Peste cinci tone de produse scoase de pe piaţă de Protecţia Consumatorilor
Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a aplicat un număr de 21 amenzi în valoare de 35.000 lei, şapte avertismente şi a dispus oprirea de la comercializare a 5083 kilograme d eproduse alimentare şi nonalimentare, în urma controalelor efectuate la operatorii economici care comercializează produse alimentare specifice sărbătorilor pascale.
Potrivit comisarului şef Dina Suciu, verificările au vizat respectarea prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare, prezentare - publicitate şi comercializare a produselor precum carenea preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri etc.) şi vin.
Comisarii bistriţeni au găsit pe rafturi produse din carne şi preparate din carne, patiserie, dar şi produse de ciocolată cu termen de valabilitate expirat.
De asemenea, comercianţii aveau expuse la vânzare produse de patiserie (covrigei, fursecuri, cornuleţe, brioşe, pandişpan) ambalate în pungi de polietilenă în diferite cantităţi la care nu era afişat preţul de vânzare pe unitate de masură (preţ/kg) şi nu erau însoţite de eticheta producatorului care să prezinte elementele de identificare legale obligatorii: denumirea produsului, producatorul, data durabilităţii minimale, conditţile de păstrare, ingredientele.
Prin supermerketuri au fost identificate produse de carne (muşchi de porc) de la un producător ceh, în ambalaje vidate în care era acumulată o cantitate însemnată de apă, şi şuncă de porc, produs care avea menţionat pe etichetă având în compoziţie lapte, deşi în specificaţia tehnică a produsului nu există acest component.
Prin crame, alte probleme. Consumatorului i se prezenta o concentraţie alcoolică pentru diverse sortimente de vin mai mare decât cea din buletinul de analiză de laborator. Mai mult, vinul vrac nu se servea în prezenţa consumatorului, umplerea recipienţilor făcându-se în spaţiile de depozitare.
Cu ouăle, la fel. Ba găina era din Olanda, ba din Germania. ”La unii operatori economici se aflau la comercializare ouă vrac la care nu apărea niciuna dintre informaţiile obligatorii cu privire la categoria de calitate, metoda de creştere a găinilor, semnificaţia codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, explică Dina Suciu, comisar şef la CJPC BN.
Citiţi şi:
- Primele amenzi pentru produse pascale neconforme sau deja expirate
- Produse alimentare oprite de la comercializare de Protecţia Consumatorilor
- Amenzi de 42.000 lei, aplicate de comisarii de la Protecţia Consumatorilor
- Paştele ne-a adus ouă de ciocolată şi bomboane Kinder cu durata durabilităţii depăşită
- Promoţii înşelătoare, prin magazinele bistriţene
Comentarii
Nu reuseste "protectia consumatorilor"sa verifice cite produse de proasta calitate fac cei ce doresc sa se imbogateasca doar fara a tine cont de faptul ca cei ce consuma aceste produse se pot imbolnavi ,bani sa iasa .Si noi ,familia mea trebuia in saptamina Mare sa adresam o plingere dar nu am avut timp si asa a ramas ,astfel am cumparat brinza de burduf atit in punga de plastic cit si in folie din aia ca ptr burduf de la magaz. Galea din Lechinta si cind am ajuns acasa am desfacut-o era urit mirositoare caci brinza de vaca din compozitie era veche si apoi framintata .Ori brinzeturile alterate au un miros urit, insuportabil chiar .Nu am mers nicaieri am cumparat de la alt magazin insa am avut o pierdere care intra in buzunarul cui nu merita .Am dat telefon de pe eticheta dar nu a raspuns nimeni si nici adresa de mail nu era buna In rest ...fara cunvinte Nu stiu sigur cine a facut aceasta brinza era din Lechinta dar sigur nu era Rasca (de acolo am cumparat a 2-a oara )sigur ar trebui sa fie aspru pedepsiti cei ce insala astfel cetatenii ar trebui sa nu li se dea voie sa produca "ce nu stiu" poate sint tinuti in loc si ei stiu sa faca altceva nu produse lactate ,in speta .
Adaugă comentariu nou