21-23 august, Târgul mare de vară al Bistriţei. Horia Brenciu, Viţa de Vie, Adda şi Vunk, cap de afiş

Târgul mare de vară al Bistriţei, noua denumire pentru Zilele Bistriţei (n.n. – propunerea prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, în amintirea Bulgiului de odinioară), se va desfăşura în perioada 21-23 august, a anunţat primarul Ovidiu Creţu, într-o conferinţă de presă. În cadrul amplului eveniment, va fi parafat acordul de înfrăţire cu oraşul Wels (Austria) şi vor fi aniversaţi zece ani de la înfrăţirea cu oraşul Herzogenrath (Germania). La această ediţie nu vor fi înmânate titlurile de Cetăţean de Onoare, pentru că propunerile municipalităţii – tenorul Ştefan Pop şi soprana Anita Hartig – au alte angajamente profesionale şi nu pot ajunge la Bistriţa.

         „Vom modifica puţin programul faţă de anii trecuţi, poate puţin mai bine, în sensul că vom avea trei locaţii principale, şi anume scena de pe Pietonal, cu trei zile de acţiuni, Heidenfeld, care va rămâne cu partea tradiţională, inclusiv cu folclorul, şi Schullerwald, unde vom avea acţiuni culturale dedicate în special tinerilor, pentru că până la urmă este o pădure a elevilor.

         În afară de aceste locaţii vom avea acţiuni culturale, nu de anvegura celor de aici, în mai multe locaţii din oraş şi mă refer la Pieţişor, zona Lamă, la Big, la sensul de pe str. Panait Cerna, în parcul „Avram Iancu”, câteva locaţii care au beneficiat de transformări în ultima perioadă, puncte unde cetăţenii din zonă se adună”, a precizat primarul Creţu.

        Vezi programul Zilelor Bistriţei!

Heidenfeld

Vineri – Cap de afiş Maria Golban Şomlea şi Adrian Stanca; invitaţi Cristian Ţăranu, Răzvan Năstăsescu, Ansamblul „Mara” din Sighetul Marmaţiei cu Maria Mihali, Ansamblul „Mărţişorul” din Buziaş şi ansambluri bistriţene

Sâmbătă – Cap de afiş Cornelia Ardelean Archiudean, Ovidiu Homorodean, Florin Boita şi Stana Stepanescu; grupul „Izvoare” de la Cluj, ansamblul „Dorul Dorului” din Reşiţa; artişti locali

Duminică – Cap de afiş Cristian Pomohaci; Ansamblul „Hora” (Ungheni, Mureş), Ansamblul „Ţara Vrancei”.

         Prezintă Sergiu Vitalian Vaida.

 

Schullerwald

Vor fi organizate concursuri şi activităţi sportive sub egida „Cupa Bistriţa” la fotbal şi baschet. Vor concerta trupe locale, dar şi invitaţi speciali.

Vineri: Viţa de Vie

Sâmbătă: formaţii locale pop-rock, inclusiv Prefix 990 şi concert Vunk

 

Scenă Pietonal

 Vineri, ora 18.00 – Concert la Biserica Evanghelică

Ora 20.00 – pe scenă concert clasic „Trei soprane” cu Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu şi Amelia Antoniu

Sâmbătă, 18-19.30 – Concert în Biserica Evanghelică

Ora 20.00 -  Mike Zetter, Gentiana/Alexy, Xonia, Alina Irimie, Emanuel Crâstea şi avanpremiera Miss Bistriţa

Noaptea albă a Bisericii Evanghelice

Duminică, ora 17.00 – Prefix 990, Boulevard, D’Fantasy, BN Ritm şi Reborne

Ora 20.00 – Adda şi Horia Brenciu

Ora 23.00 – Jocuri de lasere şi închidere inedită

 

Comentarii

08/07/15 16:32
Gabriela

Oportunitate incredibila de castig! Grabeste-te sa prinzi aceasta oferta cu totul revolutionara! Acum ai sansa de a aplica un sistem care iti aduce repede bani, chiar din prima luna, fara stres, fara sa recrutezi oameni, fara sa construiesti retele! Doar castigi simplu bani! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]

