„Obiceiuri şi datini din străbuni”

La Căminul Cultural din Teaca s-a desfăşurat cea de-a doua manifestare culturală din cadrul proiectului „Obiceiuri şi datini din străbuni”, a cărui coordonatori sunt profesorii Ioan Mititean, Simona Molnar şi Teofil Bugnar de la Liceul Teoretic din Teaca, cu colaborarea Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa IŞJ Bistriţa-Năsăud şi Primăria Teaca, iar ca parteneri şcolile generale din Ocniţa, Pintic, Viile Tecii, Dipşa, Galaţii Bistriţei, Urmeniş şi Milaş. Este vorba despre spectacole-concurs care au ca obiectiv principal promovarea valorilor culturale româneşti, dar şi ale minorităţilor în rândul elevilor şi adulţilor, izvor nesecat de cultură pură, nealterată, care să dăinuie peste veacuri.

Formaţiile artistice ale elevilor au prezentat câte un spectacol care a avut ca generic „Hora şi nunta la români”, din cadrul proiectului amintit, în mod deosebit obiceiurile privind „Şezătoarea” şi cele de nuntă, toate ducând la jocuri populare cu care se încheie aceste obiceiuri care au înglobat în desfăşurarea lor strigături, cimilituri, zicători şi vorba de duh, fiecare cu valoarea lor educativă într-o perioadă demult uitată, care trebuie reînviate. Această importantă sarcină îi revine şcolii, elevilor, care să fixeze în gândirea lor valorile morale emanate din cultura populară, din tradiţiile şi obiceiurile strămoşilor noştri care ne-au lăsat drept moştenire acest tezaur minunat care trebuie păstrat şi valorificat pentru generaţiile viitoare.

Sala Căminului Cultural, plină de spectatori până la refuz, a demonstrat că obiectivul principal al nobilului proiect cultural-educativ promovat de Liceul din Teaca va fi, fără doar şi poate, atins. Ropotele de aplauze frenetice au demonstrat acest lucru. Manifestarea s-a încheiat cu decizia juriului, format din Menuţ Maximinian – scriitor, Petre Petruse, Olimpia Deneş – cântăreţi de muzică populară, Iustian Muntean – primarul comunei Teaca, prof. Dumitru Isac – critic de artă, prof. Mihaela Măierean, privind câştigătorii acestui spectacol-concurs, concluzia fiind aceea că, indiferent de ierarhia ocupată, toţi participanţii şi-au demonstrat dragostea şi dorinţa de a continua ceea ce au început.

De menţionat faptul că artista Cornelia Ardelean Archiudean a fost alături de copiii din satul natal. Ocniţa, cu şase costume autentice, dar şi cu sfaturi bune şi premii.

Am privit cu o satisfacţie nedisimulată aceşti copii minunaţi ai generaţiei net, care în zecile de ore de repetiţii pentru a prezenta asemenea spectacole care încântă ochii şui sufletul, demonstrează că lumea virtuală a net-ului a devenit una fără valoare de întrebuinţare, cel puţin în aceste momente de deconectare totală, necesară pentru a trăi frumuseţile lumii reale, sub toate problemele ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5