Cerc preoţesc în Parohia Suplai, alături de protopopul Ioan Dâmbu, fiu al satului. Taina Sfântului Maslu şi recital de pricesne

pr. Cornel Coprean

Preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Dan Vasile, s-au întâlnit în Duminica a 3-a din Post, a Sfintei Cruci, în Parohia Suplai din Protopopiatul Năsăud, în prezenţa părintelui protopop Ioan Dâmbu, fiu al satului.

Evenimentul a debutat la ora 17.00 cu slujba de sfinţire a celor două troiţe de lemn amplasate în curtea bisericii parohiale, un moment deosebit de important în viaţa comunităţii la care au participat numeroşi credincioşi de la poalele Ţibleşului. În cuvântul rostit cu această ocazie, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, a vorbit celor prezenţi, clerici şi mireni, despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa creştinului şi a evidenţiat că prin însemnarea cu semnul crucii facem, neştiind, o întreagă teologie.

În continuare, în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, soborul preoţilor slujitori, alături de părintele protopop Ioan Dâmbu şi părintele paroh Darius Gavriloaie, au săvârşit Taina Sfântului Maslu, iar la final credincioşii prezenţi au fost miruiţi.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital de pricesne specifice acestei perioade de intensă trăire duhovnicească, susţinut de către cunoscuta interpretă de muzică populară din Ţara Năsăudului, Oana Matei Coruţi.

Acest eveniment de bucurie duhovnicească se încadrează în activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, iar următoarea întâlnire a preoţilor din acest cerc pastoral-misionar va avea loc în parohia Tăure.

Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Suplai, a fost construită între anii 1973-1975. Târnosirea bisericii a apărut ca o necesitate datorată înmulţirii numărului de locuitori şi implicit a numărului de credincioşi ortodocşi din localitate, biserica veche devenind neîncăpătoare pentru cei prezenţi la sfintele slujbe. Între anii 1984-1986, pereţii interiori ai bisericii au fost împodobiţi cu pictură executată în tehnica „tempera”, tot în această perioadă efectuându-se şi o seamă de lucrări de reparaţii exterioare. Ca urmare a acestor lucrări, în data de 8 iunie 1986, biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire ÎPS Teofil Herineanu. În vecinătatea bisericii parohiale se păstrează vechea biserică ce datează din anul 1711, construită din lemnul rezultat din dărâmarea unei alte biserici ce data de la sfârşitul secolului al XIV-lea. Hramul acestei biserici este „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

                        

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5