Terapia de familie online – cum să îţi ajuţi familia în vremea pandemiei de Covid-19

Înainte de COVID-19, şedinţele de terapie de familie aveau loc faţă în faţă cu specialistul. În prezent, lucrurile au început să se schimbe. Familiile, inclusiv familiile extinse și familiile cu copii adulți, tind să trăiască separat, ceea ce a făcut să fie o provocare pentru ei să se adune pentru o sesiune de terapie la cabinet, în perioada pandemiei. Din acest motiv, acum terapia de familie online este tot mai des accesată.

Un specialist în domeniul terapiei de familie declară: “În acest moment, în timpul carantinei, unele familii cu care vorbim în cadrul sesiunilor noastre de terapie familială online încep să-și dorească să trăiască separat, să facă faţă conflictelor, să obţină mai multă intimitate, să găsească spațiu pentru propria persoană, să negocieze programele și să mențină contactul fizic, iar totul depinde de la o familie la alta, însă numărul de probleme a crescut. Alte familii care trăiesc separate, încep abia acum să îşi simtă lipsa. Ambele circumstanțe pot fi extrem de provocatoare pentru familii și pot beneficia de ajutorul terapiei de familie prin telefon și chat video.”

Terapie pentru familiile cu copii mici

Pentru familiile cu copii mici, faptul că toţi trebuie să stea în interior implică probleme considerabile. Copiilor le lipsesc cu disperare prietenii, copiii de vârsta lor, profesorii, activitățile și, deși unii nu vor să recunoască, structura și rutina școlii. Pe măsură ce săptămânile se consumă în timpul autoizolării, acest lucru devine din ce în ce mai greu pentru copii, iar părinții se pot lupta zadarnic pentru a gestiona conflictele, regresia și izbucnirile comportamentale.

Nu există un manual de reguli pentru carantină de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că familiile ar putea folosi ajutorul și un pic de creativitate de la un terapeut de familie online. Regulile care au sens în circumstanțe normale s-ar putea să nu aibă sens în prezent, iar copiii trebuie să fie înţeleşi.

Terapia de familie în cazul adolescenţilor

În cele mai bune circumstanțe, adolescenții și părinții lor trebuie să negocieze relația dintre independență, reguli și pandemie. Dar, în carantină aceste negocieri au devenit mai importante și, uneori, mai dese, creând conflicte. Adolescenții trebuie să câștige unele dintre bătălii cu părinții lor, mai mult decât s-ar fi întâmplat în ​​condiții normale. Oportunitățile lor de a acționa sunt limitate  acum. Nu pot să explodeze și să fugă şi de aceea rezultatele sunt uneori foarte triste de ambele părţi.

Adolescenții, la fel ca adulții, se luptă și cu lipsa conexiunilor în persoană (doar pentru că adolescenții folosesc fluent media socială, Skype și FaceTime nu înseamnă că nu se simt singuri ). Unii adolescenți fac alegeri nesigure, cum ar fi să stea cu prietenii, ignorând în același timp restricțiile de distanțare socială. Terapia familială la distanță poate fi un instrument de criză pentru a ajuta familiile să obţină echilibrul pe care îl aveau înainte de pandemie.

Terapie de familie pentru familiile în care membrii locuiesc separat

Pentru familiile în care membrii sunt la distanţă unii de ceilalţi, apar elemente care complică foarte mult lucrurile. Vacanțele de familie și reuniunile au fost anulate. Circumstanțele economice și de sănătate, în special legate de îngrijirea membrilor familiei în vârstă sau bolnavi, au devenit mult mai complicate, având în vedere dificultățile legate de călătorie și necesitatea de a proteja adulții în vârstă de expunere. Familiile trebuie, de asemenea, să facă faţa durerii provocate de pierderea anumitor membrii, durere accentuată mai ales atunci când familia este dispersată.

Specialiştii  ajută familiile să înțeleagă ce contează și ce necesită atenție. În acest moment, există doar atâtea noi provocări pe care familiile le pot rezolva. Poate fi greu de spus ce fel de nemulțumiri sunt de lungă durată și care sunt complicațiile date de pandemie. 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5