Camelia Dracsineanu – psihoterapie de familie; psiholog copii
Cand este necesara psihoterapia de familie?
Venirea pe lume a unui nou membru in familie este unul dintre cele mai fericite momente, pentru care din timp, cu grija si cu emotie, au fost facute pregatirile necesare pentru acest eveniment unic. Iar cand acasa bebelusul va fi intampinat si de fratele sau putin mai mare, planurile care privesc familia care va cuprinde de acum patru membri sunt cu atat mai detaliate si necesita mai multa atentie.
Inca din timpul vietii intrauterine a fratiorului mai mic, celalalt copil al familiei trebuie pregatit pentru momentul cand nu va mai fi singur la parinti si va trebui sa imparta dragostea mamei si a tatului, atentia si ocrotirea acestora, cu bebelusul care in curand va intregi familia. Sunt situatii cand copilul va primi cu bucurie venirea in familie a unui fratior sau surioara, asteptand cu nerabdare sa aiba un nou partener de joaca, despre care parintii i-au explicat ca este foarte mic si ca va avea nevoie un timp de multa atentie si ocrotire.
Dar chiar daca initial nu vor fi probleme, sunt situatii cand primul copil al familiei poate sa dezvolte sentimente contradictorii fata de cel mic, sa se simte nedreptatit cu privire la iubirea care i se acorda acestuia, avand senzatia ca este dat la o parte, iar mama si tata nu mai au ca altadata timp sa se joace cu el si sa-i acorde aceeasi atentie. Simtind o anumita frustrare, fratele mai mare isi poate schimba comportamentul, fie va fi tot mai retras, manifestand dezinteres fata de tot ce se intampla in jurul sau, fie va arata aversiune fata de bebelus, considerandu-l vinovat pentru tot ce s-a schimbat si il nemultumeste in familia lui.
Aceasta stare negativa nu trebuie sa fie lasata de parinti sa treneze, considerand cu lucrurile se vor rezolva de la sine, ci trebuie apelat la consiliere psihologica, psihoterapie de familie, pentru a se depasi corect aceasta criza in familie.
Astfel, apeland la un psiholog copii, parintii vor putea gasi, intr-o maniera profesionista, calea spre solutionarea acestui conflict din familie care nu trebuie subestimat si ale carui efecte negative se pot amplifica in timp. In cadrul sedintelor de terapie, parintii vor afla care sunt metodele eficiente de a iesi din acest impas si cum sa-l faca pe copilul mai mare sa inteleaga noile schimbari din familie determinate de aparitia unui nou membru, cum sa comunice cu acesta pentru a-l impaca si a-l apropia de fratele mai mic, astfel incat echilibrul emotional sa fie restabilit, iar armonia in familie sa revina si sa fie consolidata.
Citiţi şi:
- 5 idei de cadouri pentru tinerii părinți
- Ce cadouri poți face bebelușilor de Crăciun. Idei cu care nu vei da greș niciodată
- Psiholog Daniela Macarie: Părinţii reacţionează des la teamă şi furie
- Bistriţenii au ieşit în stradă. Vezi mesajul primarului Ovidiu Creţu
- Terapia de familie online – cum să îţi ajuţi familia în vremea pandemiei de Covid-19
Adaugă comentariu nou