Dublă sărbătoare la Şanţ. Recunoştinţă pentru Enea Grapini şi premii pentru elevi
Sfârşitul anului şcolar a fost motiv de dublă sărbătoare în comuna de la Izvorul Someşului. Primarul comunei, ing. Ioan Szabo, a ţinut cu tot dinadinsul să sărbătorească rezultatele bune obţinute la învăţătură de către elevii şănţeni şi, în acelaşi timp, a dorit să-l onoreze pe cel care dă numele şcolii generale din comună – Enea Grapini.
Cu această ocazie, a fost lansată cea de-a doua ediţie revăzută şi adăugită a volumului „Enea Grapini şi ziua cea mare”, volum prin care Anul Centenar al Marii Uniri, prin vocea lui Florea Grapini, a fost omagiat la fel ca şi comuna Şanţ, prin inginerul, arhitectul şi politianul Enea Grapini (1893-1980), om implicat în organizarea Adunării Naţionale ce a realizat Unirea Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului şi Banatului cu România la 1 decembrie 1918.
Cu această ocazie, a fost lansat şi romanul „Viaţa, de la capăt” a colonelului în rezervă Leon Iosif Grapini, un roman autobiografic care, împreună cu volumele „Capătul lumii” (2004) şi „Memorialul cetăţii” (2010) pune punct trilogiei despre lumea Şanţului de odinioară.
Evenimentul a fost moderat de prof. Ana Tiniş, iar fiica scriitorului Florea Grapini, Carmen Maria Grapini, împreună cu Emil Iugan, Icu Crăciun, Iacob Naroş, Leon Iosif Grapini, preoţii Ioan Grapini şi Vasile Ureche, împreună cu subprefectul Ciprian Ceclan Oprea, au fost şi cei care au ţinut discursuri pline de dragoste faţă de cultură şi comuna Şanţ.
Primarul comunei Şanţ, ing. Ioan Szabo, s-a declarat emoţionat, dar şi mândru de faptul că a putut să omagieze o personalitate marcantă a comunei într-un cadru intim şi, în acelaşi timp, somptuos, care este Centrul Cultural Dimitrie Gusti din comună.
După discursurile şi lansarea de carte a venit rândul elevilor din comună să fie premiaţi ca o recunoaştere a meritelor deosebite de peste an. Profesorul Daniel Sasu, directorul şcolii, i-a felicitat atât pe elevi, cât şi cadrele didactice pentru seriozitatea cu care au tratat anul şcolar 2017-2018.
Citiţi şi:
- Comuna Șanț – 250 de ani de la atestarea documentară
- Monografiile comunei Șanț
- Primarul Ioan Szabo: Super multă lume la Zilele comunei Şanţ. În această seară vă aşteptăm alături de Florin Ionaş şi Diana Selagea
- Leon Iosif Grapini, distins cu premiul „Liviu Rebreanu”
- La debutul anului şcolar, doi noi cetăţeni de onoare în comuna Şanţ
Comentarii
Vai cate " zambete si bucurii " exista pe fetele parintilor mai ales, cand copii lor ajung la finalul studiilor si CATA TRISTETE exista dupa ce constata ca toate studiile lor au fost facute degeaba, pentru ca in Romania, nu-si gasesc serviciu nici elevii chiar " sefi de promotie " sa fie ... dara-mi-te cei mai ... " modesti la invatzatura " ! Statul roman, ii scoate " pe usa din dos " afara din tzara pe toti copiii , care sunt nevoiti sa-si ia " lumea-n cap " sa plece " cat vad cu echii " sa-si gaseasca un serviciu si sa-si faca un rost in viatza ... in alte tzari decat aici " acasa " !
Adaugă comentariu nou