Prof. Mirela Chereji, gradul I cu „Rugăciunea Arhierească”
Cunoaşterea este una dintre dorinţele şi posibilităţile fiinţei umane. Ea poate fi împărţită în două mari domenii; cunoaşterea materială şi cunoaşterea spirituală, în fiecare domeniu înregistrându-se în decursul timpului progrese însemnate.
Domeniile acestea, ale cunoaşterii au fost prezentate pe diferite nivele de înţelegere în cadrul orelor de religie ortodoxă desfăşurate la Şcoala Gimnazială din Budeşti şi a discuţiilor determinate de prezentarea lucrării metodico-ştiinţifice pentru obţinerea gradului didactic I de către doamna profesoară Mirela Chereji.
Activităţile didactice, la care a asistat o comisie formată din: pr. lector univ. dr. Mircea Oros – Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj-Napoca – preşedinte; pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană – Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB Cluj-Napoca – îndrumător ştiinţific; prof. drd. Ioan Florian Poienaru, gr. did. I – Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa – metodist al IŞJ BN, au fost propuse şi susţinute de doamna profesoară Mirela Chereji pe baza unor proiecte bine gândite şi argumentate ştiinţific referitoare la: Natura – darul lui Dumnezeu pentru oameni; Curajul Mărturisirii – Sfântul Ioan Botezătorul, Sfinţii Trei Ierarhi – modele de slujire faţă de oameni.
Elevii au fost foarte cooperanţi, dornici să spună tot ceea ce ştiu, să prezinte cunoştinţe interdisciplinare, să propună soluţii la problemele ridicate. La fiecare activitate, unul dintre membrii comisiei le-a adresat câteva cuvinte, ceea ce a creat în clasă o atmosferă deosebită.
După susţinerea activităţilor la clasă, a urmat susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice prezentată de preşedintele comisiei. Acesta a apreciat calitatea deosebită a lucrării cu tema: „Unitatea lumii în contextul rugăciunii arhiereşti, din perspective Teologiei Ioaneice” şi a îndemnat-o pe candidată să o prezinte. Autoarea a arătat argumentele ce au determinat-o să îşi aleagă această temă, capitolele ce o compun, modul cum s-a pregătit pentru a le da o formă cât mai adecvată, ce idei au stat la baza testelor aplicate, interpretarea şi concluziile la care a ajuns.
A vorbit apoi îndrumătorul ştiinţific al lucrării, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, care şi-a structurat ideile pe trei paliere: emoţional, profesional şi de apreciere. Am remarcat la dânsul emoţiile din glas datorită faptului că între anii 1965-1973 a fost elev al şcolii din Budeşti; acum şi-a putut revedea pe îndelete locul din… rândul patru, banca de la geam… de acum 40 de ani, loc ce îi trezeşte multe amintiri ce au, după afirmaţia dânsului, un anumit loc în viaţa fiecăruia şi cu toate că anii trec repede, ne putem menţine o tinereţe spirituală.
A luat apoi cuvântul prof. drd. Ioan Florin Poienaru, gr. did. I, metodist al IŞJ BN, care a arătat că a asistat, la Şcoala Gimnazială din Budeşti, la activităţi complete şi complexe prin care structurile existente au fost intens folosite, scoţându-se în evidenţă cunoştinţele interdisciplinare ale elevilor, obişnuinţa lor pentru rugăciune spre o icoană, atmosfera destinsă şi plăcută din clase.
La discuţiile despre lucrare a participat şi primarul comunei Budeşti, domnul Vasile Codrea, care a început să îşi dea seama treptat de importanţa mare pe care o au în lumea rurală două instituţii fundamentale: Biserica şi Şcoala, cărora trebuie să le acorde o mai mare importanţă.
La încheierea activităţii, a luat cuvântul directorul şcolii, prof. Augustin Rus, care a prezentat, în linii mari, activitatea doamnei profesoare Mirela Chereji, căreia i-a fost, pe rând, profesor, diriginte, coleg şi director. Având o pregătire profesională foarte bună, doamna profesoară a reuşit să obţină rezultate foarte bune la concursul de titularizare, la obţinerea gradelor didactice Definitivat şi II, în activitatea de zi cu zi la clasă.
Lecţiile la clasă au fost o invitaţie la convieţuirea (în armonie) a omului cu natura înconjurătoare, cu fiinţa lui interioară, cu Dumnezeu; la studiu, pentru că prin el „veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi”.
Citiţi şi:
- Zece pentru Doina Macarie
- La mulți ani, prof. MIRELA CHEREJI, director al Şcolii Gimnaziale Budeşti!
- Consumul de fructe şi legume, promovat elevilor din Budești
- Emanuel Sălăjan, noul preot de la Sita. Mitropolitul Andrei şi episcopul Benedict la Dobric, la hramul mănăstirii şi la întâlnirea cu profesorii de religie din Bistrița-Năsăud
- Cuibul Visurilor, de primăvară
Comentarii
Felicitari doamnei profesor Mirela Chereji! Daca din comisie ar fi facut parte doamna Scridon ar fi fost trei doctori in Teologie prezenti la sustinerea lucrarii metodico-stiintifice, o frumoasa paralela cu lectia pe care a sustinut-o doamna profesor.
Adaugă comentariu nou