Aveţi mare grijă! Este vremea gripei, a virozelor şi a pneumoniilor!
Persoanele care nu se vaccinează antigripal şi sunt „atacate” de bolile specifice sezonului rece pot costa statul până la 2.000 de euro pe zi, atenţionează specialiştii. Potrivit medicilor, costurile pentru o persoană adultă care nu s-a vaccinat şi, apoi, se îmbolnăveşte grav de gripă, încât necesită internare, variază între 13 şi 50 de euro, ridicându-se, uneori, chiar până la 600-2.000 de euro. Din acest motiv, specialiştii recomandă vaccinarea antigripală. Categoriile de persoane cele mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de gripă sunt cele extreme, adică persoanele vârstnice şi copiii mici. Un alt aspect foarte important, dar de care foarte puţini dintre noi ţin cont, este acela de a ne autoizola una-două zile la domiciliu atunci când avem gripă. De obicei, virusul gripal «circulă» în perioada octombrie-aprilie şi el evoluează imprevizibil. De aceea, vaccinul este principala armă împotriva gripei. Din fericire, în judeţul nostru nu s-a înregistrat nici un caz de gripa.
În schimb, avem probleme cu virozele şi pneumoniile. În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud în această perioadă sunt înregistrate aproximativ 400 de cazuri de viroze respiratorii, cu nouă internări. Copiii au fost cei mai afectaţi, peste 200 de cazuri semnalate, cele mai multe în mediul rural. O veste îmbucurătoare este că a scăzut numărul virozelor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
În prima săptămână a anului s-au înregistrat peste 30 de cazuri de pneumonii, adulţii din mediul rural fiind cei mai afectaţi. Şapte dintre cazuri au necesitat internări.
Atât virozele de sezon, cât şi gripa sunt extrem de contagioase. Se transmit pe calea aerului, prin picături invizibile din secreţiile nazale şi faringiene, eliberate in timpul strănutului sau tusei. Pentru a preveni infectarea cu virusurile guturaiului sau gripei, medicii ne recomandă evitarea spaţiilor aglomerate, o igienă riguroasă a mâinilor, hidratarea şi consumul de vitamina C. Prevenirea începe încă din sezonul cald şi constă intr-o alimentaţie diversificată, cu multe legume şi fructe, mişcare in aer liber.
Citiţi şi:
- A crescut numărul virozelor respiratorii
- În ultima săptămână: 1.028 de bistriţeni cu viroze respiratorii ori cu pneumonie
- Dr. Anca Andriţoiu: 14 cazuri de gripă confirmate în Bistriţa-Năsăud. Vezi care sunt măsurile preventive!
- Prof. dr. Maria Pop: Ce sunt şi cum se tratează virozele respiratorii
- Primul caz de deces din cauza gripei, în Bistriţa-Năsăud
Adaugă comentariu nou