Investiţii de peste 12 milioane lei, la Lechinţa: grădiniţă, străzi şi drumuri asfaltate, parc, piaţa agroalimentară şi sediul Primăriei

Administraţia locală din Lechinţa şi-a prezentat ”roadele” proiectelor derulate pe parcursul ultimilor doi ani, din fonduri guvernamentale şi din bugetul local, care însumează peste 12 milioane lei. Cele mai multe fonduri au fost alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza OG 28/2013. La momentul inaugural, au participat staff-ul Instituţiei Prefectului, al Consiliului Judeţean, numeroşi primari bistriţeni, şefi ai instituţiilor deconcentrate, antreprenori locali.

         Aşteptat la Lechinţa era şi Liviu Dragnea, fostul ministru al Dezvoltării Regionale,promotorul acestui program guvernamental de suuces, după cum sublinia şi primarul Romeo Florian, care din motive obiective nu a mai ajuns.

        

Grădiniţa „Maria”, de poveste

   

         Itinerariul administrativ propus de primarul Romeo Florian a pornit de la noua grădiniţă a comunei. Investiţia, pornită undeva prin 2006, a stagnat aproape opt ani, până când Guvernul a alocat sumele necesare continuării lucrărilor. Când au fost bani, execuţia a mers ca pe roate, din octombrie 2014 până în luna august a acestui an. Valoarea lucrărilor a  fost de aproximativ 2,1 milioane lei, din care 1,7 milioane lei reprezintă finanţarea asigurată prin PNDL, iar 400.000 lei – cofinanţare de la bugetul local. Imobilul cuprinde, de fapt, două grădiniţe, una cu program normal, cu trei grupe, alta  cu program prelungit – două grupe şi o clasă pregătitoare. Consiliul Local Lechinţa a decis ca unitatea şcolară să primească un nume binecuvântat „Maria”, „şi românesc şi sfânt”, după cum remarca primarul Romeo Florian.

Ne aflăm într-un moment important pentru comunitatea din Lechinţa. E o clădire pe care ne-am dorit-o toţi lechinţenii, o investiţie care a fost blocată încă din toamna anului 2008, pe care am reuşit s-o reluăm împreună cu ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea. Iată cu bunul Dumnezeu ne-a ajutat să finalizăm această investiţie. Aveam mari probleme la Lechinţa cu cele două grădiniţe, în care condiţiile de desfăşurare a procesului de învăţământ erau improprii. Mai mult, o clădire era retrocedată şi plăteam o sumă importantă de bani drept chirie, timp de cinci ani şi jumătate”, a declarat, la momentul inaugural, edilul comunei.

         Primarul Romeo Florian a ţinut să puncteze că Programul Naţional de Dezvoltare Locală este, pentru primari, „cea mai importantă axă de finanţare”. „Se desfăşoară simplu, fără birocraţie, banii vin foarte repede şi, aşa cum la Lechinţa avem trei investiţii prin PNDL, toate comunităţile din Bistriţa-Năsăud au cei puţin 2-3 investiţii prin acest program”, a punctat acesta.

 ***

Tot prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, la nivelul comunei Lechinţa au fost modernizate străzi pe o lungime de 5,7 km, investiţie în valoare de 4 milioane lei. În prezent, este în lucru şi modernizarea drumului comunal care asigură legătura între Chiraleş, Ţigău şi Sâniacob.

Din bugetul local, administraţia comunei a reuşit amenajarea parcului, a pieţei agroalimentare şi edificarea unui sediu nou pentru Primăria Lechinţa, numai ultimul obiectiv însumând peste 2,3 milioane lei.

 

Preşedintele CJ, Radu Moldovan: Cred că Lechinţa va redeveni capitala zonei de Câmpie

         Şeful administraţiei judeţene a menţionat că atât copiii, cât şi dăscăliţele îşi vor putea desfăşura activitatea în condiţii normale.  „Avem o bijuterie de grădiniţă, parte din sufletul primarului Romeo Florian este aici. Am fost de multe ori cu el, şi când se dărâmau celelalte construcţii, şi când a început aceasta, care cu ajutorul bunului Dumnezeu şi a Guvernului este gata. În aceste condiţii, copiii pot să se bucure de un proces de învăţământ la cele mai înalte standarde. Oamenii care au o misiune extraordinară - cadrele didactice – de a-i forma pe aceşti copii,  au condiţii normale pentru a-şi desfăşura activitatea”, a precizat preşedintele Radu Moldovan.

