Sub semnul 10: Maia Morgenstern şi literatura internaţională şi-au dat mâna la Festivalul „Liviu Rebreanu”

Ediţia a - X-a a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”, a adus la Bistriţa trupe de teatru, dar şi scriitori care au făcut din municipiul nostru o adevărată capitală a culturii. După cum spunea la deschiderea festivalului directorul Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma, chiar dacă Bistrița încă nu are un teatru propriu, dorința iubitorilor de gen este realizată prin colaborările deosebite cu actorii, regizorii și trupele de prestigiu la nivel național și internațional. Microstagiunea teatrală din Bistrița aduce în fața publicului, an de an, piese din repertoriul clasic și contemporan oferind un contact permanent cu pulsul teatral românesc. De zece ani microstagiunea din Bistrița încheie anul calendaristic cu Festivalul Internațional de Teatru și Literatură ”Liviu Rebreanu”. Început timid, cu sprijinul unui mare prieten al Bistriței, scriitorul Cornel Udrea, festivalul și-a câștigat un renume prin muncă, efort și pasiune.
Cornelia Apostol, coordonatoarea teatrului "Alexandru Misiuga", împreună cu colegii, au adus în faţa unei săli arhipline cu copii, piesa "Motanul Încălțat” de Charles Perrault. După-masa a putut fi vizionat filmul ”Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii” de Liviu Rebreanu, regia Mircea Mureşan, prezintat de Virgil Şerbu Cisteianu.
Cea de a doua zi a Festivalului „Liviu Rebreanu” a debutat, pe Radio „Bistriţa Culturală”, cu difuzarea cronicii piesei „Apostolii” de Liviu Rebreanu, din arhiva Teatrului Radiofonic. Apoi, la Galeriile de Artă „Casa cu Lei”, a fost inaugurată o expoziţie - o evocare în imagini a marelui scriitor Liviu Rebreanu - al cărei cuvânt de deschidere a fost rostit de directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, prof. dr. Dorel Cosma, care s-a referit la actualitatea lui Rebreanu în ceea ce înseamnă asemănarea conjuncturii politice cu cea din opera rebreniană, în care ţăranul român era oprimat de autorităţile maghiare. În continuare, Lucian Dobârtă, referent al Centrului Cultural Municipal, și realizator al expoziției, a prezentat imaginile panotate, cu și despre marele Rebreanu.
La Teatrul de vară a fost deschis Târgul de carte, la care au fost prezente editurile: „Trei”, „Pandora M” şi „Livestyle publishing” din Bucureşti, „Ardealul” din Tg. Mureş, „Charmides” din Bistriţa. Teatrul municipal din Baia Mare a jucat piesa „Emanciparea prinţului Hamlet” de Ioan Botiş, după un text de Alina Mungiu Pippidi, regia Marius Oltean.
Vineri, a avut loc o prezentare a celor mai importante reviste literare din Transilvania. Prima revistă prezentată a fost „Gând românesc”, editată la Alba Iulia de scriitorul Virgil Şerbu Cisteianu. A urmat „Ardealul literar” şi directorul publicaţiei de la Hunedoara – Maria Pândaru Bârgău, apoi Anca Sârghie şi revista universitarilor din Sibiu, Niculae Vrăsmaş cu „Anuarul bârgăuan”. Scriitorul Cornel Udrea a venit de la Cluj cu revistele „Tribuna” şi „Steaua”. Un punct aparte l-a constituit lansarea nr. 26-27 a publicaţiei „Conexiuni” a Centrului Cultural Municipal Bistriţa, despre sumarul căreia au vorbit prof. dr. Dorel Cosma - directorul Centrului Cultural Municipal, Elena M. Cîmpan – preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni”, şi referent Maria Herinean, cea care a fost responsabil de acest număr. În toate întâlnirile literare s-a ascultat şi muzică clasică cu Florin Vlad şi Alexe Savu. După-masa, la Teatrul de vară, Teatrul municipal „Bacovia” din Bacău a prezentat piesa „Vârciorova, carantină” regia Alexandru Dabija, muzica Ada Milea.
Sâmbătă, manifestările au continuat la „Casa cu Lei” cu comunicări şi lansări de carte, scriitorilor invitaţi alăturându-se şi oaspeţi din Belarus, Bulgaria, Franţa, Israel şi Republica Moldova. Au prezentat Dorel Cosma, Cornel Udrea, Elena M. Cîmpan, Virgil Şerbu Cisteianu, Aurel Pop, Sorin Lucaci, Anca Sîrghie, Mariana Pândaru Bârgău, Vasile Muste, Silviu Guga, Menuţ Maximinian, Victor Ştir, Ioan Cioaba, Nicolae Vrăsmaş, Alexandru C. Miloş, Gheorghe Mizgan, Iulia Paţiu. Maia Morgenstern împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat a participat cu o inedită piesă de teatru. ”Mic și-al Dracu” este o comedie apetisantă cu bancuri, poezii şi anecdote, poante, calambururi, rime vesele scrise de Ion Pribeagu. Această formidabilă maşină de creat umor, care a fost Ion Pribeagu, ne-a înveselit viaţa fiind mereu proaspăt, aducând în lumea noastră cotidiană, standardizată, plină de plictis, banalitate, ipocrizie şi aburi de benzină, bucuriile zâmbetului. Distribuția piesei de teatru ”Mic și-al Dracu”: Maia Morgenstern şi Valentin Roşca, regia: Maia Morgenstern; coregrafia: Maia Morgenstern. Artista a fost aplaudată la scenă deschisă de bistriţeni.
Duminică, scriitori străini din Bulgaria – Iskra Eneva Georgieva şi Manuela Simeonova, Belarus– Yury Charnyakievich, Franţa – Joel Conte, Israel – Afif Shlewet, Republica Moldova – Veronica Vladei şi Serghei Terentii, Yang Zhaoyu -China. Seara Teatrul naţional din Tg. Mureş a jucat „În carne vie” – de Rajiv Joseph, regia Alina Nelega.
Luni delegaţiile au participat la sărbătorirea Zilei Naţionale a României, ediţia din acest an încheindu-se cu Teatrul de magie Bucureşti şi „magic show” de Andrei Teaşcă.
Concluzia acestei ediţii aparţine primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu: Festivalul International de Teatru şi Literatură „Liviu Rebreanu” a câştigat an de an în consistenţă şi calitate. Ediţia din acest a adus în faţa publicului trupe profesioniste de la cele mai importante instituţii teatrale din ţară, iar repertoriul ales a fost pe gustul spectatorilor. Pe parcursul duratei festivalului reprezentaţiile de teatru au fost completate cu dezbateri susţinute de scriitori şi actori prezenți la acest eveniment, târguri de carte, expoziţii precum şi lansări de carte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5