Mii de de zadii din zona Bistriței, într-o paradă unică, iniţiată de Gavril Ţărmure, pe stadionul „Jean Pădureanu"
La aniversarea a 16 ani de activitate a Societăţii de Concerte Bistriţa, în 2012, la Sinagogă a fost vernisată expoziţia “Zadia”. Frumoasele elemente ale portului popular fac parte din colecţia Florin Coşoiu, un împătimit colecţionar, care ne-a invitat anul trecut la vernisarea unei expoziţii de icoane care îi aparţin. 1.250 de perechi, în total 2.500 de zadii, fură privirea prin frumuseţea şi autenticitatea lor.
Pentru cei care nu cunosc portul străbun trebuie să spunem că „zadiile”, sunt un fel de şorţuri care se poartă în faţă şi în spate, peste poale. Zadiile se prind la mijloc cu brâie din lână colorată. Frumuseţea culorilor, dar şi a elementelor ornamentale, conferă zadiilor un aspect cromatic de bază al întregului costum. Cea mai frecventă îmbinare cromatică este aceea de roşu cu negru, dar şi albastru şi chiar verde.
Fiecare pereche de zadii aduce cu ele povestea unei femei ce şi-a pus dragostea şi dorul în elementele de pe pânză. Truda mâinilor harnice, ce în nopţile de iarnă au ţesut precum în basme pentru a desăvârşi creaţia. Dr. Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte, merită felicitări pentru faptul că a pus în valoare aceste elemente de patrimoniu. Vernisajul a avut loc în prezenţa dr. Alexandru Uiuiu, director Direcţia Judeţeană pentru Patrimoniu Cultural Naţional, un avizat cercetător al tradiţiilor, şi a dr. Vasile Duda, cunoscut istoric. Expoziţia a fost vizitată şi de elevii prezenţi la olimpiada de matematică la Bistriţa, apropiindu-se astfel mai mult de identitatea acestor meleaguri.
În 2013 un grup de tineri au participat la un proiect de învăţare non-formală, în cadrul căruia şi-au propus să studieze şi să fotografieze un număr de 500 de zadii, parte din colecţia fundaţiei. De-a lungul lucrului cu zadiile, ei au fost fi însoţiţi de un etnograf, un istoric de artă, un artist plastic şi un fotograf. Apoi au scris mici naraţiuni pe tema ”cine a purtat această zadie?” şi au realizat o pagina de facebook .
Citiţi şi:
- Parada de Cartea Recordurilor, cu mii de zadii, de pe stadionul „Jean Pădureanu”, amânată
- Manifest Zadia: 1250 de fete vor pune în valoare zadia, pe stadion, pe ritmurile trupei Sensor
- La Bistriţa, 2500 de zadii expuse pe stadion – premieră naţională
- 2.500 de zadii fură privirea prin autenticitatea lor
- Incendiu la stadionul “Jean Pădureanu”
Adaugă comentariu nou