O bucurie pentru folclorul năsăudean

Valeria Peter Predescu, în Colecţia Mari interpreţi de folclor (carte şi cd)

Editura Litera a lansat Colecția Mari interpreți de folclor ce cuprinde, cel puțin pentru început, zece volume însoțite de câte un CD audio, într-o selecție cu adevărat specială: Maria Lătărețu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Elena Roizen, Valeria Peter Predescu, Florica Ungur, Maria Răchiteanu Voicescu, Ion Cristoreanu, Ileana Sărăroiu şi Titiana Mihali.
Interpreții, precum şi melodiile de pe CD reprezintă o selecție de autor, realizată de binecunoscuta promotoare a cântecului popular românesc şi realizatoare a emisiunii de televiziune Tezaur Folcloric, Marioara Murărescu.
Tot Marioara Murărescu este şi autoarea textelor fiecărui volum, care cuprinde o selecție de citate din spusele şi din aprecierile unor oameni care i-au cunoscut bine pe interpreți, o serie de repere cronologice care punctează etapele majore din viața şi din creația acestora şi o discografie selectivă. De asemenea, fiecare volum este bogat ilustrat, mare parte din fotografii fiind adevărate documente de epocă (unele inedite sau, oricum, mai puțin cunoscute, obținute prin amabila colaborare a moştenitorilor). CD-urile care însoțesc volumele reprezintă o antologie a celor mai valoroase cântece din repertoriul interpreților.
Este o bucurie pentru noi ca Valeria Peter-Predescu să fie în această colecţie. Poate, trebuiau consultaţi şi apropiaţii interpretei în privinţa fotografiilor lipsind pozele emblematice pentru cariera Valeriei: cea cu datul găinii la Telciu, cea cu coroniţa de mireasă, cea de pe dealul Telciului, în iarbă, cele de la marcarea a 35 de ani de carieră şi lista ar putea continua. De asemenea, la texte, lipsesc cele ale unor specialişti bistriţeni care i-au fost alături o viaţă interpretei. De asemenea la cv nu este enumerate şi volumul “Cântări năsăudene culese şi alese de Valeria Peter Predescu”. Aceste lucruri sunt însă compensate de cuvintele frumoase scrise de Marioara Murărescu: “ Valeria a păstrat frumuseţea sufletească a femeilor din satele noastre, aşa cum au fost şi poate mai sunt şi acum ţărăncile noastre. Cel mai important lucru este acela că trebuie, păstrându-i cântecul, ascultându-i cântecul, să încercăm să-i găsim Valeriei un loc…A avut puterea să stea şi să aşeze toată viaţa ei între lumi. A plecat cu minte luminată, cu suflet frumos, dintr-un sat de demult. S-a străduit, cu drag şi cu gând smerit, să îi cunoască, să îi pună în lumină pe vestiţii rapsozi, simţindu-se fiică a lor şi, mai departe, ajungând în luminile scenei, s-a înconjurat de cei tineri şi a deschis pentru ei fereastră spre cer prin cântecele de odinioară. Aşa a fost Valeria… A adunat multe în inima ei… a adunat, a dăruit şi, până la urmă, s-a întors acasă, lângă ai ei, dar nicio clipă departe de lume. Pentru că şi satul, şi oraşul, şi scena rămân lumea ei… lumea ei, lumea noastră – şi cântecul”.
Felicitări celor care o readuc pe doamna cântecului popular năsăudean, din nou, în actualitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5