Nuci americani la Bistrița
Cu câtăva vreme în urmă, prin bunătatea și altruismul regretatului amic și consătean inginerul Bufu Larion Ionel, am fost gratulat cu câțiva butași de viță- de- vie și puieți de nuc american. Binefăcătorul a făcut parte din categoria semenilor, ce au sfințit locurile unde au viețuit și muncit, s-a realizat în plan profesional și social în exclusivitate prin propriile merite, respectiv prin folosirea zestrei intelectuale native și eforturile personale, iar rezultatele activității sale au fost întotdeauna din categoria superlativ. A absolvit Colegiul Național “George Coșbuc” de la Năsăud cu media 10. La absolvirea Facultății de industrializarea lemnului din cadrul Institutului Politehnic Brașov, cu aceeași medie, i s-a propus un post la facultate, dar întrucât în perio ada studiilor (1986 – 1991)a beneficiat de bursă de întreprindere, a declinat oferta.
A devenit inginer, apoi director tehnic, ulterior director general al IFET Bistrița, proiectant principal la Centrala de exploatare a lemnului București, director comercial la Întreprinderea de materiale de construcții Bistrița, iar în perioada 1986 – 1991 director comercial la Combinatul de Prelucrare a Lemnului Bistrița. A elaborat prima rețetă de valorificare superioară a rumegușului de rășinoase în fabricarea PAL-lului, prin care a fost salvată de la tăiere o importantă suprafață de pădure. A realizat primul studiu al resurselor de lemn din județ și județele limitrofe din perspectiva asigurării materiei prime necesare fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului, ce a asigurat într-o vreme cca 4000 locuri de muncă pentru bistrițeni. În neastâmpărul său, și-a amenajat și acasă, între locuință și cabinetul medical al soției, un spațiu protejat, practic un microlaborator în care a cultivat viță de vie, flori, a produs material săditor și urmărit evoluția acestuia.
Puieții de nuci americani, ce mi-au fost dăruiți i-am plantat în livada familială, în preajma unor pomi din soiuri deosebit de valoroase create de un alt cercetător superpasionat și superperformat al meleagurilor bistrițene, inginerul Ivan Ion de la Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Bistrița, care a creat 12 soiuri de măr, păr, cireș și vișin pentru fiecare dintre ele meritând titlul științific de doctor, dar pasiunea pentru actul creativ n-a reușit să-l determine să facă acest lucru, chiar dacă ar fi putut deveni beneficiar al unei majorări salariale de 50 %. (În condițiile climatice, din acest an, care n-au fost dintre cele mai favorabile, un un măr din soiul Auriu de Bistrița, creat de vrednicul cercetător, prin încrucișarea soiurilor Golden Delicious și Parmen Auriu a produs aproape 150 kg fructe ecologice, de calitate excelentă, ce n-au avut nevoie de tratamente fitosanitare. A fost îmbucurător faptul că încă din primul an puieții de nuc primiți au avut o evoluție promițătoare. Au intrat în vegetație mai târziu decât speciile pomicole autohtone, scăpând astfel de efectele negative ale posibilelor înghețuri târzii ale primăverilor bistrițene și își temperează evoluția anuală vegetativă la sfârșitul lunii septembrie începutul lunii octombrie, când își pierd învelișul foliar, ceea ce le permit o fortificare și pregătire pentru anotimpul rece.
În 2024 au produs vreo 40 de nuci, un comportament pozitiv având și butucii de vie. Deși legislația națională ocrotește natura, avem și o lege a nucului, în condițiile concrete există perspectiva și riscul ca nucii americani de Bistrița și celelalte specii pomicole valoroase de care am amintit să ajungă pradă șenilelor buldozerelor și celorlalte utilaje ce urmează a fi folosite pentru realizarea Autostrăzii Nordului a cărei traseu urmează să traverseze prin mijlocul său grădina.
Precizăm că din respect față de proprietarii și deținătorii de terenuri limitrofe, la limita de sud a grădinii, de aproape patru decenii, am destinat și alocat o suprafață de 200 m.p., am amenajat și întreținut un drum de acces prin achiziționarea și așternerea cu găleata, roaba ori buldozerul vreo 15 remorci de piatră spartă și petriș.
