Camera de Comerţ şi Industrie B-N intră în istoria UE

Un grup de lucru din cadrul proiectul EU Women s-a întâlnit la Bistriţa

Timp de patru zile, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bistriţa-Năsăud a găzduit cea de-a patra întâlnire de lucru din cadrul proiectului EU Women, întâlnire ce a inclus vizite de studiu şi schimburi de bune practici.

,,Ceea ce facem noi la Bistriţa este evaluarea programului de cursuri pilot care s-au desfăşurat în Italia, Bulgaria şi România, în cursul lunii mai. În cadrul acestor cursuri pilot, fiecare dintre cele trei ţări au evaluat parţial modulele care au fost pregătite de Lawton School din Spania. Rezultatele acestui program pilot sunt îmbucurătoare. Până acum am analizat situaţia din Bulgaria şi Italia, care este aceeaşi cu situaţia din România. Femeile sunt foarte interesate de programul nostru, desigur şi de paşii care urmează”, a declarat pentru Răsunetul, Monica Mureşan, manager de proiect din cadrul CCI B-N.

Proiectul EU Women vizează creşterea numărului femeilor care iau în considerare iniţierea de activităţi economice independente prin dezvoltarea unui program de învăţare pre-antreprenorial creat special şi disponibil online.

Proiectul este cofinanţat de Comisia Europeană prin programul Leonardo da Vinci şi implică colaborarea între organizaţii partenere din Bulgaria, Republica Cehă, Italia, Lituania, Portugalia, România, Spania şi Irlanda de Nord.

Partenerii implicaţi au dezvoltat un curs de instruire online într-un format facil, structurat în capitole, inovativ şi atractiv.

,,Acest program pre-antreprenorial abordează tematici, precum generarea ideilor, antreprenoriatul feminin, introducerea în marketing, înfiinţarea unei afaceri, introducerea în planificarea financiară, sprijin financiar pentru mici afaceri şi exemple de bună practică europeană”, ne- a explicat Monica Mureşan.

Ea ne-a mai spus că proiectul EU Women intenţionează să aducă avantaje femeilor din Europa, în special acelora care fac faţă marilor provocări antreprenoriale, cum ar fi femeile care trăiesc în mediul rural, femeile şomere sau femeile aflate în căutarea unui prim loc de muncă, femei cu puţine sau fără pregătiri academice.

16 femei din judeţul nostru au urmat cursul pilot

În judeţul nostru, cursul pilot al programului Eu Women a fost urmat de 16 femei interesate să-şi dezvolte cunoştinţele cu privite la antreprenoriat. Potrivit managerului de proiect din cadrul CCI B-N, Monica Mureşan, cele mai multe participante au fost recrutate la Bursa generală a locurilor de muncă, unde Centrul Europe Direct Bistriţa, a avut un stand de informare.

,,Femeile care au parcurs acest curs pilot au vârste cuprinse între 22-50 de ani, iar 12 dintre ele au şi finalizat cursul, urmând ca la finalul programului să susţină un test de evaluare”, ne-a precizat Monica Mureşan.

Grupuri ţintă, femeile şomere

O altă ţară, unde a fost aplicat cursul pilot al programului EU Women, este Italia. Potrivit Caterinei Boschi, reprezentantul TK Formazione, femeile interesate de acest curs sunt femei care au experimentat eşecuri pe piaţa muncii.

,, Pentru recrutarea participantelor, Italia a utilizat o listă de actori interesaţi, adresele de mail ale diverselor agenţii care lucrează cu femei, am folosit Internetul, pagina de web a organizaţiei şi site-urile a trei organizaţii ce au ca domeniu de preocupare, egalitatea de şanse. Am folosit şi blogul unei femei care diseminează informaţii legate de evenimentele ce se întâmplă în Toscana. De asemenea, am împărţit broşuri, pliante. Una dintre participante a găsit broşura, ne-a sunat, şi astfel a venit la curs. În ceea ce priveşte pregătirea, am avut femei şi cu studii gimnaziale, studii liceale, în general, femei care au experimentat eşecuri pe piaţa muncii sau femei care s-au retras să-şi crească copiii. Participantele au vârste curprinse între 26-49 de ani”, a precizat Caterina Boschi.

În Bulgaria, multe dintre femeile interesate de proiectul EU Women sunt şomere, unele dintre ele cu pregătire superioară, dar şi femei care s-au retras de pe piaţa muncii ca să crească copii.

,,Şi în Bulgaria s-a utilizat acelaşi mijloc, Internetul, pentru transmiterea de informaţii organizaţiilor de femei. Am folosit şi reţeaua proprie, în sensul de foşti cursanţi care au diseminat informaţia. Sunt foarte multe femei în mediul rural care nu au acces la acest mijloc de informare şi am ales să ne promovăm proiectul din casă în casă, prin rude, prieteni. Am avut cursanţi în toate zonele. Cele mai multe participante sunt şomere, ce au întâmpinat dificultăţi în găsirea unui loc de muncă, dar am avut şi mame care s-au întors din concediul de maternitate şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Pregătirea participantelor este medie, dar am avut şi cursante absolvente mastere, dar care sunt şomere. Media de vârstă este cuprinsă între 30- 50 de ani”, a afirmat Tsvetelina Kumanova, American University din Bulgaria.

Ca impact şi rezultate, reprezentanţii organizaţiile partenere din UE au spus că îşi doresc să încurajeze femeile să facă pasul următor spre activităţi economice independente, să faciliteze transferul cunoştinţelor, să asiste femeile participante din toată Europa să se dezvolte din punct de vedere personal şi să implice transferul de cunoştinţe şi inovaţie împreună cu împărtăşirea celei mai bune practici între ţările partenere.

Participanţii la întâlnirea de lucru de lucru de la Bistriţa sunt:

1.Sean Keenan - Castlereagh Enterprises Ltd, Irlanda de Nord;

2.Janice Smyth - Castlereagh Enterprises Ltd, Irlanda de Nord;

3. Maureen Lawton – Lawton School S. L, Spania;

4.Eddie Lawton - Lawton School S. L, Spania;

5. Danuse Bauerova – VSB-Technical University, Republica Cehă;

6. Ondrej Bauer – VSB-Technical University, Republica Cehă;

7.Caterina Boschi – TK Formatiozione Srl, Italia;

8. Jose Carvahlo – Sociedade Portuguesa de Inovacao, Portugalia;

9. Tsvetelina Kumanova – American University in Bulgaria;

10.Iliyana Ruseva- Zaharieva - American University in Bulgaria;

11. Jurate Raukstiene – Panevezys Buisness Advisory Centre, Lituania;

12. Andrius Galuska - Panevezys Buisness Advisory Centre, Lituania;

13. Monica Mureşan – Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud;

14. Diana Cherecheş - Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5