OJPC B-N s-a pus pe reparat ilegalităţile de la service-urile auto

Una dintre acţiunile recente efectuate de Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a avut o tematică legată de verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la service-urile auto şi la comercializarea acumulatorilor auto. Controlul s-a desfăşurat la 17 operatori economici care prestează servicii în domeniul reparaţiilor auto.

Verificarea service-urilor auto a pornit în urma constatării existenţei multor unităţi de profil care funcţionează fără a avea în posesie o autorizaţie eliberată de Autoritatea Rutieră Română, în baza căreia pot efectua acest tip de servicii. Problema a fost cu atât mai astringentă cu cât nu simpla autorizare, hârtia conta în sine, cât faptul că prestarea acestui tip de servicii, de intervenţii, fără o astfel de autorizaţie pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa celor care beneficiază de serviciile oferite de prestatorii neautorizaţi.

„Din cei 17 operatori economici verificaţi, 7 nu deţineau autorizaţii tehnice de funcţionare. Referitor la informarea consumatorilor, la 9 din cele 17 ateliere verificate, nu erau afişate lucrările de service şi tarifele practicate. La 8 din cei 17 operatori economici nu erau afişate denumirea unităţii, orarul de funcţionare, codul unic de înregistrare la Registrul Comerţului din care să rezulte obiectul de activitate al unităţii. De asemenea, la majoritatea operatorilor economici controlaţi nu erau afişate numerele de telefon ale OJPC B-N şi Telcons, telefoane care să poată fi utilizate de către consumatorii nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate”, ne-a explicat Lorica Şut, inspector şef adjunct OJPC B-N.

Referitor la acordarea garanţiilor legale pentru lucrările de service, 10 din cei 17 operatori economici verificaţi nu au putut dovedi prin nici un document că acordă garanţie pentru calitatea reparaţiilor pe care le efectuează în cadrul atelierelor.

Pentru abaterile constante în cursul acţiunii tematice de control la 9 din cei 17 operatori economici verificaţi, li s-au aplicat amenzi în valoare de 9.000 lei şi patru sancţiuni cu avertisment. Pentru fiecare operator economic s-au stabilit măsuri concrete pentru înlăturarea deficienţelor constate, inclusiv măsuri cu termene de rezolvare pentru cei care nu deţin autorizaţii RAR. Au fost oprite temporar de la comercializare piese auto, în valoare de peste 1.000 lei până la eliminarea deficienţelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5