A fost confirmat primul focar de PPA la mistreţi în judeţul Satu Mare. DSVSA BN a demarat acţiuni de instruire
În data de 29 mai 2018 a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la mistreţ, în judeţul Satu-Mare, Fondul de Vânătoare Noroieni, aflat în zona de supraveghere, conform Deciziei 419/2018 referitoare la unele măsuri privind PPA în România.
Din investigaţia epidemiologică preliminară reiese ca sursă naturală de infecţie, migrarea mistreţilor, având în vedere distanţa mică până la zonele infectate din Ungaria şi Ucraina.
În data de 30 mai 2018 s-a întrunit Unitatea Locală de Decizie (ULD) din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu-Mare în vederea aprobării planului de măsuri pentru controlul bolii PPA la mistreţi.
Au fost stabilite temporar două zone în jurul cazului: o zonă infectată şi o zonă de risc maximinclusă în zona infectată.
Grupul Naţional de Experţi va fi convocat şi va definitiva aceste zone, conform prevederilor Directivei 2002/60/EC.
Zona infectată cuprinde patru fonduri de vânătoare, iar zona de risc maxim cuprinde fondul de vânătoare unde a fost găsit cadavrul mistreţului la care s-a diagnosticat PPA.
În zona infectată şi în zona de risc maxim au fost aplicate prevederile Directivei 2002/60/EC.
În această situaţie, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte exploataţii de porcine şi la porcii sălbatici din alte fonduri de vânătoare.
În acest context epidemiologic, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus măsuri de reinformare, popularizare, instruire a tuturor factorilor implicaţi în profilaxia şi controlul PPA.
În vederea informării celor care, într-o formă sau alta, vin în contact cu suinele domestice sau cu porcii mistreţi şi în scopul intensificării prelevării de probe pentru supravegherea pasivă, DSVSA Bistriţa-Năsăud a demarat activităţi intense de instruire a reprezentanţilor fondurilor de vânătoare şi a medicilor veterinari.
Prin Ordinul 56/26.01.2018 al Prefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost constituit Grupul Local de Experţi în Vânat şi Vânătoare la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, denumit GLE.
DSVSA a solicitat întrunirea GLE care va analiza riscurile în actualul context epidemiologic şi va dispune măsurile care se impun pentru respectarea în judeţ a prevederilor din Programul naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane aprobat prin HG 830/2016 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv,măsurile care se aplică pentru porcii mistreţi din fondurile cinegetice, parcurile naţionale, crescătoriile de vânat şi complexurile de vânătoare, precum şi a măsurilor stabilite în acest sens prin Hotărârile Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Citiţi şi:
- În judeţ, NU există cazuri confirmate sau cazuri de suspiciune de pestă porcină africană (PPA). Crescătorii de porci sunt rugaţi să anunţe orice modificare a stării de sănătate a animalelor!
- Programul pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane, aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud
- D.S.V.S.A Bistrița-Năsăud vine în sprijinul crescătorilor de porcine, vânătorilor și medicilor veterinari pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane
- Trei focare de pesta porcină africană, într-un judeţ vecin. Prefectul a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Filtru de control în Dealul Ştefăniţei
- Nu există noi cazuri de suspiciune sau confirmate de pestă porcină africană! Vânătoare concomitentă de mistreţi în fondurile din Bistriţa-Năsăud şi Maramureş!
Comentarii
Pai, obligati-i pe cei care administreaza fondurile cinegetice , mai ales " prin atribuire directa " si fac sc.ula mare pe seama vanatului tarii pe care-l vand pe bani "grei " ... sa isi vaccidenze toti porcii , pe banii lor .
Du-te domnule, ca astia stiu numa sa faca scula mare prin vanzarea porcilor mistreti si nicidecum sa le dea de mancare , sa-i vaccineze ori sa ia masuri sa nu se raspandeasca bolile porcine in zona .
Ei au o singura grija si anume , nu cumva sa la impuste cineva mistretii fara sa stie ei ( adica fara autorizatie ) si atat .
Pot sa le faca praf si pulbere culturile oamenilor, ca nu-i intereseaza acest aspect si este atat de curveste facuta legea vanatorii, ca efectiv niciodata, nimeni sa nu poata indeplini conditiile sa poata fi despagubit, in cazul acestor pagube produse de animalele salbatice .
Adaugă comentariu nou