Nou, în anul Centenarului Marii Uniri ! Muzeul din Cristeștii- Ciceului, o mare bucurie!
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Ideea de a avea în incinta școlii un spațiu în care să poți păstra cu grijă obiecte, costume populare sau unelte, a încolțit în mintea și în sufletul multor dascăli, în ultimii ani.
Cu atât mai mult cu cât acestea dispar, aruncate sau neglijate uneori, nefiind în pas cu moda.
Ne- am pus și noi în rând cu aceste școli și începând din anul 2003 am început achiziționarea de obiecte. Lânga cele existente deja, moștenite în școală : cămași cusute de femeile satului ,farfurii, prosoape sau draperii.
Le- am purtat mare grijă în momentul reabilitării școlii.
Apoi, împreună cu elevii mai mari am început să umblăm prin sat, pe la casele oamenilor, cerând câte ceva pentru muzeu.
Nimeni nu ne refuza, ba , dimpotrivă, simțeam în privirea oamenilor mândria și bucuria de a avea un astfel de spațiu. Un muzeu al lor, al cristurenilor!
Patriotismul local este o trăsătura a cristurenilor , demnă de tot respectul ! O spun, o recunosc și o admir !
Dacă se întâmpla ca bătrânii satului să nu poata urca în pod ,ca să caute, urcau elevii cu care ,,colindam’’ prin sat. Și căutau ei, coborau de acolo, căci deja știau ce. Le scriu cu drag numele : Pupeză Darius, Ducu Zăgrean, Blaga Beniamin, Borodi Neluțu, Deneș Daniel.
De la o vreme, au început să caute singuri , pe la casele vechi ale satului sau cele ce urmau a fi demolate. Cu voia proprietarilor, aduceau. De la bunici, rudele, prieteni.
Apoi, au început să mă caute la scoala, femeile satului :
-Mai adunați lucruri pentru muzeu ? Am o cămașă de la mamă bătrână. Îi cusută cu mână că atuncea nu era mașină de cusut. Și un cingeu și o oală și un blid de pus pe cuie și o icoană…Și cufăru lu tata. .Îs tare vechi. Le- om vedea aici și ne- om aminti de bunicii noștri !
Așa, în decurs de ani de zile, am adunat atâta material că nu mai încăpea în lăzile de zestre iar spațiul era insuficient. Primăria m- a sprijinit atunci și a amenajat o încăpere mai mare, transformând o magazie într- un spațiu adecvat, unde căldura soarelui să nu strice obiectele. Era o încurajare să continuăm !
Domnul primar, Șerban Petru și viceprimarul, Gheorghe Oprea, împreună cu directorul școlii, Urian Cornel au înțeles repede ceea ce vreau, pentru că deja am schimbat vreo patru locații și nu aveam de gând să renunțam. Se creiona încet un proiect numit Satul românesc, în care era cuprins muzeul, cărțile scrise și atâtea activități școlare și extrașcolare, multe în parteneriat cu biserica dar și cu alte instituții.
O altă soluție am găsit în extinderea muzeului pe coridorul de sus al școlii, unde am expus în vitrine costume sau lucrușoare mici.
Am ajuns acum la al cincilea spațiu și asta datorită faptului că în toamna acestui an s- a terminat construirea Căminului Cultural din centrul satului. E bucuria și dorința împlinită.
Da, prin implicarea Primăriei și a acelorași oameni. Prin efortul și drumurile, nu puține, la București, pentru aprobări și sprijin, pentru că nimic nu cade din cer. Trebuie recunoscut și dat Cezarului ceea ce i se cuvine ! Un Cămin Cultural mare, în centrul satului, cu sala de spectacol, băi, vestiare, dotări și mai ales, la etajul clădirii, spațiul alocat muzeului.
Așa că ne- am apucat de lucru.
Cu ajutorul elevilor, a colectivului de cadre didactice , implicați și entuziasmați cu totii , am început primele mutări. De obiecte, lucruri, bucată cu bucată, cu grijă dar mai ales cu suflet. Cu mult suflet !
Sprijinită de întreg colectivul de cadre didactice, de personalul auxiliar, zi cu zi ne -am mobilizat și am terminat de amenajat două coridoare, o săliță și o sală mare de muzeu. Aproape că tot neîncăpătoare este ! Pentru ce ? Pentru muzeu !
Da, muzeu e un fel de a spune. Nu avem pretenția de a fi MUZEU, doar ca spațiu de expunere și vizitare, de depozitare , după anumite cerințe.
Bucuria noastră este că avem amenajată aici o CAMERĂ TĂRĂNEASCĂ, un spațiu pe care să îl putem folosi oricând , în scop didactic.
Pentru a desfășura aici lecții, lansări de carte, programe artistice, șezători, dar mai ales să rămână peste veacuri , o dovada a felului în care au trăit, au muncit și au trăit strămoșii , că și- au păstrat crezul , legământul , crucea, datinile, obiceiurile , modul de viață, cu bune și rele, cu greul sau ușorul timpurilor. Ceea ce este expus este prins în imagini. Ceea ce nu se vede este munca, implicarea oamenilor, dragostea cu care s- a lucrat , dând fiecare din timpul și vremea sa, din bogăția …sufletească, cu multă bunăvoință.
Aș începe să dau nume. Aș omite sigur pe cineva și nu vreau asta. Sunt mulți donatori , sunt oameni cu care am lucrat zi de zi, colegii : Chirtoș Leontina ,Taloș Luminița, Urian Cornel,Tărmure Laura, Săplăcan Sorin, Cristurean Tinu, colegii și prietenii care mi- au donat obiecte și nu puține, dar și ceilalți, mulți, cărora le mulțumesc, din suflet !
Am făcut un MUZEU al sufletului, așa cum am simțit, unul care ne va lăsa să împrumutăm, oferindu- ne cu drag din ceea ce are, precum cândva ,casele tărănești atunci când le treceai pragul.
PS
Oricum aș scrie acest material nu poate să exprime bucuria și împlinirea, respectul și recunoștința față de cei care m- au sprijinit!
COORDONATOR
Profesor de istorie,
Nadia Linul Urian
Școala Gimnazială Cristeștii- Ciceului, comuna Uriu, județul Bistrița- Năsăud
Adaugă comentariu nou