         Acesta a adăugat că perioada dificilă pe care primarul Romeo Florian a avut-o în primul mandat, 2008-2012, cu „o guvernare de tristă amintire”, i-a fost răsplătită în cel de-al doilea mandat prin aceste realizări. „Comuna Lechinţa şi-a schimbat faţa total, iar până în vara anului viitor va primi o cu totul altă înfăţişare, ţinând cont de reţelele de apă şi canalizare, modernizări de drumuri, grăniţie, pieţe, parc, sediu primărie şi toate celelalte investiţii făcute în comună. Atât Romeo Florian, cât şi colegii săi din Primărie, din Consiliul Local, merită toate felicitările şi eu cred că această comunitate, care ani de-a rândul a fost capitala zonei de Câmpie, revine pe poziţia pe care a avut-o. Zona de Câmpie a fost uitată foarte mult timp, dar acum Câmpia a devenit o prioritate”, a precizat preşedintele Moldovan.

         În ceea ce priveşte investiţiile ulterioare, Radu Moldovan a anunţat că împreună cu CL Lechinţa, administraţia judeţeană va face eforturile necesare pentru ca, până-n primăvara anului viitor, să fie amenajat un punct SMURD la Lechinţa şi o gardă de intervenţie ISU. Pentru achiziţia ambulanţei, a fost deja alocată suma de aproximativ 100.000 euro.

 

Prefectul Ioan Ţintean: Toamnele se culeg roadele, la Lechinţa

         Nu în ultimul rând, prefectul Ioan Ţintean a ţinut să remarce realizările investiţionale de la Lechinţa, care au dat o nouă faţă comunei.

Felicit conducerea Primăriei, Consiliul Local pentru strădania depusă şi recunosc că au schimbat faţa comunei Lechinţa în ultimii ani. Ştiu că v-aţi confruntat cu probleme edilitare deosebite, iar astăzi copiii – mai bine de 10% dintre copiii comunei Lechinţa – îşi vor găsi dragostea şi liniştea în această clădire”, a spus înaltul funcţionar public.

În context, Ioan Ţintean a menţionat că „roadele” parteneriatului dintre Prefectură şi Consiliul Judeţean se văd şi în celelalte comune ale câmpiei bistriţene.

În urmă cu nu mulţi ani, un grup de inimoşi primari au luat frâiele conducerii zonei de Câmpie a judeţului, o zonă rămasă puţin în urmă în raport cu făloşii primar din zona de munte şi submontană, care, pe bună dreptate, şi aveau cu ce se lăuda. Recunosc că, prin parteneriatul pe care l-am dezvoltat acum cinci ani cu Consiliul Judeţean, am acordat o atenţie deosebită zonei de Câmpie şi am ajuns să putem arăta ce s-a făcut în această zonă. Anul trecut şi anul acesta au fost foarte multe inaugurări de obiective. Astăzi circulăm pe un drum bun de la Lechinţa la Luduş, circulăm pe un drum nou asfaltat de la Teaca – Ocniţa până la Crăieşti, nu peste mult timp vom circula pe un drum nou de la Visuia la Silivaş şi de la Teaca la Archiud şi de aici încă cinci km până la Stupini, Matei – Fântânele. Aduc mulţumiri Consiliului Judeţean şi Guvernului, pentru că acesta este adevărul, pe banii primăriilor nu s-au putut face niciodată lucrurile care s-au realizat. Şi m-am referit aici doar la investiţiile din infrastructura rutieră, dar ne putem referi şi la şcoli, la cămine culturale, la alte reţele de utilităţi şi este aproape de noi şi etapa a doua a Masterplanului de apă şi canalizare”, a argumentat prefectulul judeţului.   

       

 

 

 

Comentarii

24/10/15 09:36
sibnet

Cautam colaboratori pentru activitate desfasurata pe calculator. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii trimise prin e-mail. Mesaj la [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5