Ioan Andreica, Liviu Rusu & co rămân în libertate, dar nu pot părăsi ţara
Fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud - Liviu Rusu şi alţi patru afacerişti acuzaţi de fapte de corupţie vor fi cercetaţi în stare de libertate. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins recursului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce şi Tribunalul Bucureşti dăduse aceeaşi soluţie. Totuşi, ca măsură suplimentară, fostul demnitar guvernamental, preşedintele Liviu Rusu, Ioan Claudiu Sabău (din Teaca) şi fostul subaltern al lui Andreica – Adrian Palade nu pot părăsi ţara în următoarele 30 de zile. O măsură similară fusese luată de Tribunalul Bucureşti pentru Lazăr Popescu şi Mihai Stănescu.
Recursul formulat de DNA ar fi trebuit să fie judecat în 3 aprilie, dar atunci s-a cerut un nou termen, pentru că unul dintre cei cercetaţi nu avea avocat. În şedinţa de marţi, procurorii au arătat magistraţilor că judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a înlăturat fără drept o mare parte din probele din dosar.
”Faptul că DNA nu a început urmărirea penală pentru 20.000 de euro este o critică nefondată, întrucât instanţa se referă la infracţiuni, nu la fapte, şi înlătură nejustificat probele”, a susţinut procurorul.
Potrivit celor de la Evenimentul Zilei, procurorul a mai precizat că toate sumele obţinute de ex-secretarul de stat Ioan Andreica, în urma unor servicii de consultanţă fictive, nu au fost trecute în declaraţia de avere a acestuia. În plus, anchetatorii au arătat că tribunalul a ignorat un document găsit la o societate comercială în urma unei percheziţii, înscris care, demonstrează comisioanele (situate între 10 şi 0,75% dintr-un contract de şase milioane de euro) încasate de toţi participanţii la ”caruselul” afacerilor din bani publici cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Ioan Andreica era poreclit “Unchiu’“
Procurorul DNA a citit şi câteva fragmente ale interceptărilor de la dosar, arătând că Andreica ar fi avut porecla de ”Unchiu’”. Mai mult, fostul secretar de stat se implica în diverse solicitări ale membrilor grupului infracţional din care făcea parte, cum ar fi pentru scutirea de la plata unei amenzi de circulaţie, a arătat procurorul DNA, în faţa magistraţilor de la CAB.
De cealaltă parte, fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ioan Andreica, a cerut magistraţilor, în ultimul cuvânt, să fie judecat în stare de libertate, spunând că a avut diverse funcţii de conducere, dar niciodată nu a făcut trafic de influenţă. ”Niciodată nu am făcut trafic de influenţă. Respingeţi recursul DNA, aş vrea să fiu judecat în stare de libertate. Nu voi influenţa în niciun caz martorii din dosar”, a declarat Ioan Andreica, potrivit EvZ.
Procurorii DNA au formulat recurs faţă de decizia Tribunalului Bucureşti care le-a respins cererea de arestare preventivă a fostului secretar de stat Ioan Andreica, a preşedintelui CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC DUO MAT SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Ioan Andreica. În 24 martie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor şase inculpaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, Tribunalul Bucureşti dispunând, de Buna Vestire, că aceştia pot fi cercetaţi în libertate.
Ex-secretarul de stat în cadrul MDRT, Ioan Andreica, este cercetat de procurorii DNA pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În sarcina lui Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.
În acelaşi dosar este cercetat şi Ioan Claudiu Sabău, fost democrat-liberal, din Teaca, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată, dar şi alţi doi oameni de afaceri şi un subaltern de-al lui Andreica.
Citiţi şi:
- Instanţa s-a pronunţat: Ioan Andreica şi Liviu Rusu vor fi cercetaţi în libertate
- Instanţa se pronunţă miercuri în recursul din dosarul Andreica, Rusu & co
- Recursul în dosarul Andreica-Rusu & oamenii de afaceri, amânat pe 10 aprilie
- Ioan Andreica şi Liviu Rusu vor fi cercetaţi în libertate
- Liviu Rusu – luare de mită, Ioan Andreia – trafic de influenţă şi dare de mită
Adaugă comentariu nou