Duminică la Chiochiş

Suntem mulţi dintre noi care iau în seamă versul lui Lucian Blaga: ”Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.”

Acesta e şi resortul intim care l-a determinat pe profesorul şi etnologul Romulus Berceni să clădească cinci volume din ampla sa lucrare etnomonografică ”Viaţa la ţară – Chiochiş”.

E de invidiat să ai atâta forţă spirituală şi dragoste pentru locul tău natal! E aici, desigur, o invidie admirativă din partea noastră.

Duminică, ne-am adunat câţiva ”invidioşi” de la Năsăud, Cluj-Napoca, Beclean şi Bistriţa să fim alături de Romulus Berceni, cetăţean de onoare al localităţii natale Chiochiş, care şi-a lansat volumul V din vasta sa lucrare, la Căminul cultural din comună, în faţa unui public doritor nu numai de discotecă şi nunţi, ci şi de carte.

După ce primarul Vasile Silaşi a remarcat că autorul nu şi-a uitat obârşiile, ”impricinatul” a mărturisit că se simte bine acasă şi adesea, aici fiind, se vede pe uliţele satului copil, tânăr şi apoi profesor. Dl. colonel în rezervă, dr. Vasile Tutula (din partea Societăţii culturale ”Virtus Romana Rediviva” Cluj-Napoca) a realizat o recenzie amplă a volumului. Din spunerea sa encomiastică reţin o remarcă (oarecum) naivă: ”Cele cinci volume ale prof. Berceni sunt şi puternice semnale şi avertismente indirecte pentru politicienii din Parlamentul României de a nu neglija problemele sociale ale satului” etc.

O, Doamne! Semnale şi avertismente ”indirecte”?! Nu puţini dintre demnitarii noştri au pielea obrazului atât de tăbăcită încât, chiar dacă îi pocneşti între ochi, tot nu simt ce li se întâmplă. Serialul acesta monoetnografic e important, pentru că salvează o lume pentru viitorime, căci prezentul e prea tulburat.

Profesorul Ion Lăpuşneanu aprecia că cercetătorul Berceni e dublat de un veritabil talent de narator, apropiindu-l în acest sens de Ion Creangă cel din ”Amintiri…”.

La rândul său, prof. univ. dr. Viorel Hodiş, de la Universitatea ”Babeş-Bolyai”, i-a conturat autorului profilul de profesor şi animator cultural. D-na prof. univ. Maria Covaci din Beclean a remarcat curajul autorului de a nu fi ocolit adevărul despre lumea satului contemporan, iar prof. Valeria Berceni şi-a lăudat soţul, nu în termeni sentimentali, ci cu argumente persuasive. In fine, publicistul năsăudean Ioan Mititean i-a pus lui Romulus Berceni o etichetă semnificativă: ”Este genul de intelectual care are ce da.”

E normal că o asemenea faptă de gând şi suflet trebuia să se încheie după obiceiul strămoşesc: cu un pahar de vin. Pentru aceasta s-au îngrijit amfitrionii Vasile Mureşan, medic veterinar, şi soţia sa Adriana Mureşan, inginer agronom, la ceea ce localnicii numesc ”Casa Falup”.

Întorcându-ne de la Chiochiş, mi-am reamintit o afirmaţie a ilustrului cărturar clujean Ion Breazu, care (păstrând proporţiile) i se potriveşte şi profesorului Romulus Berceni:

” Coşbuc şi Rebreanu, prin opera lor, au demonstrat marele adevăr că trebuie să vii de undeva, să porţi cu mândrie, pe toate drumurile tale, amintirea locului şi a oamenilor din sânul cărora te-ai desprins.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5