Nu aruncaţi PET-urile! Sere, solarii şi case din cel mai comun deşeu produs de gospodăriile din România
An de an, voluntarii organizaţiilor pentru protecţia mediului care vin să cureţe de gunoaie văile râurilor patriei adună tone de PET-uri aruncate la întîmplare.
PET-urile sunt cel mai comun ambalaj pentru produsele lichide găsite în magazinele agro-alimenare din mediul rural de la noi – bere, băuturi răcoritoare, vin, ulei, oţet – şi cel mai comun deşeu recoltat în urma operaţiunilor de curăţire a văilor râurilor şi zonelor de agrement naturale.
Dincolo de atitudinea faţă de mediu şi vecinătate a locuitorilor din zona rurală – un aspect care ar trebui abordat din perspectiva îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă, a dezvoltării şi chiar a sănătăţii – prezenţa mare a PET-urilor în „recolta” de deşeuri care poluează albiile pârâurilor şi alte spaţii „comune” este explicată şi de gradul redus de refolosire al acestora în gospodărie.
Dacă hârtiile şi cartoanele sunt în întregime folosite la foc, PET-urile sunt folosite fie în întregime ca recipiente pentru alte lichide (cele de bere, vin şi băuturi răcorioare – lapte de la vaca proprie, siropuri produse în casă, miere producţie proprie, ţuică producţie proprie), fie tăiate ca ghivece improvizate (baza) sau „clopote” de protecţie a unor răsaduri (capul), restul neîntrebuinţat fiind aruncat.
Găsirea unor întrebuinţări mai numeroase pentru reciclarea PET-urilor ar fi o soluţie mai eficientă chiar şi decât educaţia privind igiena personală şi cea a mediului înconjurător pentru reducerea cantităţilor de deşeuri aruncate din gospodăriile ţărăneşti.
Câteva proiecte deja testate arată că PET-urile pot reprezenta materiale de bază foarte ieftine care pot fi utilizate în construcţia de „utilităţi” extrem de importante pentru gospodărie.
Sere construite din PET-uri – PET-urile înlocuiesc sticla – un astfel de proiect a fost imaginat de voluntarii Sustainable Communities Initiative din Marea Britanie – pentru o strucură pilot (perfect funcţională) de 3 pe 4 metri ei au reciclat 1 400 de sticle de plastic obţinînd o diferenţă de plus 10 grade Celsius faţă de temperatura de afară, la construcţie folosind doar nişte fire de sârmă, rame de lemn şi ca unelte nişte foarfeci de grădină (cartea tehnica a proiectului ăn limba engleză)
Solare construite din PET-uri – mult mai inventivi decât britanicii s-au dovedit a fi brazilienii care au preluat o idee premiată la un concurs de soluţii de reciclare a deşeurilor construind prin implicarea statului numaipuţin de 3000 de sisteme solare de încălzire a apei pe bază de PET-uri folosind cam aceleaşi materiale – şi obţinînd sisteme capabile să încălzească apa a două băi. (Cartea tehnica a proiectului – e in portugheza dar schemele sint clare si usor de „citit” de un meşter). Case construite din PET-uri – încă şi mai inventivi decât brazilienii s-au dovedit a fi nigerienii care au folosit PET-urile umplute cu noroi pe post de cărămizi prinzîndu-le cu liant tradiţional (o variantă de chirpici locală) obţinînd însă un perete mult mai gros, mai solid şi capabil să asigure mai mult confort termic în absenţa materialelor rare în regiune precum lemnul, sau scumpe, precum cărămizile şi betonul.
Acest text este cuprins în Broşura cu titlul RESPECTAŢI NATURA! editată în cadrul proiectului MUNŢII NOŞTRI CURAŢI, NU CURĂŢAŢI! al Clubului Lions Bistriţa, cofinanţat de Consililul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Proiectul a fost conceput urmare a constatării triste că unor semeni de-ai noştri nu le pasă, sunt indiferenţi la mediul înconjurător, aruncă sau lasă ambalaje şi alte gunoaie, oriunde şi peste tot! Suntem convinşi că cititorii acestui articol nu fac asemenea fapte... Dar, credem că trebuie să fim mai implicaţi, să luăm atitudine!
S.H., Clubul Lions Bistriţa, 09.2016
Citiţi şi:
- Fii eco! Te vezi la „Neatza cu Răzvan şi Dani”
- Bistriţenii, de trei ori mai puţini faţă de ieşeni şi timişoreni, dar cu inima mai mare
- Colectarea deseurilor – afacerea care iti poate aduce profit rapid
- Corpul de Control al ADI Deșeuri își începe activitatea printr-o acțiune de informare!
- Ioan Turc: E dezolant să vezi în împrejurimile superbe ale Bistriței mărturiile hâde ale disprețului unora față de semeni și mediu
Adaugă comentariu nou