Irigarea
Irigarea se refera la aprovizionarea cu apa a solului, intr-un mod artificial. Aceasta este utilizata pentru a ajuta la cresterea culturilor agricole, intretinerea peisajelor si revegetarea solurilor afectate din zonele uscate si in timpul perioadelor de seceta. De asemenea, irigarea are si cateva utilizari in productia recoltei, precum protejarea impotriva inghetului, scaderea solului, opreste aparitia buruienilor si altele. Irigatia este utilizata in agricultura de peste 5.000 de ani, fiind rezultatul muncii depuse de numeroase culturi si baza economiei si societatii multor popoare, din Asia pana Europa si America.
In Romania, mai mult de jumatate din suprafata terenurilor folosite pentru agricultura sufera de deficit de umiditate. Dupa caderea regimului comunist, suprafata irigata a tarii s-a redus tot mai mult, ca urmare a faptului ca infrastructura utilizata nu a fost ingrijita si a inceput sa se degradeze. Interesul fermierilor fata de aceste sisteme a crescut in ultimii ani, cand tara noastra s-a confruntat cu cateva secete.
Fermierii au renuntat initial la aceste sisteme de irigatii din cauza unor costuri mari ale alimentarii cu apa si energiei electrice; mai recent, tehnologia utilizata a inceput sa se schimbe in bine, oferind rezultate tot mai bune si costuri tot mai mici. In prezent, sistemele de irigatii dispun de senzori si panouri de automatizare care sunt computerizate.
Este evident ca prin folosirea irigatiei, in mod special intr-o perioada de seceta, culturile dau un randament mai bun, astfel incat irigatia reprezinta o metoda importanta de reducere a riscurilor din afacerile agricole.
Din totalul de peste 1,5 miliarde de hectare care reprezinta teren arabil, in jur de 300 de milioane sunt irigate, reprezentand aproximativ o treime din totalul productiei agricole mondiale. Tarile cele mai importante sunt Statele Unite ale Americii, India si China, in aceste trei state gasindu-se aproape jumatate din totalul de suprafete care folosesc irigarea. Potrivit statisticilor realizate de catre oamenii de stiinta, pentru a se produce un singur kilogram de grau este necesar de pana la 2.000 de litri de apa, de la plantare si pana la recolta. Desigur, cifra poate cobori si pana la 400 de litri, tinand cont de zona in care se afla terenul respectiv, clima influentand daca acesta este mai mult sau mai putin arid.
Irigarea se poate realiza prin cateva metode diferite: scurgerea la suprafata, scurgerea gravitationala, aspersiunea, prin picurare sau irigatia subterana. Irigarea se diferentiaza si depinzand de tipul de cultura de cultura vegetala, dar si de tehnologia de cultura (floricultura, legumicultura, pomicultura, amenajarea peisajului etc).
Citiţi şi:
- Cum alegi un sistem de irigaţii eficient
- Fonduri nerambursabile de 25,5 milioane euro pentru investiţii în irigaţii
- Viitorul agriculturii: Cum revoluționează dronele procesul de erbicidare
- Motive pentru a avea un sistem de irigatii pentru spatiile verzi
- A început campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă.
Adaugă comentariu nou