Oamenii Măriei-Sale Mihai Viteazul: Frații Buzești

prof. Augustin Rus

   În scurta sa domnie (1593-1601) Mihai Viteazul s-a înconjurat de oameni devotați și valoroși, cu sprijinul cărora a reușit fapte mărețe care au intrat în istorie. Printre ei se numără Banul Mihalcea, Banul Udrea, Baba Novac, Radu Calomfirescu și mai ales frații Buzești – Radu, Preda și Stroe.

   „Dacă Mihai Vodă a fost un luceafăr în zori, Buzești au figurat ca acele astre militare și politice de mărimea întâi, care i-au amplificat și înălțarea spre culmi și strălucirea”   ...   era de părere istoricul și profesorul Dumitru Almaș. Cu rigurozitatea istoricului dar și cu talentul său literar, profesorul Dumitru Almaș a scris trilogia „Frații Buzești”,   ...    vol. I „Pahar de cale albă”, vol II „Luceafărul a răsărit” și vol. III „Zborul a rămas”, cărți pe care dacă le citești ai plăcuta senzație că ai pătruns în lumea de la răspântia sec. XVI-XVII.

   Frații Buzești, Radu, Preda și Stroe s-au născut în satul Cepturoaia din Oltenia, unde au ridicat pe cheltuiala lor Mănăstirea Căluiu și unde își dorm somnul de veci Radu și Preda iar Stroe la Mănăstirea Stănești, în comuna Strejești, tot ctitorie a lor. I-au fost alături lui Mihai în confruntările cu turcii și tătarii din anii 1594, 1595, 1598 dar și în alte momente mai deosebite, Preda comandând în multe bătălii grosul oștirii în calitate de spătar, Radu, era mare clucer iar Stroe un bun diplomat care a condus solii în Moldova, Transilvania și la Viena. Cronicari contemporani cu ei, consemnează faptul că în 1598, la Vidin, luptându-se cu turcii, Mihai a pătruns adânc în rândurile lor iar un turc i-a înfipt o suliță în burtă și alții se repeziră asupra lui. Preda și Stroe au retezat capul turcului care a înfipt sulița în Mihai, i-au alungat pe ceilalți turci, salvându-l astfel pe domn. În altă confruntare cu tătarii, Stroe a ieșit din rânduri și l-a înfruntat pe Gapi Ghirai, cel mai dibaci luptător al tătarilor, l-a învins și l-a omorât dar la câteva săptămâni a murit și el în mâinile celor mai renumiți medici din Brașov, deoarece rănile i-au fost infectate cu o otravă puternică cu care era dată ascuțișul armelor tătarului și care nu avea leac.

   După asasinarea mișelească a lui Mihai Vodă din zorii zilei de 9/19 august 1601 în tabăra de lângă Turda, un slujitor credincios al acestuia a reușit să dosească sub mantaua sa capul lui Mihai Vodă și pe căi ocolite să-l ducă fraților Buzești care s-au îngrijit de așezarea sa  cu cinste și evlavie într-o raclă de argint la Mănăstirea Dealu.

   Începând din anul 1910, un renumit liceu din Craiova poartă numele „Frații Buzești” în amintirea faptelor acestor vrednici bărbați.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5