Olimpiu Nușfelean, invitat la Festivalul Internațional EUROPOESIA

La Brăila și Tulcea a avut loc Festivalul Internațional EUROPOESIA, Ediția a IV-a (dedicată poeziei europene contemporane, cu accent pe poezia luxemburgheză), organizat de Asociația Culturală Europoesia, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Editura Știința, Chișinău, Editura Cronedit, Iași, având ca parteneri: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Consiliul Județean Tulcea, Compania Cotnari, Liceul „N. P. Perpessicius” din Brăila, Liceul „Nicolae Murgoci” din Brăila, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea, Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din Tulcea, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea, restaurantele „Edy’s” și „Bella Italia” din Brăila, restaurantul Esplanada din Tulcea, iar, ca parteneri externi:Ministerul Culturii din Luxemburg, CamõesInstituto da Cooperaçao e da LinguaPortugal, Embaixada de PortugalBucareste (Ambasada Portugaliei la București), Institutul Italian din București. Parteneri media:Revistele Convorbiri Literare, Poezia, Scriptor, Feed Back, Expres Cultural, Contact internațional (Iași), Mișcarea literară (Bistrița) și Revista Literară (Chișinău), Studioul de Televiziune „TELEMOLDOVAPLUS”, Studioul de Televiziune „TELEM”, Studioul de Radio Iași. Festivalul a fost coordonat de poeții Valeriu Stancu și Stere Bucovală, care este și om de afaceri,poeții menționați –membri ai Uniunii Scriitorilor din România– moderând lecturile publice și dezbaterile din cadrul festivalului.
Ediția recentă a Festivalului „Europoezia” s-a desfășurat, ca în fiecare an, sub deviza „Poezia unește Europa”. Ea a fost dedicată poeziei luxemburgheze. Edițiile precedente au fost dedicate liricii franceze (2016) și italiene (2017). Dar, ca în fiecare an, au fost invitați și poeți din mai multe țări europene. Astfel, din Luxemburg au fost prezenți Serge Basso de March, Tom Nisse, Lambert Schlechter. Din alte țări: Evgheni Bunimovici(Rusia), Maria JoaoCantinho (Portugalia), Metin Cengiz(Turcia), András Petöcz (Ungaria), Evgheni Stepanov(Rusia), IossifVentura(Grecia).
Din România au fost prezenți: Daniel Corbu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Emilian Marcu, Nicolae Grigore Mărășanu, Radu Sergiu Ruba, Victor Socaciu, Daniela-Irina Stadniciuc (poetă debutantă), Val Talpalaru. Din Bistrița a participat ca invitat Olimpiu Nușfelean.
Invitat special a fost poetul AbdoulayeFodéNdione (președinte al Uniunii Scriitorilor din Senegal).
Au fost prezenți artiștii plastici Mihai Pânzaru – PIM și Marian Avramescu, iar actrița Vanesa Radu și Victor Socaciu au susținut recitaluri muzicale.
Cu acest prilej a fost editată și o antologie – Europoesia 2019 – care cuprinde creații ale poeților invitați. În sumarul antologiei, pe lângă poeții enumerați mai sus, sunt incluși și câțiva poeți care, din motive personale, n-au putut ajunge în orașele unde s-a desfășurat festivalul. Incluzându-i în sumar pe toți poeții invitați inițial – 30 în total –în ordine strict alfabetică, indiferent de țara din care provin, s-a realizat un puzzle care dă o interesantă expresie a poeziei care se scrie azi în Europa și nu numai. Pentru poezia din alte limbi, traducerile au fost asigurate de Bandi András (din limba maghiară), Leo Butnaru (din limba rusă), Christian Wilhelm Schenk (din limba germană), Mariana Stancu (din limba franceză), Valeriu Stancu (din limba italiană).
După deschiderea festivă la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, a urmat o săptămână de prezentarea invitaților, recitaluripoetice aleautorilor incluși în antologie și recitaluri muzicale intercalate;lansarea antologiei festivalului (prezentată de criticul literar Viorel Mortu din Brăila), dezbateri,recitaluride muzică folk, ședințe de portrete realizate de plasticienii invitați, vernisarea expoziției de portrete ale autorilor, întâlniri cu elevi, cadre didactice și cititori, în diferite locații din Brăila și Tulcea.
Festivalul s-a încheiat cu o croazieră pe Dunăre, prilej cu care au avut loc înmânarea trofeelor și închiderea festivă a manifestării.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5