Despre limbajul bisericesc, cu universitarul Octavin Gordon, la Biblioteca Judeţeană
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” au organizat, în cadrul Conferinţelor bibliotecii, sub genericul „Text şi discurs religios”, conferinţa „Limbajul bisericesc între vechi şi nou”, susţinută de lector univ. dr. Octavian Gordon, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
În preambulul conferinţei, managerul bibliotecii, Ioan Pintea, a prezentat invitatul ce-şi are rădăcinile pe meleagurile noastre, pe Valea Şieului, fiind fiul cunoscutului preot Vasile Gordon, ce a activat la Protopopiatul Bistriţa, iar mai apoi la universităţile din Cluj şi Bucureşti. De asemenea, dinspre mamă are ca bunic pe celebrul preot Constantin Voicescu.
Octavian Gordon, acum cadru universitar, a fost, pentru o perioadă şi directorul Bibliotecii Naţionale, cu care biblioteca noastră are o serie de proiecte, printre care şi „American Shelf”.
Universitarul a venit la Bistriţa însoţit de cunoscutul scriitor şi profesorul Adrian Marinescu. Profesor de greacă veche şi latină, Octavian Gordon le-a vorbit bistriţenilor despre importanţa limbajului bisericesc care, deşi unii îl consideră învechit, păstrează cel mai bine legătura directă cu limba română veche. În trecut, nu existau diferenţieri confesionale în limbajul religios, acestea apărând mult mai târziu (de exemplu duh la ortodocşi şi spirit la catolici). Se pune accent, din partea unor lingvişti, pe înnoirea limbajului bisericesc întrucât acesta nu se supune canoanelor gramaticale, este neinteligibil, izolează clerul de masa credincioşilor, îndepărtează şi respinge, însă conferenţiarul spune că apare ideea eronată a superiorităţii sistemului lingvistic luat ca reper, cea mai bună definiţie a limbajului bisericesc fiind dată de academicianul Gheorghe Chivu: varianta limbii române literare.
Despre acestea şi multe altele a vorbit Octavian Gordon la Bistriţa într-o conferinţă la care au participat preoţi şi scriitori, care au intrat apoi în dialog cu conferenţiarul.
Citiţi şi:
- Conferința „Limbajul bisericesc între vechi și nou” la Biblioteca Județeană „George Coșbuc”
- Tiberiu Octavin Bâcâin, triplu laureat la olimpiadele naţionale de fizică, matematică şi informatică, felicitat de prefectul Stelian Dolha, la Teaca
- CÂNTECUL BISERICESC, AMVONUL SUFLETULUI NOSTRU
- Copiii cu vârsta între 7 şi 12 ani pot participa la atelierele de la Biblioteca Judeţeană! Cum poţi să te înscrii la Fabrica de Idei Estivale- Vacanţă la Bibliotecă!
- FABRICA DE IDEI ESTIVALE – VACANȚA LA BIBLIOTECĂ (Ediția a VII-a)
Adaugă comentariu nou