Oaspeți de seamă la Hora Unirii ! Prefectul Ioan Ţintean: Construirea viitorului este responsabilitatea noastră
24 Ianuarie este ziua în care sărbătorim Unirea Principatelor Române din 1859, act istoric cu semnificaţii majore în procesul de formare a statului român modern. Această zi ne aminteşte că forţa unui popor este dată de solidaritate şi unitate, determinare pentru înfăptuirea unor idealuri comune, înţelepciunea de a depăşi orice dificultăţi.
Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, s-a realizat unificarea Moldovei cu Ţara Românească, destrămându-se pentru totdeauna graniţa nefirească de la Milcov. Acest moment memorabil a marcat profund istoria devenirii românilor, rămânând un exemplu însufleţitor pentru generaţiile următoare.
24 Ianuarie nu reprezintă doar o filă de istorie, ci o temelie solidă pe care înaintaşii noştri au construit un stat naţional recunoscut şi respectat de marile puteri. Gândind la semnificaţia evenimentului, e nevoie să conştientizăm că nu doar prezentul ne aparţine, dar şi construirea viitorului este responsabilitatea noastră.
Românilor de pretudindeni, un călduros ,,La mulţi ani!”
Prefect
Ioan Ţintean
.................................
Pentru cinstirea Zilei Unirii, Instituţia Prefectului-Judeţul Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăria Municipiului Bistriţa, împreună cu Garnizoana Bistriţa au organizat un eveniment dedicat Marii Sărbători, care a debutat, în Piaţa Unirii, cu acordarea onorului militar; urmat de salutul Drapelului de Luptă; intonarea Imnului Naţional al României; oficierea serviciului religios; depunerea coroanei de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza; spectacol oferit de Centrul Cultural Municipal (Petre Petruse, Anton Todică, Mărioara Sigheartău, Ionela Lechinţan, Teodora Simionca,David Viorel, Ionuţ Zegrean, Elena Rusu, Octavia Andronesi);defilarea gărzii de onoare. La final toată lumea s-a prins în Hora Unirii. Și de această dată a fost depusă o singură coroană, asigurată prin grija prefectului judeţului.
Prefectul Ioan Ţintean a transmis un scurt mesdaj despre importanța zilei de azi, după care Florina Butaciu, componentă a lotului naţional de istorie al României, a detaliat faptele bravilor noștri înaintași.
Au fost prezenți preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, doi foști miniștri bistrițeni Vasile Sebastian Dâncu și Liviu Maior, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, noul şef al Poliţiei, Marius Linul, proaspeții adjuncți ai șefului IPJ - comisarul Claudiu Petre Jurcan și comisarul şef de poliţie Constantin-Alexandru Bogdan, șeful Poliției Municipiului Bistrița, comisarul șef Viorel Ința, directorul Spitalului Gelu Buta, viceprimarul Bistriței- George Avram, parlamentarii judeţului, autorităţile şi şefii instituţiilor publice organizate în judeţ, comandanţii instituţiilor judeţene din cadrul Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, preşedinţii formaţiunilor politice, conducătorii asociaţiilor şi fundaţiilor.
Bistrițenii s-au bucurat împreună de această sărbătoare de suflet a tuturor românilor.
Citiţi şi:
- 24 Ianuarie, Ziua Unirii. Programul manifestărilor
- Ministrul Ioan Deneş şi secretarul de stat Sorin Roşu Mareş au sărbătorit, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române
- Ziua Unirii – 155 de ani de la marele act istoric
- Hora Unirii şi la Bistriţa, cu bucurie...
- Sava Negrean Brudașcu a însufleţit sărbătoarea din Piața Unirii, sub ochii domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Comentarii
Inafara de politruci, foarte putina lume a participat la sarbatorirea zile de 24 ianuarie. In primul rand din cauza locului extrem de stramt din Piata Unirii in care un imbecil de primar mutat statuia lui Cuza de la IJP, nestiind ca numele pietei nu are nici o legatura cu Mica Unire. Pe de alta parte, este o mare ineptie inghesui lumea in Piata Unirii, ca sa joace Hora Unirii intr-un spatiu ingust, situat in usa bisericii de la Coroana cand evenimentul poate fi organizat la doi pasi pe pietonalul Liviu Rebreanu, care ofera un spatiu generos creat special pentru manifestari civice si culturale. De altfel si la 1 Decembrie nu a fost folosit Pietonalul Liviu Rebreanu pentru defilare, fiind blocata circulatia pe str. Dornei. In cazul acesata ar trebui desfiintat pietonalul si redat circulatiei, fiindca tot nu este folosit in scopul pentru care a fost amenajat sa gazduiasca evenimente culturale si sarbatori nationale.
Adaugă comentariu nou