Bradul de Crăciun, cu cetina TOT VERDE

Proiectul de implicare ecologica “Trei pentru unu”, initiat de asociatia Ascendent cu sprijinul Primariei Municipiului Bistrita, ne-a dat ocazia sa aflam ca, desi majoritatea bistritenilor se simt cel mai bine in natura, doar unul din zece au plantat vreodata un copac! Peste o saptamana, toti vom fi in jurul unui brad…de cele mai multe ori, taiat…Am putea insa pastra obiceiul impodobirii bradului de Craciun, alegand o alternativa prietenoasa cu natura: sa replantam pomii de Craciun! Nu este primul an in care avem posibilitatea sa alegem un “brad la ghiveci”, pe care apoi sa-l replantam in curte, in fata blocului, “oriunde”. Exista oferte de brazi si molizi de 1 - 2 metri, cu 60 - 300 LEI; exista si brazi sau molizi autohtoni si exista argumente pentru a cumpara unul “de-al nostru”: brazii si molizii nostri sunt aclimatizati (se adapteaza mai usor, mai ales molidul); incurajam economia nationala; au preturi mai mici.

Daca veti alege varianta replantarii pomului de Craciun, urmatoarele sfaturi sunt foarte importante: tineti brazii/ molizii in camere cu temperaturi scazute (de preferat sub 20 de grade C); aerisiti periodic incaperea; amplasati brazii departe de sursele de caldura; udati brazii la radacina, fara a-i ineca (aprox. un sfert de litru de apa zilnic); pulverizati apa pe brad; evitati ornamentele cu lumina puternica; incercati sa nu incarcati excesiv bradul; nu taiati varful si nu aprindeti lumanari in brad; dupa maxim 7-10 zile, scoateti-l la aer, intr-un loc racoros. Dupa sarbatori, bradul poate fi plantat daca solul nu este inghetat. Se poate sapa din timp o groapa de aprox. 60 cm adancime si tot 60 cm latime, pentru un brad de 1 metru inaltime (dimensiunile gropii cresc daca bradul este mai inalt). La baza gropii se pune compost sau biohumus (sol fertil de la orice florarie). Bradutul se va aseza in groapa astfel incat radacina sa fie la nivelul solului sau cel mult 5 cm sub acesta. Dupa asezare, se acopera bine cu pamant si se umezeste. La sfarsit, solul din jurul bradului se acopera cu cateva ramuri de brad sau cu frunze. In cazul in care solul este inghetat, bradul se poate pastra intr-o incapere cu temperatura scazuta (catre 0̊C) sau chiar afara, intr-un loc ferit de inghet (temperaturi intre 0-2̊ C).

Daca alternativa replantarii bradului de Craciun vi se pare prea pretentioasa, ar mai fi o varianta a “bradului tot verde”: cel artificial. Stiu, si mie imi plac brazii adevarati, dar alegand unul reutilizabil cativa ani, salvam tot atatia brazi de la taiere in urmatorii ani.

Si daca, totusi, veti ramane la varianta “brazilor taiati”, aveti grija ca cel pe care-l cumparati sa aiba eticheta - semn ca bradul provine din pepiniere special amenajate si nu din padure. Amintiti-va: un pom de Craciun are nevoie de 7-10 ani sa creasca pentru a ne incanta o saptamana!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5