O provocare la discuţii pe tema antreprenoriatului

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bistriţa–Năsăud a organizat conferinţa finală a proiectului HENGE. Proiectul HENGE – Patrimoniul şi resurse naturale pentru un antreprenoriat verde este finanţat prin Programul Leonardo da Vinci şi este implementat de către Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa Năsăud în parteneriat cu organizaţii din Bulgaria, Turcia, Lituania, Scoţia şi Irlanda de Nord, sub coordonarea organizaţiei Lawton School, Spania.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa partenerilor europeni din cadrul proiectului şi a fost un bun prilej de împărtăşire a exemplelor de bune practici pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural verde. Despre provocarea de a fi antreprenor, despre proiect în sine, au vorbit pentru cotidianul nostru: Monica Mureşan, secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie BN, şi Maureen Lawton, managerul de proiect.

În România este dificil să fii antreprenor, dar viitorul este al antreprenoriatului

Monica Mureşan, secretar general CCI BN: Proiectul HENGE a început acum 24 de luni. Este un proiect de formare profesională finanţat din Programul Leonardo da Vinci. Sunt parteneri din 7 state membre. Este condus de Lawton School Spania. Produsul principal al acestui proiect este o platformă de învăţare on-line pentru cei care doresc să dobândească abilităţi de antreprenoriat verde, în special în mediul rural. În acest proiect, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud a fost responsabilă de analiza nevoilor la nivel european. Noi am făcut un raport privind nevoile existente în toate cele şapte state membre şi acum avem plăcerea de a organiza conferinţa finală ce încununează eforturile de doi ani ale partenerilor. Asemenea întâlniri ne ajută pe noi ca instituţie să ne dezvoltăm, să învăţăm din experienţa partenerilor noştri din toate celelalte ţări, iar din punctul de vedere al grupurilor ţintă, rezultatele muncii noastre le pot afecta viitorul dacă ei sunt interesaţi să le utilizeze. În România este dificil să fii antreprenor în ziua de astăzi, dar totuşi viitorul este al antreprenoriatului şi nu mă refer la antreprenoriatul de firme şi afaceri importante, ci un antreprenoriat să zic aşa personal, un antreprenoriat condus de familie care ar putea genera venituri şi posibilităţi de creştere a calităţii vieţii pentru foarte multe familii din România, care sunt deja implicaţi în activităţi antreprenoriale, dar nu le numesc aşa. Practic, toţi suntem antreprenori şi depinde de noi să valorificăm această abordare pentru a ne îmbunătăţi existenţa.

Să fii antreprenor înseamnă să îţi conduci singur viaţa

Maureen Lawton, manager de proiect: Iubesc Bistriţa. Este locul meu preferat din România. Am fost aici de câteva ori. Am început să lucrez cu echipa Camerei de Comerţ şi Industrie BN acum 12 ani. Este o plăcere să mă reîntorc aici. Sunt impresionată de prezenţa şi interesul autorităţilor dvs. pentru acest proiect. Suportul lor ne ajută pe viitor la implementarea proiectului. Organizarea a fost excelentă. A fi antreprenor este foarte provocator. Eu cred că te naşti cu aşa ceva, dar sunt şi persoane cărora le e teamă să facă ceva în sensul acesta. Provenim dintr-o societate unde sunt mai confortabile munca la stat, finanţările de la stat şi funcţionezi oarecum setat ca şi ,,angajat”. Dar, în aceste zile, noi avem toate posibilităţile să fim antreprenori. Să fii antreprenor înseamnă să îţi conduci singur viaţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5