Octavian Goga şi Ady Endre, evocaţi la Bistriţa

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" şi Societatea de Cultură Maghiară din Transilvania-filiala Bistriţa au organizat un important eveniment cultural, desfăşurat la Biblioteca Judeţeană, având ca subiect prietenia exemplară dintre poeţii Octavian Goga şi Ady Endre. Au fost invitaţi actorii Kilyen Ilka şi Ion Riţiu de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, care au susţinut un recital de poezie din opera celor doi mari poeţi, în acompaniamentul muzical asigurat de profesorul Cristian Lepădatu. Întâlnirea a fost moderată de către Plesch Katalin, preşedinta Societăţii de Cultură Maghiară din Transilvania–filiala Bistriţa şi scriitorul Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene.
În deschidere, dar şi în încheiere, scriitorul Ioan Pintea s-a referit la această întâlnire ca semn al prieteniei, în general, dar mai ales la prietenia provocată de cultură şi literatură, dând exemplu prietenia dintre cei doi mari poeţi, amintind cum Endre l-a apărat pe Goga, închis la Seghed, sau cum prietenia lor a fost încununată cu valoroase poeme influienţate reciproc şi unele traduse.
În cuvântul său, Plesch Katalin, a vorbit, atât în limba română cât şi în maghiară, despre cei doi actori, soţ şi soţie, care au fost invitaţi: Kilyen Ilka, originară din Câmpia Bistriţeană, născută la Milaş, Cetăţean de Onoare al comunei Matei, cu studii de actorie şi o bogată activitate desfăşurată la teatrele din Timişoara şi Târgu Mureş, dar şi în numeroase turneie, alături de Ion Riţiu, actor care a jucat şi în filme, precum Ciuleandra, ambii actori fiind cunoscuţi şi apreciaţi de peste 30 de ani.
Actriţa Kilyen Ilka, a început recitalul poetic prin mulţumiri pentru invitaţie, afirmând că trebuie să uităm greşelile omeneşti ale trecutului, să fim toleranţi şi să ne cunoaştem în primul rând cultura, care ne uneşte, referindu-se la cei doi poeţi evocaţi şi subliniind că prietenia lor este dovedită prin faptele petrecute, poezia şi publicistica lor, prin care au fost strâns legaţi.
Cu o voce deosebită, care a cucerit publicul numeros, predominant feminin, actorul Ion Riţiu şi-a început recitalul cu poezia Rugăciune, adecvată săptămânii patimilor, după care, alternând pe fundalul muzicii clasice realizate de Cristian Lepădatu, actriţa Kilyen Ilka, a continuat cu o rugăciune recitată în limba maghiară.
Ambii actori au intercalat, între lecturările lor, numeroase referiri la prietenia şi reperele comune din opera celor doi poeţi, exemplificând, printre altele, satul original de altădată, astăzi aproape pierdut. Kilyen a afirmat despre Endre că a redefinit poezia, dar nu a fost numai poet ci şi ziarist şi autor de nuvele, uşor de citit, în care autorul este recunoscător dar şi neiertător în acelaşi timp. A recitat, printre altele, poezia Mărturisirea Dunării, o adevărată istorie a locurilor prin care trece marele fluviu. Ion Riţiu a afirmat că prietenia dintre cei doi mari poeţi, nu a fost doar legată de poezie ci şi prin faptul că, amândoi, erau oameni de cultură, cu gânduri comune, calificându-l pe omul Goga drept un poet al pătimirii noastre, cum de altfel a fost şi Endre, după cum a adăugat Kilyen Ilka.
A fost o seară literară bine gândită, cu un panou de prezentare a fotografiilor celor doi poeţi, a familiilor şi prietenilor acestora, întâlnirea fiind bine reuşită, ceeace face cinste realizatorilor, organizatori şi invitaţi.

Comentarii

02/05/13 14:00
Vizitator

“Am trait in vremea prostilor” spune Goga in testamentul sau aflat in manuscris la muzeul memorial de la Ciucea. Afirmatia aceasta este valabila si astazi. Penibil. La biblioteca judeteana actiuni culturale precum aceea de fata dedicata prieteniei dintre Octavian Goga si Ady Endre se desfasoara in continuare intr-un coridor ingust ce seamana mai curand cu un vagon de tren clasa a II-a, in care 20-30 de oamenii stau inghesuiti cate doi de o parte si de alta a unui interval stramt pe care se strecoara controlorul. La capatul vagonului o masuta la care abia ai loc sa te strecori tine loc de “prezidiu”. O improvizatie jenanta, mai rau ca la o biblioteca comunala. In primul rand biblioteca a fost mutata fortat intr-un spatiu prea mic si care in plus a fost renovat pentru a gazdui un muzeu de arta religioasa, inadecvat sa gazduiasca toate functiile unei biblioteci publice. Cu toate astea nu se face nimic pentru optimizarea situatiei. Este vorba de mansardarea podului cladirii unde s-ar putea amenaja sali de lectura sau chiar o sala de conferinte dupa modelul Bibliotecii judetene Brasov (vezi casa Baiulescu).

05/05/13 12:34
Puiu Ciuceanu

"Vizitatorul" ar putea face altceva, respectiv, sa se implice prin participare, chiar daca ar sta mai inghesuit! A "confunda" la modul voit, Mauzoleul de la Ciucea, cu cladirea bibliotecii bistritene e ,totusi, o blasfemie. Pentru simplul si unicul motiv ca, respectivul monument sacral a fost finalizat pa vremea comunismului deplin! Mana pe carte, domnule "vizitator"!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5