Autoritățile intenționează să ne acorde “despăgubiri” de 2,10 lei/m.p. !!!, în condițiile în care prețul terenurilor din zonă este de 1500 Euro/ar, adică de aproape 40 de ori mai mare !!!
La actul distructiv din zonă dau o mână de ajutor și unii binevoitori locali, pe care de rușinea lor evităm să-i întrebăm: cum se face că un brăduț argintiu, o juka precum cea din imagine și alte specii cu urme evidente de pământ din grădina noastră au ajuns în curtea lor?.
Neplăcerile cu care ne confruntăm nu ne demobilizează. Intenționăm să apelăm la Dr. ing. Ioan Zagrai, virusolog de talie mondială de la Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Bistrița și la alți specialiști de marcă pe care unitatea noastră administrativ-teritorială îi mai are pentru valorificarea și diseminarea rezultatelor pozitive obținute.
Citiţi şi:
- O carte despre pomicultură semnată de un specialist în domeniu – dr. ing. Ioan Vasile Platon
- Fostul director CPL Bistriţa, inginerul BUFU LARION-IONEL, în eternitate
- ŞCOALA BISTRIŢEANĂ DE POMICULTURĂ SUBZISTĂ ŞI REZISTĂ, DAR OARE PÂNĂ CÂND ?
- Horticultorii, specialiști care au înnobilat și transformat dealurile bistriṭene în livezi roditoare
- Vezi ce suprafeţe de livadă şi de vie mai sunt în Bistriţa-Năsăud!
Comentarii
Mare păcat cu cata truda au îngrijit gradina și cata Osteneala au depus domnii saratean livia . Și domnu saratean ioan.acum autoritățile sa-si bata joc de asa frumusețe de livadă.,despăgubire 2 ,10 leimp.rusine.,bătaie de joc asupra lor . Numai bunul dzeu mai poate sa facă dreptate.,
Actualmente, proprietare ale livezii sunt fiicele Ioana-Liviuța și Daciana, care de peste două decenii sunt cetățeni canadieni.
Fără să dramatizăm, constatăm faptul că, în ultimele zile, actul distructiv îndreptat împotriva livezii familiei s-a intensificat. În ziua de 15.10.2024, cineva din vecini, care își construiește o fântână, (acțiune lăudabilă – n.n.) a folosit utilaje respectiv un excavator și mijloace de transport de mare capacitate pentru transportul tuburilor cu care a doborât un stâlp de beton de doi metri de la gard și retezat unul din cei 20 de brazi, care împrejmuiesc și înobilează livada. Acest lucru se întâmplă datorită inacțiunii autorităților, care permit să facă oricine ce vrea și cum vrea ori ca urmare a mimării îndeplinirii atribuțiilor. În aceste zile sunt citat la instanță să-mi dau acordul pentru încetarea urmării penale și procesului penal împotriva unor răufăcători, care au sustras din căsuța de acolo prevăzută cu ușă metalică și alte două din termopan o motocositoare, cinci litri de benzină împreună cu toate uneltele de grădinărit păstrate în soba de teracotă. Cu amabilitatea și bunătatea caracteristică branșei mi-au lăsat doar sapa și hârlețul, probabil cu recomandarea “Muncește prostule !! “. În acest context unii localnici “ingenioși” cu încălcarea legislației prevind protecția mediului ambiant au impănat drumul de acces cu deșeuri hidoase de mare volum rămase de la construcții, unul dintre ei și-a permis chiar să le dea foc, fără a ține cont că prin actul său iresponsabil pune în pericol bunurile celor din jur. Actele și faptele de acest gen ne obligă să fim de acord cu cei care zic că “statul român e un stat eșuat, care nu reprezintă interesele cetățeanului !!!”, în fața căruia un amârât de boșorog de 84 ani, operat de cancer ca mine este total neputincios. Avem totuși o întrebare: oare în România nu mai e nimeni în stare să stopeze și pună capăt acestei evoluții și să oblige pe cei ce produc pagube să le repare ?
