Cenaclurile reunite ale LSR „Artur Silvestri" și „Vasile Sav" din Cluj-Napoca și-au reluat activitatea în prezența inimoșilor năsăudeni!

Voichița Pălăcean-Vereș

Joi, 25 septembrie, la Cercul Militar Cluj, a avut loc ședința inaugurală de toamnă a Cenaclurilor literare „Artur Silvestriˮ și „Vasile Savˮ, care pentru prima oară au organizat o activitate culturală comună.
Punctul central al manifestării l-a constituit lansarea celei mai recente cărți a Doinei Mărgitaș, astfel că ședința s-a deschis cu intrarea în scenă a unor oaspeți speciali din Țara Vlădesei, unde Doina Mărghitaș și-a început cariera de profesoară. Astfel, Grupul folcloric „Muguri de dor" , al elevilor din Poieni, condus de înv. Dorina Hidiș-Pop și prof. Ionel Pop, a prezentat un frumos program de muzică și dans. A urmat momentul folcloric al formației „Claca de dorˮ din Valea Drăganului, condus de prof. Doina Melinte și dr. Zamfir Dejeu, fiu al satului, care au fost însoțiți de primarul comunei, dl. Gheorghe Constantin Boca. Cele două formații au evoluat în aplauzele frenetice ale numeroasei asistențe.
Lucrările cenaclurilor reunite au început cu cuvîntul prof. Antonia Bodea, conducătoarea Cenaclului „Artur Silvestriˮ, care a precizat că, aflîndu-ne în săptămîna Vîrstei a Treia, programul tinerilor din comuna Poieni derulat în debutul întîlnirii poate fi privit ca un schimb de generații, semn că dragostea pentru cultură își are flacăra nestinsă.
Deoarece Centrul de Zi Nr. 2, condus de Maria Bobină, se află în plin proces de renovare, Cenaclul „Vasile Savˮ își va desfășura activitățile alături de fratele său mai mare „Artur Silvestriˮ, cenacliștii Ligii Scriitorilor salutînd prezența în mijlocul lor a colegilor și a invitaților speciali, a doamnelor Maria Bobină și Gabriela Berbecuț, șef de serviciu, reprezentantele Primăriei Cluj-Napoca.
A luat cuvîntul Al. Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, care a precizat că LSR n-a avut vacanță, membrii săi avînd o vară frenetică, bogată în manifestări cultural-artistice. După trecerea în revistă a principalelor manifestări la care a luat parte conducerea LSR în lunile estivale, Al. Florin Țene a prezentat cîteva cărți și reviste ale căror lansări au avut loc în țară în săptămînile din urmă: antologiile „Poeți romîni slăvind Dumnezeireaˮ (Ed. Mirabilis), Mariana Vicky Vîrtosu (coord.), „Dodekatheoen Cantologia LSR – Filiala Vranceaˮ (Ed. Armonii Culturale), „Concert pentru șapte scriitori și o antologieˮ (Ed. Editgraph); Floarea Cărbune, „Rădăcini. Purani de Videle, locul magic al copilăriei meleˮ (Ed. Lidana), Adrian Trifan, „Fuga din Olimpˮ (Ed. Astra-Nova), Dora Alina Romanescu, „Pe drumul dorului și al destinuluiˮ (Ed. Ex Ponto); revistele: „Carpaticaˮ (a Filialei Argeș a LSR), „Uscînd o lacrimăˮ și Eminescuˮ (apărută la Caraș-Severin).
A urmat lansarea cărții „Femei și destine din Țara Vlădeseiˮ (Ed. Napoca Star), semnate de Doina Mărghitaș. A recenzat cartea Antonia Bodea, care a subliniat „harul povestitoareiˮ, ale cărei scrieri „se află între document și poezieˮ.Iulian Patca, conducătorul Filialei Cluj a LSR, a observat că Doina Mărghitaș„revigorează reportajulˮ, scriind „reportajul cu sufletulˮ, astfel că „fiecare portret e un poemˮ. Gavril Moisa, secretarul LSR, a evidențiat faptul că autoarea este „un condei profesionistˮ. Aprecieri la adresa sa au făcut și doamnele Lola Maria Țămbrescu și Victoria Laslou.
În continuare, a fost salutată prezența în mijlocul nostru a colegilor astriști și membrii ai LSR din județul Bistrița-Năsăud – năsăudenii Floarea Pleș, Ioan și Lucreția Mititean, Valeria și Romulus Berceni, Mircea Daroși și Rodica Moldovan din Bistrița.
A urmat lansarea cărții bistrițencei Rodica Moldovan Fercana, „La porțile gînduluiˮ. Au vorbit despre carte Ioan Mititean, șeful Filialei Năsăud a LS. Raveca Vlașin din Dej a recenzat competent cartea, evidențiind că volumul este centrat pe „o mare zbucium, o mare de lumină, o mare de iubireˮ, un „exercițiu ludicˮ. Ioan Mititean a vorbit despre premiile internaționale ale scriitoarei, iar Floarea Pleș, președinta Cercului ASTRA Năsăud, a transmis salutul concetățeanului său Ioan Seni, apoi a vorbit despre activitatea colegilor năsăudeni și despre scrierile Rodicăi Moldovan.
La momentul „Semnalˮ, au fost prezentate cărțile „Suntem mîndri cu anii tinereții noastreˮ, de Valeria și Romulus Berceni, „Prof.dr.doc. Crișan Mircioiu despre mari personalități în Medicinăˮ, de Ștefania KoryCalomfirescu, „Alarmă de gradul zeroˮ, de Ion Constantinescu. Revistele „Ecologistul BNˮ și „Agora literarăˮ a LSR Cluj și-au făcut și ele, cu acest prilej, ieșirea în lume.
Voichița Pălăcean-Vereș a recenzat cărțile recente ale Elenei Buică,„Liliacul înflorit la porțile înserăriiˮ și „Universul vacanțelorˮ.
Iulian Patca l-a prezentat pe Traian Toduț, cel mai nou membru dintre clujeni al LSR.
Ambianța din cenaclu a fost întreținută și de volumele patronului spiritual al cenaclului, Artur Silvestri. Marian Brăescu, soția scriitorului, a donat o mașină de cărți, pentru ca acesta să fie mai bine cunoscut de către cititorii ardeleni. Iulian Patca a vorbit despre generosul gest al ziaristei, iar Al. Florin Țene, prieten al scriitorului, i-a realizat acestuia un flash-portret.
Vasile Puiu Sfîrleadin Gilău a recitat un vibrant poem patriotic, aclamat de asistență, iar Pușa-Lia Popande la Gherla a lecturat două sensibile sonete proprii.
Poetul Sandu Cătinean din Bonțida a invitat participanții la cenaclu la lansarea cărților sale, care va avea loc duminică, în localitatea sa natală.
Ședința cenaclurilor reunite s-a încheiat într-o atmosferă prietenească. Următoarea întîlnire se va desfășura în ultima joi a lunii octombrie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5