Patriarhul Daniel i-a acordat scriitorului Ioan Pintea Ordinul Sfântul ierarh martir Antim Ivireanul
Preotul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, a fost invitatul special al Colocviului „Ridicat-am ochii mei la munţi”, organizat de ziarul „Lumina” al Patriarhiei Române la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Caraiman.
Evenimentul, moderat de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicaţiilor „Lumina” şi Daniela Şontică, redactor şef adjunct al ziarului „Lumina”, a avut loc la Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce” şi a adunat peste 30 de scriitori.
Manifestările s-au bucurat de prezenţa Episcopului vicar patriarhal Varlaam Ploieştianul, care a transmis mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.
În faţa colegilor scriitori, Ioan Pintea a susţinut prelegerea „George Coşbuc. Poetica solemnităţii. Note asupra unui discurs estetic”. „Coșbuc, după părerea mea, schimbă mecanismele poeziei românești. Coșbuc vine cu această vitalitate extraordinară în poezia românească, cu această solaritate, cu această descriere a luminii. Nu știu dacă avem un poet mai solar decât Coșbuc! Coșbuc este un maestru al jocului în poezie. Natura la Coșbuc este ceva dinamic, este de fapt un decor, o scenă foarte vie, în care se mișcă personaje, în care apare dialogul, în care apare ceva ce nu prea mai apare în literatura română, cel puțin la vremea respectivă, acest nerv dramaturgic. În poezia lui Coșbuc apare ceva foarte modern, apare personajul. Coșbuc este un poet foarte viu, vitalist, un poet al vieții, așa cum suntem noi creștinii, cu bucurie multă, cu satisfacție multă, cu lumină multă, cu fericire multă. Coșbuc se comportă în poezie ca un creștin!” a spus Ioan Pintea, conform Ziarul Lumina.
Pentru bogata activitate în apărarea şi slujirea dreptei credinţe, în promovarea artei, culturii creştine şi spiritualităţii româneşti, Patriarhul Daniel i-a acordat scriitorului Ioan Pintea Ordinul „Sfântul ierarh martir Antim Ivireanul”.
În cadrul evenimentului a avut loc şi premierea concursului „Cuvinte de lumină”. Colocviul a fost încununat printr-un recital de poezie susţinut de invitaţii care au adus în prim plan poezia religioasă: Virgil Borcan, Aurel Buricea, Diana și Florin Caragiu, Florentina‑Loredana Dalian, Maria Dobrescu, Florin Dochia, Elena Dulgheru, Marius Iordăchioaia, Camelia Florentina Minea, Ștefan Mitroi, pr. Cristian Muntean, Adrian Munteanu, Monica Patriche, Codruț Radi, pr. Nicolae Stoia, Lidia Popița Stoicescu, Mihaela Malea Stroe, Emil‑Iulian Sude, Laurențiu‑Ciprian Tudor, Eugenia Țarălungă.
Concluzia a fost că poezia şi proza, cu valenţe creştine, se află încă în actualitate, preocupând atât pe poeţi, cât şi pe cititori.
Citiţi şi:
- Eveniment cultural-religios pe Valea Măgheruşului
- Lumina ca izbândă. Valentin Marica, sărbătorit la 70 de ani de viață
- Ioan Pintea, invitat de onoare la Târgul Internaţional de Carte Iaşi
- Poezie şi sacru la cea de a XXX-a ediţie a Colocviilor „George Coşbuc”
- Sfântul Ierarh Martir Teodosie de la Brazi sărbătorit în Suedia
Adaugă comentariu nou