Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud: Noutățile introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii! Despre stagii de cotizare și stabilitate!

Director executiv, Sanda Alina Vișan

Având în vedere faptul că Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii a intrat în vigoare, în integralitate, începând cu data de 1 septembrie 2024, expunem mai jos elementele de noutate introduse de această lege:

  1. In vederea întăririi principiului contributivității și al egalității, s-au introdus noțiunile de: stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv, stagiu minim de cotizare contributiv definte, după cum urmează:

stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;

stagiu complet de cotizare contributiv - perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate;

 stagiu minim de cotizare contributiv - perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. ’’

 

  1. Principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii

Un principiu nou, potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acordă un număr suplimentar de puncte de stabilitate.

Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor.

Astfel, prezentăm următoarele tipuri de stagii de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, avute în vedere ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie conform legislației din domeniul pensiilor, care nu se iau în calcul la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, în care asiguratul a beneficiat de:

  • indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001 - 01.01.2006;
  • indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003- 01.01.2006;
  • venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001;
  • perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterioare datei de 01.01.2006.

Totodată, la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, sunt excluse perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

Prin urmare, nu întotdeauna stagiul de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, în funcție de categoria de pensie solicitată (eligibilitate), coincide cu stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte).

 

  1. Referitor la perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate sistemului public de pensii  la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv realizat, se au în vedere doar pentru deschiderea dreptului la pensie.

Totodată, perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public de pensii, constituie stagiu de cotizare și se are în vedere la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, doar în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv în sistemul public.

LEGE nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii - aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5