08/07/15 16:33
Gabriela

Oportunitate incredibila de castig! Grabeste-te sa prinzi aceasta oferta cu totul revolutionara! Acum ai sansa de a aplica un sistem care iti aduce repede bani, chiar din prima luna, fara stres, fara sa recrutezi oameni, fara sa construiesti retele! Doar castigi simplu bani! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]

09/07/15 08:09
Vizitator

Ce are sula cu prefectura? In capul lui Cretu este o mare nebuloasa. El confunda „Zilele orasului” cu „Bulgiul anual”. Una-i una, alta-i alta. Dupa ce in urma cu cativa ani a mutat locul de desfasurare a zilelor Bistritei din centrul orasului (cum este in toate orasele care se respecta), in targul de vite de la Viisoara, mai nou, Zilele Bistritei se tin aiurea, fara nici o logica dupa cum vrea muschii primarului.
Dupa cum se stie, din punct de vedere istoric, prima mentiune a asezarii apare la 2 aprilie 1241, intr-un document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, in care se spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa (la inceputul existentei sale localitatea Bistrita a purtat o perioada de timp denumirea de Nosa). Intr-adevar, prima atestare documentara, care face trimitere la numele de Bistrita, apare la 16 IULIE 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobilului Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturilor Rodnei. Prin urmare in 16 iulie 2014 orasul Bistrita a imlpinit 750 de ani de la prima atestare documentara, fapt pentru care ar fi trebuit ca intregul an sa fie declarat anul jubiliar “BISTRITA-750″, lucru care nu s-a intamplat.
Ulterior, si anume in 1349 Bistrita este amintita ca si oras sub numele de Civitas Bysterce. Din 1353 orasul Bistrita primeste dreptul de a tine targ anual de 15 zile, in luna august, iar din1366 capata si dreptul de a poseda pecete proprie (cap de strut incoronat cu potcoava de aur in cioc), care in vechea heraldica simbolizeaza comertul. In 1979 orasul Bistrita este declarat municipiu.
Asadar, referitor la BULGIUL ANUAL, momentul este ulterior primei atestari documentare a orasului, adica la 1353 cand orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita sa fie reluata traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august, dat fiind faptul ca bulgiul mai era cunoscut si sub numele de „Targul de Sfanta Marie”. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras ca Bistrita care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej, incepand cu balul de Sfanta Marie. Daca s-ar relua aceasta traditie, targul de vara s-ar putea organiza in locatia Oborului de la Viisoara (Complexul Heidenfeld), iar, acest lucru s-ar putea face impreuna cu camera de comert si cu directia agricola, care ar putea sa initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi organizate inafara perimetrului pietei, bunaoara in incinta poligonului auto din vecinatate.Pe de alta parte Bulgiul ar putea fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o ocupare mai consistenta pe timpul celor 15 zile. Fara indoiala si Cultura Bistriteana ar putea fi beneficiara a organizarii BULGIULUI ANUAL, prin includerea in programul celor 15 zile a unor manifestari culturale traditionale.

09/07/15 18:22
profesor

.Propunerea d-ului Buta este pertinenta ,iar in aceasta chestiune d-nul primar are dreptate..Ar trebui sa revada si problema statuilor din oras

10/07/15 11:31
Vizitator

Desfiinţarea târgului de la Viisoara si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, care sta mai mult goală decât folosita , s-a dovedit a fi o mare prostie si un motiv de indignare a oamenilor care s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă produsele şi nici de unde cumpăra cereale. De aceea, ar trebui insistat cel putin pentru înfiinţarea unei pieţe agroindustriale la Viişoara.
Cu atat mai mult acum cand exista mai multe scene in aer liber construite in ultimii ani la Bistrita si anume pe Pietonal, in targul de la Viisoara, la Pădurea Schullerwald, ceea ce demonstreaza ca primarul Cretu nu are simtul masurii.
Cat priveste "zilele orasului", acestea trebuie tinute in oras, asa cum este peste tot in lume si nu trebuie expediate in locuri dubioase unde gratarele sunt spalate cu apa murdara din baltoacele formate dupa ploi, asa cum s-a intamplat in 2014 la Viisoara. Poate mai invata si Cretu ceva.
Vezi: http://www.rasunetul.ro/mircea-gelu-buta-puiul-targului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5