Fără să dramatizăm, constatăm faptul că, în ultimele zile, actul distructiv îndreptat împotriva livezii familiei s-a intensificat. În ziua de 15.10.2024, cineva din vecini, care își construiește o fântână, (acțiune lăudabilă – n.n.) a folosit utilaje respectiv un excavator și mijloace de transport de mare capacitate pentru transportul tuburilor cu care din neglijență a doborât un stâlp de beton înalt de doi metri de la gard și retezat unul din cei 20 de brazi, care împrejmuiesc și înobilează livada. Acest lucru se întâmplă datorită inacțiunii autorităților, care permit să facă oricine ce vrea și cum vrea ori ca urmare a mimării îndeplinirii atribuțiilor. În aceste zile sunt citat la instanță să-mi dau acordul pentru încetarea urmării penale și procesului penal împotriva unor răufăcători, care au sustras din căsuța de acolo prevăzută cu ușă metalică și alte două din termopan o motocositoare, cinci litri de benzină împreună cu toate uneltele de grădinărit păstrate în soba de teracotă. Cu amabilitatea și bunătatea caracteristică branșei mi-au lăsat doar sapa și hârlețul, probabil cu recomandarea “Muncește prostule !! “. În acest context, unii localnici “ingenioși” și-au permis cu încălcarea legislației prevind protecția mediului ambiant să împăneze drumul de acces cu deșeuri hidoase de mare volum rămase de la construcții, unul dintre ei chiar le-a dat foc, fără a ține cont că prin actul său iresponsabil pune în pericol bunurile celor din jur. Actele și faptele de acest gen ne determină să fim de acord cu cei care zic că “statul român e un stat eșuat, care nu reprezintă interesele cetățeanului !!!”, în fața căruia un amârât de boșorog de 84 ani, operat de cancer ca mine este total neputincios. Avem totuși o întrebare: oare în România nu mai e nimeni în stare să pună capăt acestei evoluții, să stopeze această degringoladă și să-i oblige pe cei ce produc pagube să le repare ?
Fără să dramatizăm, constatăm faptul că, în ultimele zile, actul distructiv îndreptat împotriva livezii familiei s-a intensificat. În ziua de 15.10.2024, cineva din vecini, care își construiește o fântână, (acțiune lăudabilă – n.n.) a folosit utilaje respectiv un excavator și mijloace de transport de mare capacitate pentru transportul tuburilor cu care din neglijență a doborât un stâlp de beton înalt de doi metri de la gard și retezat unul din cei 20 de brazi, care împrejmuiesc și înobilează livada. Acest lucru se întâmplă datorită inacțiunii autorităților, care permit să facă oricine ce vrea și cum vrea ori ca urmare a mimării îndeplinirii atribuțiilor. În aceste zile sunt citat la instanță să-mi dau acordul pentru încetarea urmării penale și procesului penal împotriva unor răufăcători, care au sustras din căsuța de acolo prevăzută cu ușă metalică și alte două din termopan o motocositoare, cinci litri de benzină împreună cu toate uneltele de grădinărit păstrate în soba de teracotă. Cu amabilitatea și bunătatea caracteristică branșei mi-au lăsat doar sapa și hârlețul, probabil cu recomandarea “Muncește prostule !! “. În acest context, unii localnici “ingenioși” și-au permis cu încălcarea legislației prevind protecția mediului ambiant să împăneze drumul de acces cu deșeuri hidoase de mare volum rămase de la construcții, unul dintre ei chiar le-a dat foc, fără a ține cont că prin actul său iresponsabil pune în pericol bunurile celor din jur. Actele și faptele de acest gen ne determină să fim de acord cu cei care zic că “statul român e un stat eșuat, care nu reprezintă interesele cetățeanului !!!”, în fața căruia un amârât de boșorog de 84 ani, operat de cancer ca mine este total neputincios. Avem totuși o întrebare: oare în România nu mai e nimeni în stare să pună capăt acestei evoluții, să stopeze această degringoladă și să-i oblige pe cei ce produc pagube să le repare ?
Adaugă comentariu nou