NOI ECOURI DIN ZIG – ZAG – URILE VIEŢII

Cercul Militar Bistriţa a găzduit miercuri 11 mai 2010, ora 18.00, lansarea volumului al doilea al cărţii "Ecouri din zig-zag-urile vieţii", apărut la Editura "Mesagerul" din Bistriţa, sub semnătura lui Ion Mânzat.

În primul volum al cărţii, apărut la aceeaşi editură în 2008, Ion Mânzat îşi deapănă firul vieţii sale, începând cu descrierea locului sosirii pe lume şi ai paşilor în şcoala din comuna natală, Josenii Bârgăului şi apoi la liceele de la Năsăud şi Bistriţa, pătruns de nostalgia locurilor şi a oamenilor din tinereţe, a familiei şi a vieţii sale ulterioare, în armată şi la şcoala de ofiţeri, dragostea sa şi căsătoria, copilul şi activitatea în cadrul securităţii statului român. Prin funcţiile avute a cunoscut bine oamenii şi pe mulţi i-a ajutat, preferând dialogul şi eliminând conflictul şi reuşind să reziste în marele război fără fronturi tradiţionale, dar cu mulţi adversari şi chiar duşmani.

Volumul al doilea continuă, în prima parte, cu reluări interesante din viaţa în satul natal, obiceiurile şi necazurile oamenilor dar şi descrierea unor evenimente nefericite, cauzate de seceta din 1946, a cotelor obligatorii, a întovărăşirii de la Joseni şi a greutăţilor întâmpinate de către săteni. Partea a doua a volumului este dedicată drumului urmat şi activităţii din securitate ale autorului, structurate pe mai multe capitole cuprinzând: munca informativă de securitate în mediul rural, evidenţele de securitate, selectarea problemelor şi modificările în modul de recrutare a informatorilor, pregătirea noilor ofiţeri, cerinţele unor informaţii asamblate şi nevoia de o bună pregătire şi pasiune pentru munca informativă. Sunt prezentate mai multe cazuri interesante, precum “Studentul”, prevenirea unui atac terorist în RFG, “Vera”, “Alecu”, asasinarea primarului din Bistriţa, “Max”, turiştii veniţi la Livezile sau alte cazuri, suspecte, care au fost prevenite.

La lansarea de la Cercul Militar, a celui de al doilea volum “Ecouri din zig-zag-urile vieţii", a participat foarte multă lume interesată de aceste noi ecouri, care au fost prezentate publicului de către Emil Dreptate, editorul cărţii, Mircea Gelu Buta, care a realizat “Uşa întredeschisă” pe coperta a patra a cărţii, Adrian Mănarcă, redactor de carte Vasile Găurean, Niculae Vrăsmaş, moderator şi nu în ultimul rând, autorul, col.(r) Ion Mânzat, care a mulţumit, în final, tuturor celor prezenţi, sponsorilor şi gazdei manifestării, col. (r) Florentin Archiudean. Au mai vorbit despre carte şi autor: Maria Bălan, Ion Moise, Varvara Hogiu, Corneliu Florea, rezident în Canada, Viorel Rus, Titus Wachsman – Hogiu, Ene Iordan şi alţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5