Ansamblul folcloric ''Baltagul'' din Monor aniversează 50 de ani de activitate!
În anul 2012, se împlinesc 50 de ani de activitate artistică a Ansamblului folcloric ''Baltagul'' din Monor! Nimeni nu știe cu precizie ziua anului 1962 în care profesorul Ilie Băbălău împreună cu Napoleon Părie ctitorii Ansamblului, au organizat prima repetiție! Va fi fost în vreo sală de clasă sau la căminul cultural, nici nu mai are importanță. Nu știm nici resorturile interne care au dus la înființarea acestui ansamblu în plin dezgheț ideologic după plecarea rușilor din țară. Poate că Partidul va fi vrut să mute hora satului din curtea bisericii în sala căminului cultural. Poate că abia trezitul spirit național, atâta cât va fi fost el trezit în plină epocă stalinistă va fi răbufnit și prin organizarea unor astfel de formații artistice. Orice rău este însă înspre bine spune românul. S-a găsit atunci modalitatea de a distruge o tradiție mutând milenara horă a satului pe scenă și în forme organizate, dar satele românesti s-au ales cu formații care - iată, astăzi când tăvălugul mondializării(popoarelor mici aș spune eu!) este mai periculos pentru tradițiile românești decât biciul Anei Pauker - sunt bune. Și vorbim despre ele cu mândrie, ca despre niște relizări de excepție. La ceas aniversar însă nu este tocmai bine să căutăm noduri în papură! O realitate este importantă și măreață: Ansamblul ''Baltagul'' a devenit în cei 50 de ani de existență o emblemă a folclorului românesc, o cetate care are între ziduri oameni falnici și vajnici iar în lăzile de zestre din cetate se păstrează nestematele Neamului Românesc. Le va fi greu altora să facă din alb negru cu oameni și cu români ca aceia de la Monor! Pentru că toată Europa aceasta cu mai multe fețe se bucură, aparent, cand se apleacă asupra tradițiilor noastre dar rânjește hulpav și posesiv atunci când ne așezăm cu toții la masa comună! Pentru că altfel nu se explică de ce atunci când noi le vorbim de tehnologie și modernitate ei ne trimit la tradițiile noastre iar cand vorbim de tradițiile noastre ne acuză că prea ne iubim noi lucrurile astea înapoiate pe care ni le-au pus strămoșii în ființa noastră complicată...Trăiască, până una alta, tânăra și imberba Europă, numai să nu aibă ea nevoie cât de curând de înapoiatele noastre, să le zicem autocritic, apucături,!
Vom reveni cu drag la origini și vom menționa pe primii țărani, dascăli și tineri școlari, care s-au mutat din curtea majestuoasei biserici din Monor pe scena căminului cultural! Din câte îşi mai aduc aminte bătrânii și răbojul păstrat de Ilie Roiban cei care au alcătuit prima linie a ansamblului ,,Baltagul” au fost: fraţii Ion, Vasile şi Dumitru Bortăş, Dumitru Tanco (Onigaşu), Simion Cismaş, Toderică Drăgan (a Trifului), fraţii Ion şi Gheorghe Moţoc, Ion Moţoc (a Tomuţii), Simion Drăgan (Huza), Grigore Drăgan (Tancău), Mihai Drăgan ( Iftenie), Nicolae şi Dumitru Tanco (a Duchii), Nicolae Neagoş (diacu), Florean Matei, Dumitru Drăgan (a Danului), Pavel Cincea, Iacob Furdui, Dumitru şi Aurel Boarescu, dar mai ales Simion Moţoc, bătrânul octogenar, care a adus pe scenă nemuritoarea baladă a Nedii, apoi tânăra și talentata Anuca Drăgan a lui Tancău, devenită peste timp artista măiastră cu vocea profundă, plină de fior și cu un repertoriu original și bogat!
