Ovidiu Creţu îl invită la discuţii pe preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică. Creţu: El nu o să îl întreb pe domnul Chereji dacă este de acord cu acel studiu geotehnic

Pădurea Codrişor pe 50,66 hectare a fost declarată pădure parc prin amenajamentul silivic pe care la-m realizat în 2013. Acest amenajament silvic are valabilitatea din 2014 până în 2023, după care se va reface. Aş dori să subliniez că amenajamentul silvic este echivalentul unui PUG. Am văzut că se ridică problema, dacă prin declararea Pădurii Codrişor ca pădure parc mai este posibilă varianta ocolitoare. Da, mai este posibilă. Varianta ocolitoare este perfect pliabilă pentru amenajamentul silvic care există pentru Pădurea Codrişor. Dar nu varianta ocolitoare este problema, ci Pădurea parc Codrişor pe care ne şi preocupăm să o amenajăm.

Prin intermediul mass-media o să redactez o scrisoare deschisă domnului preşedinte Bistriţa Civică, Florin Chereji, prin care îl invit la o discuţie, săptămâna viitoare, la o discuţie în care să fundamentăm bugetarea pentru realizarea studiului geotehnic pentru Pădurea Codrişor, astfel încât obiectivele prevăzute să fie realizabile. Cred că amenajrea Pădurii Codrişor nu va însemna o extindere a Parcului municipal, chiar dacă ele vor fi în legătură, chiar dacă lucrăm la documentaţia pentru o punte de legătură în zona stadionului, şi asta din cauza faptului că Pădurea Codrişor are, fundamental, alte caracteristici decât cele ale unei păduri parc. Este o pădure foarte abruptă, dealuri cu pantă foarte înclinată şi cei care folosesc parcul nu se aventuriază într-o pădure cu un asemenea relief. Dar poate să fie încă o zonă de agrement pentru o anumită categorie de populaţie din municipiu, a declarat primarul Ovidiu Creţu, luni, într-o conferinţă de presă.

Într-un interviu, domnul Florin Chereji, preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, a precizat că va reveni cu proiectul. Spune că este inutil acel studiu geotehnic.

Ovidiu Creţu: Iniţiativa cetăţenească a parcurs etapele legale în şedinţa de Consiliu Local, etapele date de Legea 215. Iniţiatorul putea să spună în orice moment retrag acest proiect de hotărâre, asta putea să facă şi domnul Chereji pentru că el este iniţiatorul, ceilalţi sunt susţinătorii. El nu a spus niciun moment, chiar dacă a fost presat la un moment dat de consilierii PNL, am înţeles, că o să retragă proiectul, nu l-a retras. Proiectul şi-a urmat cursul şi a fost aprobat cu modificările propuse în Consiliul Local.

Săptămâna viitoare îl veţi convoca la discuţii pe domnul Florin Chereji. Dacă domnia sa nu va fi de acord cu acel studiu geotehnic prevăzut în proiect...

Ovidiu Creţu: El nu-l întreb pe domnul Chereji dacă este de acord cu acel studiu geotehnic. Studiul a fost votat în şedinţa de Consiliu Local. Eu am o hotătâre de consiliu care spune clar: se va comanda un studiu geotehnic pentru a vedea ce şi cum se poate amplasa în Pădurea Codrişor. Eu pentru asta-l chem pe domnul Chereji să discutăm, să accentuăm studiul respectiv pe anumite zone, pentru că un studiu geotehnic pe 50 de hectare s-ar putea să ne coste o grămadă de bani. Pentru că acel studiu dacă-l faci pe toată suprafaţa înseamnă forări din 10 în 10 metri la 15 m adâncime, iar asta ar fi catastrofal. Facem un studiu axat pe obiectivele pe care ni le propunem şi asta vreau să discut cu domnul Chereji. Pentru că obiectivele precizate de ei în expunerea de motive a proiectului nu se pot realiza în pădure. Şi atunci trebuie să clarificăm ce doresc ei, altceva decât ceea ce este ilegal şi să ne armonizăm astfel încât să facem paşii legali necesari pentru realizarea obiectivului pentru care au semnat cetăţenii – amenajarea ca pădure parc a unei păduri deja declarate pădure parc.

