Ei sunt cei mai bogaţi, cu afaceri în judeţ ! Managerii afacerilor bistriţene, în topul celor mai buni 100 de antreprenori

Publicaţia Business Review a editat Top 100 – cei mai buni antreprenori din România. Constatăm că mediul antreprenorial românesc nu mai priveşte doar pe plan local, antreprenorii gândind global, iar brandurile româneşti devin internaţionale.

În topul 20 exportatori cu capital românesc, pe anul 2017, compania bistriţeană RAAL se află pe locul 7, iar Comelf pe locul 20. În semestrul I. 2018, RAAL urcă pe locul 5.

Pe locul întâi, la capitolul antreprenori se află fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl de la Dedeman, a căror cifră de afaceri a ajuns în 2017 la 1,38 miliarde de euro, profitul net fiind de 194,63 milioane. Dedeman-ul are un lant de 55 de magazine la nivel naţional, fiind al patrulea mare jucător din bricolaj în Europa Centrală şi de Est.

Pe locul 2 se află Iulian Stanciu, de la Emag, care astăzi are peste 4 milioane de clienţi şi peste 10.000 de furnizori, în 2018, Emag depăşind un miliard de euro în vânzări.

În top 3 se află şi Horea Ciorcilă, de la Banca Transilvania, cu o valoare a activelor totale de 76,6 miliarde lei şi un profit în 2017 de 1,2 miliarde euro.

Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al Teraplast se află pe locul 28. Principalul acţionar Teraplast, de origine clujean, a predat istorie timp de 12 ani, iar după revoluţie a deschis o pizzerie, banii câştigaţi în pizza au fost investiţi în Astral Telekom, preluată apoi de americanii de la UPC, încasând de la ei peste 5 milioane de dolari. Goia a mai investit în producătorul de carne şi mezeluri Maestro, în urma vânzării făcând alte milioane de euro. În prezent este coacţionar la ACI Cluj (implicat în proiectele Cluj Arena şi Salina Turda), dar şi în construirea de complexe rezidenţiale, cel mai recent fiind de 12 milioane de euro. Goia a cumpărat primele acţiuni de la Teraplast în 2006. De curând grupul a achiziţionat 60 la sută din Depaco Prahova, unul din cei mai importanţi producători de ţiglă din România şi a deschis fabrici în Ungaria şi Serbia. Grupul Teraplast estimează pentru 2018 o impresionantă cifră de afaceri de 800 de milioane de lei, mai mult aplicând trei proiecte cu o valoare de 15 milioane de euro.

Pe locul 46 se află familia Dan, care deţine Dan Steel Grup Beclean, una dintre cele mai mari companii din industria metalurgică, cu o capacitate de producţie de 100.000 de tone pe an. Vasile Dan, cel care a creat Dan Steel, este din Negreşti Oaş, iar afacerea lui a pornit de la un mic atelier, în prezent compania cu sediul în Beclean având o cifră de afaceri de peste 100 milioane euro. După cum declară omul de afaceri, cea mai mare problemă este forţa de muncă, tinerii preferând să lucreze în străinătate iar cei calificaţi se află la vârsta de pensionare. „De parcă asta n-ar fi de ajuns, principalul concurent în ateragerea forţei de muncă a ajuns statul român care a crescut salariile în sistemul bugetar. Chiar dacă venitul primit la stat este mai jos sau la nivel similar cu cel obţinut de noi, am avut oameni calificaţi care au dat curs ofertei primite de la unele instituţii de stat”. Este motivul pentru care familia Dan a ales să investească în tehnologii noi, automatizând o parte dintre liniile de fabricaţie. În acţionariatul companiei au intrat şi cei doi copii, Dana Cardoş (alături de ginerele Călin Cardoş) şi fiul Daniel Dan.

Odată cu investirea de capital străin, firme precum Rombat au dispărut din topul antreprenorilor români, iar unul dintre jucătorii importanţi din judeţ, Leoni, nu este cu capital românesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5