Curierul Casei de Pensii

Serviciul evidenţă stagiu de cotizare

Persoanele care au nevoie de adeverinţa privind datele necesare determinării stagiului de cotizare şi a punctajului mediu, în vederea depunerii dosarului de pensie anticipată/anticipată parţiala/limită de vârstă/invaliditate/ urmaş/recalculare pensie şi nu numai acestea ajung, inevitabil, la Ghişeul 11 şi 12 al Casei Judeţene de Pensii. Bistriâa-Năsăud.
Programul de lucru este între orele 8.30-16.30, de luni până joi, şi vineri, între orele 8-30-14.30.
Despre categoriile de beneficiari ai acestui serviciu, numărul mediu de solicitări/zi, probleme întâmpinate, am discutat cu inspectorii Maria Bălănean şi Angela Pop, cele care vă întâmpină zi de zi şi care care vă vor oferi informaţiile şi, ulterior, documentele necesare.

Ce este stagiul de cotizare?
Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Cum pot afla care este vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare?
Vârstele standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sunt stabilite prin lege în funcţie de sexul, luna şi anul naşterii persoanei. Acestea sunt detaliate în Anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.

Care sunt categoriile de persoane care se adresează Serviciului de Evidenţă stagii cotizare?
Persoanele care apelează la serviciile oferite de noi sunt dintr-un spectru foarte larg, începând de la tineri, care solicită eliberarea stagiilor de cotizare pentru dosarul de indemnizaţie de creşterea copilului, până la pensionai care solicită stagii de cotizare în vederea recalculării pensiei. Paleta categoriei de vârstă, ocupaţii este foarte largă.
De asemenea, la acest ghişeu vin şi persoanele care depun dosarul de pensionare în alt judeţ.

Bistriţenii pot solicita, cu titlu informativ, o adeverinţă privind stagiul de cotizare?
Da. Este dreptul fiecărui asigurat să îţi cunoască situaţia. Orice persoană interesată depune o cerere tip, iar adeverinţa este eliberată pe loc. Dacă sediul angajatorului este pe raza altui judeţ, atunci termenul este de 2 maximum 3 zile, pentru că solicităm acel act la casa de pensii din judeţul respectiv.
Prima solicitare de acest fel este gratuită.

Ce alte tipuri de documente se mai eliberează de la acest serviciu? Am văzut foarte mulţi tineri care solicită un act care atestă că nu lucrează în România...
O altă categorie, pe lângă cei cu stagiul de cotizare, care se prezintă o constituie persoanele care doresc să meargă la muncă sezonieră în Germania. Aceste persoane au nevoie de negaţie la formularul A1, prin negaţia înţelegând un document care atestă calitatea de neasigurat în sistemul public de securitate socială, pe perioada cât muncitorul îşi desfăşoară activitatea în Germania. El nu trebuie să figureze ca angajat la noi, în România.

Anul trecut au solicitat acest act negaţii pentreu munca sezonieră în Germania aproximativ 4000 persoane.

Zilnic, cam câte persoane solicită informaţii sau documente de la acest serviciu?
În medie, zilnic intrăm în contact cu 150 persoane, la cele două ghişee, cu toată aria de probleme. Volumul de muncă este destulde mare. Dincolo de relaţia directă cu publicul, este şi munca de back –office, care înseamnă întocmirea unor adrese, asigurarea corespondenţei cu instutuţii de stat, primării, cu alte case judeţene de pensii etc.

Interacţiunea permanentă cu publicul nu este uşoară. Directorul economic al Casei Judeţene de Pensii, Teodor Chiciudean, spune că cine vrea să ia pulsul naţiunii trebuie să stea doar o zi în holul instituţiei. Pentru funcţionarii care intră permanent în contact cu problemele oamenilor – pentru că oamenii vin să rezolve probleme, nu la plimbare – nu este simplu. Cu toate acestea, nu ar renunţa la munca de la ghişeu niciodată.
“Doar trei săptămâni am reuşit să lucrez fără relaţii cu publicul. Îmi place această muncă, pentru că m-am îmbogăţit sufleteşte foarte mult. Să vezi oameni de 75 ani, cu tonus, care încă glumesc, care au îmbătrânit frumos. E un loc de muncă frumos, vin cu drag aici”, spune Maria Bălănean, după zece ani petrecuţi la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud.
De cealaltă parte, Angela Pop are deja 15 ani …vechime în muncă la “Pensii”, însă munca de aici îi oferă satisfacţii profesionale.

Perioade asimilate stagiului de cotizare
În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
- a beneficiat de pensie de invaliditate;
- a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă. Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere;
- a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
- a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
- a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
- a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
Aceste persoane beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile legii, iar perioadele respective se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5