Mai este sau nu o „şopârlă” acest proiect de hotărâre privind amenajarea Pădurii Codrişor ca pădure parc - ,,o şopârlă pentru eliminarea variantei ocolitoare”. Declaraţia vă aparţine.

Ovidiu Creţu: Insistenţa cu care s-a mers pe revizuirea celor două PUZ-uri care sunt expirate şi parţial preluate, deci nu mai avem ce discuta despre ele, şi care nu rezolvă absolut nimic, pentru că aşa cum spuneam, amenajamentul silvic = PUZ pădure, insistenţa cu care s-a mers pe această linie ne-a arătat, mai ales că în comisie au fost şi nişte sugestii, nişte intervenţii, că de fapt se doreşte eliminarea variantei ocolitoare. Revizuirea celor două PUZ-uri însemna să facerm nişte PUZ-uri în care să nu apară această variantă ocolitoare. Asta am denumit eu „şopârlă”. Adică, le spui oamenilor haideţi să amenajăm pădurea Codrişor ca pădure parc, dar scopul este altul, scopul este să eliminăm varianta ocolitoare. Faptul că Bistriţa Civică are ca scop eliminarea variantei ocolitoare e o altă chesiune, dar atunci trebuia să precizeze acest lucru şi în proiectul de hotărâre şi atunci, bineînţeles, scoteam şi listele de la referendum. Şi atunci, hai să vedem ce au spus bistriţenii referitor la varianta ocolitoare. Dar au venit sub forma asta, să spunem, să spunem de şopârlă.

Comentarii

21/09/15 16:45
Balan Marius- e...

O. Cretu si masina lui de vot stie ca s-o facut de CACao, si acum vrea sa dreaga busuiocul. Gata : ne revedem in 2016 cu cei 4200 de cetateni care vor fi mult mai atenti cu stampila.

22/09/15 10:18
Vizitator

Cretu ori face pe prostul, ori chiar este. El considera ca amenajrea Pădurii Codrişor nu va însemna o extindere a Parcului municipal, chiar dacă ele vor fi în legătură, din cauza faptului că Pădurea Codrişor are, fundamental, alte caracteristici decât cele ale unei păduri parc. Este o pădure foarte abruptă, dealuri cu pantă foarte înclinată şi cei care folosesc parcul nu se aventuriază într-o pădure cu un asemenea relief. Pai atunci Dealul Cetatuia din Cluj cu pante la fel de abrupte cum a putut fi amenajat cu alei de promenada ca o continuare a parcului municipal. In schimb, dupa mintea lui Cretu varianta ocolitoare este ”perfect pliabilă” cu Pădurea-parc Codrișor. In primul rand ca aceea nu-i o varianta ocolitoare care sa scoata traficul greu si de tranzit inafara orasului. In al doilea rand, in Master Planul Transporturi pentru Bistrita figureaza o centura ocolitoare cu doua benzi pe sens, in lungime de 14,6 km si in valoare de 70 milioane euro. Asadar, nu-i vorba Centura 2 Sud prin Padurea Codrisor, care era prevazuta cu o banda pe sens si in valoare de 170 milioane euro, cu care ne abureste Cretu de atata vreme. In al treilea rand, consolidarea dealului Codrisor impotriva aluncarilor de teren nu se face prin defrisarea padurii si inlocuirea ei cu un drum de trafic greu care prin vibratiile create favorizeaza procesul de alunecare. In combaterea fenomenelor de alunecare, pastrarea padurii este o chestiune de logica elementara, iar oprirea procesului de alunecare se poate realiza mult mai simplu prin construirea unui zid de sprijin la poalele padurii, prevazut cu gauri de drenaj. In felul acesata ar putea fi realizata o artera de circulatie de tip splai pe malul stang al raului Bistrita, intre Podul Budacului si Podul Jelnii , conform proiectului „P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill)” fara distrugerea padurii Codrisor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5