Omagiu bistriţean pentru Ciprian Porumbescu

De patru decenii, în luna iunie, la Stupca, satul natal al marelui compozitor, Ciprian Porumbescu este sărbătorit de întreaga comunitate. El rămâne un deschizător de drumuri în muzica cultă românească, instrumentală, vocală şi, în special, corală. Este cel care a scris lucrări precum „Balada pentru vioară şi orchestră”, măreaţă prin simplitatea sa şi mesajul sufletesc extraordinar, prima operetă „Crai nou”, celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire”, care este imnul de stat al Albaniei, melodia pentru Imnul Naţional al României „Trei culori”. A scris muzică religioasă deosebit de frumoasă „Condacul Maicii Domnului”, „Cântecul Sfintei Liturghii în do major”, „Priceasnă de Paşti”, „Tatăl nostru”. La Stupca a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi marcanţi ai intelectualităţii din Bucovina, prilej cu care a fost lansat un album de poezie al cunoscutei scriitoare Viorica Petrovici. În acest cadru s-a depănat amintiri despre familia lui Ciprian Porumbescu şi despre perioada când el a fost la Stupca, punându-se accent pe modul în care s-a realizat filmul cu Ciprian Porumbescu, fiind prezent la acţiune Nea Costică, un om trecut de 90 de ani, care a cunoscut în tinereţe două persoane apropiate lui Ciprian Porumbescu.

S-a realizat o expoziţie a Centrului Judeţean pentru Cultură Suceava, cu elevi care activează în cadrul Clubului Foto, sub genericul „Frumuseţi bucovinene”.

A doua zi, a avut loc o expoziţie de grafică şi pictură a tânărului Iustin Rusu din localitate, alături de care au expus artişti plastici profesionişti, în frunte cu Mihai Pânzaru Pin. Prohodul lui Ciprian Porumbescu şi a familiei lui, Iraclie – tatăl şi Emilia – mama, a avut loc la mormintele situate în curtea bisericii, unde au participat sute de oameni care au cântat Tricolorul. Momentul liturgic a fost oficiat de preoţii Galeş Leonte şi Cristian Stiubian. La aceste acţiuni, din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a participat prof. Nicolae Gălăţean, alături de colegii de la Centrul Cultural Judeţean Iaşi, Adrian Ardelean, Centrul Judeţean de Cultură Bucovina Suceava – Vasile Ursachi, şeful Serviciu de promovare a culturii populare Suceava – Călin Brăteanu, şi primarul Dumitru Nimiţean. În cuvântul său, directorul CJC BN a subliniat bunele relaţii de colaborare dintre Ţara Bistriţei şi Bucovina, mulţumindu-le organizatorilor că ştiu să-şi aprecieze valorile naţionale.

La rândul lor, gazdele au avut cuvinte de apreciere asupra activităţii CJC BN, a cărui realizări sunt recunoscute la nivel naţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5