82% dintre pensiile recalculate în Bistrița-Năsăud au fost majorate! 61.277 de dosare recalculate în Bistrița-Năsăud!

Directorul executiv Sanda-Alina Vișan, directorul executiv adjunct Andreea Deme și Mirela CUrac - șef Serviciu juridic, comunicare și relații publice au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, principalele repere ale recalculării pensiilor conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. 

Astfel, Casa Județeană de Pensii Bistrița- Năsăud, în perioada 10.07.2024- 10.08.2024, a recalculat 61.277 dosare de pensii aflate în plată și stabilite conform Legii nr. 263/2010. Deciziile rezultate au fost în totalitate înaintate spre expediere către Compania Națională Poșta Română, care a început distribuirea din data de 16.08.2024.

"Menționăm că în situația în care pensionarul nu este acasă, decizia va rămâne timp de 20 de zile la oficiul poștal de care aparține, abia după această perioadă fiind restituită instituției noastre. Vorbim aici de un efort considerabil al angajaților caselor de pensii, cărora țin să le mulțumesc pentru toată munca și devotamentul lor din toată perioada, indiferent că ne referim la momentul actual sau cel premergător recalculării.

Statistic vorbind, din numarul total de decizii emise, s-a înregistrat o creștere a pensiei pentru aproximativ 62.21% dintre beneficiarii cu pensie al căror cuantum depășește valoarea pensiei minime sociale de 1.281 lei și 19.75% pentru pensionarii care beneficiază de indemnizație socială pentru pensionari. Celorlalți pensionari cărora în decizia de recalculare a pensiei a rezultat o valoare mai mică decât pensia aflată în plată în luna august 2024, VOR PRIMI ÎN CONTINUARE PENSIA MAI MARE, respectiv cea pe care au avut-o anterior recalculării", a declarat directorul executiv Sanda Vișan.

Potrivit directorului executiv al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, s-au înregistrat scăderi pentru aproximativ 7.56% dintre cei cu pensie peste pragul pensiei minime sociale și 10.48% dintre cei cu pensie mai mică decât pragul limită. 

"În consecință, putem vorbi de cea mai mică pensie recalculată care nu scade sub 1.281 lei (indemnizația minimă socială pentru pensionari) și cea mai mare pensie de 24.728 lei. Tot din categoria datelor de care dispunem, se disting creșteri ale pensiilor cu 5.432 lei, 5.331 lei, peste 3.000 lei etc., dar și scăderi în jurul acelorași valori, însă fără a se diminua pensia încasată, potrivit explicațiilor anterioare", a menționat șeful CJP BN.

În mare parte majorarea se datorează acordării punctelor de stabilitate, iar pentru celelalte situații care nu au înregistrat creșteri, explicația este ca pensionarii au beneficiat de alte majorări anterior actualei legi (exemplificativ: persoanele care au avut un stagiu complet de cotizare diferit de cel de obișnuit de 35 de ani, respectiv 10 ani, 15 ani sau 20/25 de ani sau indicelui de corecție care a cunoscut valori diferite în anumite perioade). Practic, a explicat directorul executiv Sanda Vișan, legiutorul a reglementat această nouă lege având în vedere două principale obiective: eliminarea inechităților din sistem și adecvarea pensiilor mici, precum și asigurarea unei stabilități pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

Normal, există și pensionari nemulțumiți de cuantumul pensiei rezultate în urma recalculării. La registratura Casei Județene de Pensii, au fost înregistrate 48 de cereri scrise de la persoane care cer precizări despre perioadele pentru care au primit puncte de stabilitate. La acest moment, CJP BN s-a investit cu revizuirea a 51 de dosare de pensie, obiectul principal fiind tocmai punctele de stabilitate acordate eronat.

***

Începand cu data de 1 septembrie anul acesta, va intra în vigoare Legea nr. 360/2023, iar pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă.

Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.

Calculul pensiei va avea în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va adăuga și un număr de  puncte de stabilitate  pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv  de 25 de ani, și anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an  pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Aceste puncte se acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu  anii de pensie!

De această lege se bucură toți beneficiarii sistemului public de pensii, respectiv pensionarii de limită de vârstă, de pensie anticipată, de pensie de invaliditate și de urmaș.

Reiterăm ca beneficiul lor se acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu  anii de pensie, iar definiția stagiului de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Perioadele necontributive sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Stagiul de cotizare pentru pensie – Perioade necontributive:

  • Spor aferent grupei I, II , deosebite și speciale;
  • Perioada venit în completare;
  • Perioada șomaj anterior 1 aprilie 2001;
  • Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
  • Spor aferent Decretului Lege 118/1990;
  • Spor aferent Decretului 112/1965 (clima);
  • Perioada Decretului Lege 51/1990;
  • Perioada exil;

Stagiu de cotizare pentru care NU se acordă puncte de stabilitate la pensie:

  • Indemnizație de asigurări sociale începând cu 1 ianuarie 2005 (incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă și boli profesionale);
  • Indemnizație de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (incapacitate temporară de muncă);
  • Perioada cât a beneficiat de venit de completare/plăți compensatorii, ulterior datei de 1 aprilie 2001;
  • Șomaj tehnic cf. OUG 28/2009, 4/2010;
  • Facultate;
  • Serviciul militar (armata);
  • Indemnizație de asigurări sociale după 1 ianuarie 2006 (concediu crestere copil);
  • Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
  • Spor aferent Decretului 112/1965 (climă greu de suportat);
  • Perioada somaj anterior 1 aprilie 2001;
  • Perioada Decretului Lege 51/1990, privind vechimea în muncă a soției salariate care își urmează soțul trimis în misiune permanentă în străinătate;
  • Spor aferent grupei I, II , deosebite și speciale;
  • Perioada exil;
  • Perioada din sisteme neintegrate;
  • Pensie invaliditate.

În vederea acordării numărului de puncte de stabilitate, perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care o persoană a fost asigurată simultan în două sau mai multe sisteme de asigurări sociale, care au fost integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat, precum şi cele în care a desfăşurat concomitent activitate la mai mulţi angajatori, se iau în calcul o singură dată.

*** 

Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei. 

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag.

 

 

Comentarii

29/08/24 15:46
Paul

Lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie, 2024 nu si-a propus ca prin recalculare să mărească toate pensiile, ci să eliminăm inechităţile din sistem. Eliminarea inechităţilor înseamnă că acelora care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar cei care au fost avantajaţi, în timpul pensionărilor anterioare, chiar dacă după recalculare rezultă un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată si nicidecum să le scadă. In concluzie, cei cu pensiile mici vor beneficia de o majorare substanţială:
(Vezi: https://www.cotidianul.ro/gafa-zilei/)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5