O expoziţie halucinantă-„Numitorul Comun - Moartea”

Muzeul Judeţean găzduieşte, la Sala „Grigore Bradea”, expoziţia „Numitorul Comun - Moartea”, ce poate fi vizitată până pe 20 mai. Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România şi Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer şi a muzeelor de istorie din Turda şi Aiud au adunat documente privitoare la acţiuni de căutare şi deshumare a unor opozanţi ai regimului comunist, care au fost executaţi de statul comunist, fără judecată, în perioada anilor 1948-1952. Nu mai puţin de 22 de cazuri de execuţie pe află pe simeze, două victime fiind de la Hălmăsău/Dealul „Şasa” din Ciceu-Poieni şi patru victime din Hălmăsău.
Marius Oprea, directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România afirmă că doar 1% din scheletele lăsate în urmă de comunişti au fost găsite. Expoziţia reuneşte obiecte personale care au fost găsite în gropi comune. „Până acum cred că am găsit peste o sută de oameni, dar după estimările noastre sunt peste zece mii de oameni care au fost împuşcaţi ", declară Marius Oprea.
Au avut cuvinte legate de eveniment Alexandru Gavrilaş, directorul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Uiuiu, director Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene, istoricul Gheorghe Petrov, profesorul Viorel Rusu. Preotul Vasile Rus din Nepos a avut un cuvânt în memoria bunicului său Dumitru Toader, amintiri legate de tragicile evenimente având şi Marta Toader (fiica) martirului Dumitru, şi Olga Scurtu, nepoata martirului Ioan Burdeţ. Au fost prezenţi cercatătorul Ioan Chintăuan, dr. Gavril Ţărmure, dr. Marius Pop, elevi şi profesori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5