Monorenii, ambasadorii tradiţiilor bistriţene în capitala Moldovei

Festivalul ’’Trandafir de la Moldova’’, ajuns la ediţia a XLIII–a, organizat de Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Iaşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi a adus anul acesta în capitala Moldovei formaţii tradiţionale din judeţele Iaşi, Bacău, Neamţ, Vaslui, Suceava. Nu au fost uitaţi nici fraţii din Republica Moldova, prezenţi prin Grupul Nistrenii din raionul Criuleni.

Judeţul nostru a fost reprezentat, conform tradiţiei, de Ansamblul folcloric Baltagul, din Monor, însoţit de doamna cântecului bistriţean Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţean de onoare al cunoscutei comune bistriţene.

Festivalul a debutat cu parada portului popular prin centrul Iaşului, pornind de la Palatul Culturii pe bulevardele centrale, până la Casa de Cultură a Studenţilor unde a avut loc un spectacol maraton de şase ore prezentat de realizatoarea de la TVR Iaşi, Carmen Târnoveanu. Parteneri media au fost Radio Iaşi şi TVR Iaşi care au transmis evenimentul în direct. De asemenea, timp de 90 de minute, la TVR Iaşi a fost o ediţie specială cu artista Cornelia Ardelean Archiudean, realizator Daniela Cojocaru. Emisiunea a fost un bun prilej pentru cei din Moldova, dar şi pentru întreaga ţară, prin preluarea de către TVR 3, de a cunoaşte repertoriul şi gândurile uneia dintre cele mai apreciate artiste ale Ardealului.

Recitalul Ansamblului Baltagul a fost acompaniat de taraful condus de maestrul Dumitru Ciupa, având în componenţă pe Pavel Monda, Cornel Vrâncean, Dumitru Toderic, Cătălin Toderic şi Marin Fodor. Jocurile monorenilor, în care tinereţea s-a îmbinat cu experienţa, i-a scos în evidenţă pe Ilie Roiban-Oana Roiban, Dumitru Băbălău – Ionela Toma, Alexandru Pop-Nicoleta Bugnar, Bogdan Pântea-Petruţa Creţa, Dorin Echim-Claudia Popanton, Simion Haja-Tina Băbălău, Ionuţ Turbat-Alina Haja. Succesul monorenilor s-a văzut prin aplauzele spectatorilor, dar şi prin invitaţiile la alte manifestări. Ansamblul a fost coordonat de primarul Ioan Cira, un slujitor al tradiţiilor autentice, precum şi de şeful Cercului Militar Bistriţa, col. (rez) Florentin Archiudean, prieteni statornic al monorenilor. Prin modul în care s-a prezentat, ansamblul a dovedit, încă odată, că Monorul este o zonă în care frumuseţea oamenilor este completată de cea a tradiţiilor, fiind un ambasador de frunte al judeţului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5