţiuni de succes.

Invitat la această inaugurare, am prezentat noua mea carte apărută, „Un brad intrat în legendă”, Editura Eikon, Cluj – Napoca, 2010, o monografie a folclorului desfăşurat începând din 1968, prin cântece, dansuri şi costume populare, autentice, într-un important festival purtând numele „Regele brazilor”, devenit internaţional începând din anul 2001.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5