Au urmat peste ani mai tinerii, pe atunci Ilie si Florentin Precub cu soţiile, Dumitru şi Ion Dobran cu soţiile, Gheorghe Malovi cu soţia, Dumitru Malovi ( a Buţului) cu soţia, Simion Drăgan cu soţia, fraţii Ion şi Simion Todoran din Gledin, cu soţiile şi cu fiii, Ioan Mera cu soţia, Dorel Dohotar cu soţia, Ion şi Goriţă Maier cu soţiile, George Moldovan cu soţia, George Păcurar cu soţia, Dumitru şi Petru Băbălău, Ion Neagos (patronul de azi de la Carmolact ) cu soţia şi Ioan Cira (primarul de ieri și de azi!) cu soţia . Mai încoace Ilie Roiban cu familia, Vasile Haja cu familia, Petru Creţa cu familia, Simion Pop cu familia, Dumitru Băbălău cu familia, George Moţoc cu familia, Ionuţ Echim cu soţia, Alin Echim, Roiban Nucu cu soţia. Familii întregi de artiști au întreținut o flacără nestinsă pe care au predat-o mereu urmașilor din tată-n fiu!
Eu cunosc mai îndeaproape Monorul și pe oamenii săi, prin Ansamblul ''Baltagul'' de numai zece ani! Realizările celor 50 de ani sunt multe și greu de enumerat. Poate că multe nume de oameni vor fi fiind uitate. Acei oameni care și-au jertfit anii tinereții pentru gloria satului lor! Gelu Furdui, Dumitru Mureşan, Ilie Oltean, Viorica Bâz, Anuchiţa Drăgan sau Emilian Furdui sunt doar câțiva dintre cei chemați și aleși! Să ne aducem aminte şi de artiştii instrumentişti locali : Dionisie Rad (Muşurunii), fratele său Alexandru Rad (Tuti), Vasile Rad (Rusu), Danilă Rad (Puiu), Alexa Rad, care au însotit ansamblul în toate deplasările şi au încântat o lume cu măiestria lor interpretativă. Sau cine îl poate uita pe Corneliu Octavian Botoș, nașul ansamblului, omul care apus în scenă numeroase dansuri în montări de excepție rămase peste timp!?
De ceva vreme, destinele Ansamblului au fost puse de oameni în mâinile celui mai vrednic dintre ei: primarul și fostul dansator de elită, Ioan Cira. Omul acesta, am mai spus-o, repet acum, este cununat cu lucrul bine făcut! Inventând sărbătoarea Zilele Monorului, alături de alte manifestări complexe, a repus în valoare Ansamblul ''Baltagul'' foarte decis ca Ținutul Monorului să devină țara de legendă a tradițiilor străbune!
''Baltagul'' este la ceas de sărbătoare. Monorul pregătit ca o mireasă va întâmpina în straiele străbunilor pe minunații săi artiști. A opta ediție -mai bine scriam a opta minune a lumii!- a întâlnirii cu fii satului stă să înceapă. Mirii și miresele freamătă de emoție! Doamnă Europa, ai pregătit cadoul de nuntă? Te onorăm să fii Nănașa noastră! Numai să ne înveți obiceiurile și să te porți cuviincios, ca la o nuntă de gazde mari! Iar cinstea să-ți fie pe măsura mirilor! Și nu fi supărată, ne ocupăm de cvorum la botez! Adică peste alți 50 de ani!
Monorul, talpa țării, este în sărbătoare. Ce mai contează că în Fanar se fac și se desfac Domnii efemere ? Așteptând vremuri mai bune și domnii pământene ne punem nădejdea în puterea străbunilor, în răbdarea noastră și în voia Bunului Dumnezeu!
La mulți ani ''Baltagul''! Să ne bucurăm așadar!
Citiţi şi:
- La 50 de ani de existenţă, Ansamblul ''Baltagul'' din Monor a colindat ţara, alături de Cornelia Ardelean Archiudean, în direct, la TVR 3
- Ansamblul folcloric ''Baltagul'' din Monor la editia a 44-a a Festivalului ''Trandafir de la Moldova''!
- Monorenii, ambasadorii tradiţiilor bistriţene în capitala Moldovei
- Ansamblul folcloric''Baltagul'' din Monor la Editia a 45-a a Festivalului folcloric Datini si obiceiuri de iarnă de la Iaşi
- Fenomenul ''Doiniţa''- episodul 11!
Adaugă comentariu nou