TBC-ul la copii
În fiecare an, ziua de 24 martie este recunoscută la nivel mondial că fiind ziua luptei împotriva tuberculozei epidemice. Deviza acestei zile este “Eu opresc TBC-ul” sau “Stop TBC” şi a fost adoptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Această zi marchează momentul în care Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, pe 24 martie 1882.
Anul 2012 este dedicat studiului TBC-ului la copii. Conform studiilor OMS, TBC-ul la copii este adesea nediagnosticat din lipsa accesului la servicii medicale de specialitate sau din cauza personalului medical neinstruit suficient de bine pentru a diagnostica simptomele TBC la această categorie de vârstă. TBC-ul la copii este o boală epidemica ascunsă. “Am făcut mari progrese în studiile despre TBC: rata mortalităţii a scăzut cu 40% faţă de 1990 şi milioane de vieţi au fost salvate.”, a declarat dr. Mario Raviglione, directorul departamentului Stop TBC din cadrul OMS. “Din păcate, la scară largă, copiii au fost neglijaţi, iar TBC-ul în copilărie rămâne o boală epidemica ascunsă în multe ţări. Este timpul să schimbăm acest lucru.”
În România de azi, la început de secol 21, multe familii cu risc de TBC trăiesc în sărăcie şi cunosc puţine detalii legate de această boală şi de modalitatea de a cere asistentă de specialitate. Adesea, când un adult este diagnosticat cu TBC, şansa ca un copil din familia respectivă să aibă TBC este foarte mare. Grija pentru copii trebuie să crească, deoarece majoritatea contractează TBC de la părinţii lor sau de la rude.
Mii de copii mor anual din cauza TBC deşi costă mai puţin de 20 de bani/ zi să oferi terapia specifică unui copil pentru a nu contracta TBC şi 2 lei /zi pentru a oferi tratamentul pentru vindecare. Înainte de a preveni sau trata, trebuie să identificăm copiii cu risc de TBC şi acest lucru devine posibil numai dacă guvernele, societatea civilă şi sectorul privat conlucrează. Nu este acceptabil să permiţi că un copil să moară din cauza TBC.”, afirmă dr. Lucica Diţiu, secretar executiv al parteneriatului Stop TBC.
Pentru 2012 parteneriatul Stop TBC şi OMS urmăresc trei direcţii de acţiune pentru a îmbunătăţii tratamentul TBC şi pentru a preveni mortalitatea la copii: (1)examinarea copiilor care au fost expuşi la TBC în familie. (2)Dacă aceştia prezintă HIV, trebuie trataţi de urgenţă împotriva TBC în cazul în care manifestă simptome specifice; oferirea tratamentului prevenitv copiilor cu risc de TBC. (2) Instruirea personalului medical pentru a oferi asistentă femeilor însărcinate, nou-născuţilor şi copiilor în vederea diagnosticării pacienţilor cu risc de TBC, simptome sau semne şi recomandarea terapiilor preventive şi de vindecare acolo unde este cazul.
TBC-ul afectează în special plămânii, dar poate afecta şi alte zone. Nou-născuţii şi copiii mici prezintă un risc special de forme severe, chiar fatale de TBC, precum meningită tuberculoasă, care îi poate lăsa orbi, surzi, paralizaţi sau cu retard mintal. Copiii, ca şi adulţii, pot prezeta forme de TBC cu rezistentă la medicaţie, ceea ce necesită un tratament costisitor, de lungă durată, adesea cu efecte secundare severe.
La nivel modial, peste 500.000 de nou-născuţi şi copiii contractează TBC anual şi se estimează că în jur de 70.000 mor din cauza acestei boli. Tuberculoza este întâlnită în România mai frecvent decât în alte tări ale Uniunii Europene, estimindu-se că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, fată de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori.
La nivelul judeţului nostru, la sfîrşitul anului 2011 erau în evidenţa 117 bolnavi tuberculosi din care 30 proveneau din mediul urban şi 86 din mediul rural. Dintre aceştia, 8 copii, 109 bolnavi cu TBC pulmonar şi 8 cu TBC extrarespirator.
Singurul vaccin disponibil în prezent este BCG (Bacillus Calmette-Guerin), care oferă o protecţie limitată faţă de formele severe de TBC, precum meningită TBC la copiii mici. BCG nu oferă o protecţie pe toată durată vieţii împotrivă TBC-ului pulmonar şi nu este recomandabilă utilizarea acestuia la copiii care suferă de HIV.
Soc., Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP BN
Adaugă comentariu nou