O Românie minunată, prezentată de Palatul Copiilor din Bistriţa, în Spania

Prof. Iulia Istrate, Palatul Copiilor Bistriţa

Palatul Copiilor din Bistriţa este implicat, începând din august 2013, în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius "Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical" (EU-ROPE) cu durata de 2 ani, finanţat de către Comisia Europeană, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de instituţia noastră, 5 instituţii partenere, din Germania, Spania, Turcia, Polonia şi Portugalia.
În perioada 28 ianuarie-02 februarie 2014, a avut loc cea de-a doua întâlnire de proiect, în localitatea Santpedor, din Spania, la care România a fost reprezentată de o echipă de 8 elevi(Leach Florin, Moldovan Anda, Nagy Aurel, Leach Gabriela, Nagy Vasile, Năşcuţiu Melania, Moldovan Cristina şi Popovici Denisa) şi 2 cadre didactice, profesorul coordonator de proiect, Iulia Istrate şi profesorul Puşcaş Teodor, membru în echipa de proiect de la Palatul Copiilor Bistriţa.
Elevii şi profesorii parteneri în proiect(peste 60 de participanţi din ţările invitate şi peste 40 de participanţi ai ţării gazdă) au avut întâlniri de lucru la Institutul d'Auro Santpedor şi la primăria oraşului Santpedor, au desfăşurat numeroase ateliere, pe teme cultural-artistice, au realizat materiale comune, afişul spectacolului, s-au familiarizat cu sistemul educaţional din Spania, cu cultura şi obiceiurile acestora.Momentul culminant a fost prezentarea, la Teatrul Cal Llovet, în prezenţa unui public numeros, a spectacolului „Alice in Euroland”, un musical, în care Alice, descoperă pe rând cele 6 ţări europene, partenere, prin dans, cântec, muzică instrumentală, imagini.Deosebit a fost faptul ca fiecare echipă a avut elevi, participanţi la prezentarea altei ţări şi fiecare ţară a fost introdusă în spectacol, printr-un moment artistic, de un alt partener european, realizăndu-se în acest fel un schimb intercultural complex. Comunicarea interculturală înseamnă nu numai noi deschideri către alte orizonturi culturale, dar şi o achiziţionare de noi informaţii care permit cunoaşterea şi respectarea celui de lângă noi, acceptarea reciprocă şi mai ales o îmbunătăţire a propriei culturi.
Echipa din România a prezentat un musical plin de viaţă şi culoare, o coregrafie inedita pe momente de inspiratie folclorică, dansuri din zona Olteniei, Moldovei şi Transilvaniei, permitând personajului Alice (Melania Năşcuţiu) să prezinte tuturor o Românie minunată, plină de cultură, istorie fascinantă şi peisaje încântătoare.
Întâlnirea de proiect din Spania a fost o experienţă inedită, cu toţii, elevi şi profesori, am avut ocazia să aflăm multe lucruri interesante despre cultura, istoria, tradiţiile ţării gazdă şi a ţărilor partenere în proiect, dar şi despre noi înşine şi locul nostru în Europa. Schimbul acesta de experienţă ne-a dat ocazia să ne redescoperim în context european, să reanalizăm ceea ce înseamnă a fi român, să înţelegem că datinile şi obiceiurile moştenite şi păstrate ne fac unici în Europa. Elevii şi profesorii au participat cu mult interes la toate activităţile, am avut parte de câteva zile minunate, încărcate de activităţi diverse, care au pus în valoare pe toţi partenerii proiectului care s-au întâlnit la Institutul d'Auro, Santpedor .
Proiectul este finanţat de Comisia Europeană din cadrul Programului Sectorial Comenius, Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii. Acest material este responsabilitatea exclusivă a autorului iar Comisia Europeană şi ANPCDEFP nu sunt responsabile pentru informaţiile conţinute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5